Jesenné hody: Nemusíte ísť do reštaurácie! Kačacinku, kapustu aj lokše hravo zvládnete doma
14. 10. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:01)

Zdroj: profimedia
Kačacinka, lokše, kapusta... Aby ste si pochutili na exkluzívnych špecialitách, nemusíte navštevovať žiadnu reštauráciu. Stačí mať tie naj recepty!

Pečená kačica s tymianom
4 porcie
1 kačica na pečenie (2 kg) ● 1 zväzok tymianu ● 1 limeta ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● mleté čierne korenie ● smotana na šľahanie ● soľ
Rúru predhrejeme na 180 °C. Kačicu opláchneme pod studenou vodou, osušíme papierovou utierkou a osolíme zvnútra aj zvonka. Potom ju naplníme tymianom, rozpolenou limetou, rozštvrtenou cibuľou a cesnakom nasekaným nahrubo. Vložíme do pekáča, podlejeme 2 až 3 šálkami vody a pečieme asi 2 a pol hodiny. Počas pečenia občas polievame výpekom. Po upečení výpek zlejeme, pridáme trocha smotany a necháme zvariť na omáčku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Kačicu podávame s omáčkou a so zemiakmi pečenými s cibuľou a tekvicovými semiačkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 2 a pol hodiny
Náš tip
Asi 10 minút pred koncom pečenia veko pekáča zložte. Kačica bude pekne chrumkavá.
Zdroj: profimedia
Pečená kačica s tymianom
Paštéta z husacej pečene so sektom
6 porcií
1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 120 g masla ● 500 g husacej pečienky ● 2 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 50 ml sektu ● 160 ml smotany na šľahanie
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. V hrnci ohrejeme 20 g masla, pridáme cesnak a cibuľu a opekáme dosklovita. Pečienku opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Pridáme spolu s tymianom do hrnca s cibuľou. Za občasného miešania dusíme na miernom ohni asi 5 minút. Pečienka by mala zostať v strede jemne ružová. Dochutíme soľou a korením, zalejeme šampanským a necháme asi 10 minút chladnúť. Dáme do mixéra a rozmixujeme. Počas mixovania pridávame toľko smotany, aby sme získali hladkú pevnú, ale krémovú konzistenciu. Podľa potreby ešte dochutíme. Paštétu nanesieme do menších misiek. Zvyšné maslo roztopíme a nalejeme na paštétu. Dáme na noc do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Paštéta v chladničke vydrží asi týždeň. Trocha tymiánu pridajte aj navrch masla.
Zdroj: profimedia
Paštéta z husacej pečene so sektom
Zemiakové knedličky so slaninkou
6 porcií
1,7 kg zemiakov ● 4 žĺtky ● 60 g škrobovej múčky ● 60 g masla ● soľ ● muškátový oriešok ● 1 PL petržlenovej vňate ● 150 g prerastenej slaninky ● olej
Zemiaky uvaríme v šupe, necháme chvíľu chladnúť, potom ošúpeme, nakrájame a dvakrát pretlačíme cez lis na zemiaky. Do ešte teplých zemiakov zapracujeme žĺtky a škrobovú múčku. Maslo rozpustíme a vlažné zapracujeme do cesta. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Z cesta vyformujeme 4 rolky, ktoré nakrájame asi na 8 kúskov. Tie rukami vygúľame do knedličiek. Cesto sa nebude lepiť, keď si ruky posypeme škrobovou múčkou. V hrnci necháme zovrieť vodu so soľou, vhodíme guľky a varíme na miernom ohni asi 15 minút, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme dierkovanou vareškou. Na panvici ohrejeme trocha oleja, pridáme slaninu nakrájanú na kocky a opražíme nachrumkavo. Nalejeme na knedličky a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút
Náš tip
Opraženú slaninku môžete zapracovať aj dovnútra guliek a tak dať variť.
Zdroj: profimedia
Zemiakové knedličky so slaninkou
Babičkine lokše
4 porcie
800 g zemiakov ● 150 g hrubej múky ● soľ ● kačacia masť
Zemiaky uvaríme v šupke, necháme chvíľu chladnúť a ošúpeme. Potom pretlačíme cez lis na zemiaky, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. To vyformujeme do dlhšieho valčeka nakrájame na kolieska, ktoré potom na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na placky hrubé asi 1 mm. Tie opekáme z oboch strán na rozpálenej suchej platni alebo panvici. Po opečení potrieme rozpustenou masťou.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Po každej upečenej lokči panvicu vytrite utierkou, inak by sa vám pripaľovali.
Zdroj: profimedia
Babičkine lokše
Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou
4 porcie
4 kúsky kačacích pŕs ● 50 g šalotky ● 250 ml brusnicového džemu ● 120 ml kuracieho vývaru ● 120 ml portského vína ● 1 PL rozmarínu ● 1 PL masla ● štipka soli ● mleté čierne korenie
Kožu na prsiach narežeme ostrým nožom do mriežky. Pozor, aby sme ju neprerezali až k mäsu. Osolíme a okoreníme. Rozhorúčime panvicu a prsia na nej opečieme zo strany kože. Keď pekne zozlatne, prsia otočíme, sporák vypneme a necháme dôjsť približne 10 minút. Vyberieme a dáme bokom. Šalotku ošúpeme a nasekáme nadrobno. Panvicu s výpekom rozhorúčime, pridáme šalotku a krátko podusíme. Môžeme pridať ešte trocha tuku. Potom zalejeme vývarom, vínom a brusnicami. Rozmarín nasekáme a zamiešame do omáčky. Zvýšime teplotu a necháme omáčku za občasného premiešania zvariť. Potom vmiešame maslo a dobre premiešame. Prsia nakrájame na plátky a podávame s brusnicovou omáčkou a zemiakovými kroketami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút
Náš tip
Kroketky si ľahko pripravíte doma. Pripravte zemiakové pyré, nastriekajte na plech a dajte zapiecť asi na 10 minút.
Zdroj: profimedia
Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou