Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Jesenné hody: Nemusíte ísť do reštaurácie! Kačacinku, kapustu aj lokše hravo zvládnete doma

Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou

Zdroj: profimedia

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kačacinka, lokše, kapusta... Aby ste si pochutili na exkluzívnych špecialitách, nemusíte navštevovať žiadnu reštauráciu. Stačí mať tie naj recepty!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Seriál V Kuchyni s Peťou: Uvarte si s nami pravý maďarský kotlíkový guláš!

    Pečená kačica s tymianom

    4 porcie

    1 kačica na pečenie (2 kg) ● 1 zväzok tymianu ● 1 limeta ● 2 cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● mleté čierne korenie ● smotana na šľahanie ● soľ

    Rúru predhrejeme na 180 °C. Kačicu opláchneme pod studenou vodou, osušíme papierovou utierkou a osolíme zvnútra aj zvonka. Potom ju naplníme tymianom, rozpolenou limetou, rozštvrtenou cibuľou a cesnakom nasekaným nahrubo. Vložíme do pekáča, podlejeme 2 až 3 šálkami vody a pečieme asi 2 a pol hodiny. Počas pečenia občas polievame výpekom. Po upečení výpek zlejeme, pridáme trocha smotany a necháme zvariť na omáčku. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Kačicu podávame s omáčkou a so zemiakmi pečenými s cibuľou a tekvicovými semiačkami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 2 a pol hodiny

    Náš tip
    Asi 10 minút pred koncom pečenia veko pekáča zložte. Kačica bude pekne chrumkavá.

    Zdroj: profimedia

    Pečená kačica s tymianom

    Paštéta z husacej pečene so sektom

    6 porcií

    1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 120 g masla ● 500 g husacej pečienky ● 2 vetvičky tymianu ● soľ ● mleté čierne korenie ● 50 ml sektu ● 160 ml smotany na šľahanie

    Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. V hrnci ohrejeme 20 g masla, pridáme cesnak a cibuľu a opekáme dosklovita. Pečienku opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Pridáme spolu s tymianom do hrnca s cibuľou. Za občasného miešania dusíme na miernom ohni asi 5 minút. Pečienka by mala zostať v strede jemne ružová. Dochutíme soľou a korením, zalejeme šampanským a necháme asi 10 minút chladnúť. Dáme do mixéra a rozmixujeme. Počas mixovania pridávame toľko smotany, aby sme získali hladkú pevnú, ale krémovú konzistenciu. Podľa potreby ešte dochutíme. Paštétu nanesieme do menších misiek. Zvyšné maslo roztopíme a nalejeme na paštétu. Dáme na noc do chladničky stuhnúť.

    Čas prípravy: 20 minút

    Paštéta v chladničke vydrží asi týždeň. Trocha tymiánu pridajte aj navrch masla. 

    Zdroj: profimedia

    Paštéta z husacej pečene so sektom

    Zemiakové knedličky so slaninkou

    6 porcií

    1,7 kg zemiakov ● 4 žĺtky ● 60 g škrobovej múčky ● 60 g masla ● soľ ● muškátový oriešok ● 1 PL petržlenovej vňate ● 150 g prerastenej slaninky ● olej

    Zemiaky uvaríme v šupe, necháme chvíľu chladnúť, potom ošúpeme, nakrájame a dvakrát pretlačíme cez lis na zemiaky. Do ešte teplých zemiakov zapracujeme žĺtky a škrobovú múčku. Maslo rozpustíme a vlažné zapracujeme do cesta. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom. Z cesta vyformujeme 4 rolky, ktoré nakrájame asi na 8 kúskov. Tie rukami vygúľame do knedličiek. Cesto sa nebude lepiť, keď si ruky posypeme škrobovou múčkou. V hrnci necháme zovrieť vodu so soľou, vhodíme guľky a varíme na miernom ohni asi 15 minút, kým nevyplávajú na povrch. Vyberieme dierkovanou vareškou. Na panvici ohrejeme trocha oleja, pridáme slaninu nakrájanú na kocky a opražíme nachrumkavo. Nalejeme na knedličky a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Náš tip
    Opraženú slaninku môžete zapracovať aj dovnútra guliek a tak dať variť.

    Zdroj: profimedia

    Zemiakové knedličky so slaninkou

    Babičkine lokše

    4 porcie

    800 g zemiakov ● 150 g hrubej múky ● soľ ● kačacia masť

    Zemiaky uvaríme v šupke, necháme chvíľu chladnúť a ošúpeme. Potom pretlačíme cez lis na zemiaky, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. To vyformujeme do dlhšieho valčeka nakrájame na kolieska, ktoré potom na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme na placky hrubé asi 1 mm. Tie opekáme z oboch strán na rozpálenej suchej platni alebo panvici. Po opečení potrieme rozpustenou masťou.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Po každej upečenej lokči panvicu vytrite utierkou, inak by sa vám pripaľovali. 

    Zdroj: profimedia

    Babičkine lokše

    Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou

    4 porcie

    4 kúsky kačacích pŕs ● 50 g šalotky ● 250 ml brusnicového džemu ● 120 ml kuracieho vývaru ● 120 ml portského vína ● 1 PL rozmarínu ● 1 PL masla ● štipka soli ● mleté čierne korenie

    Kožu na prsiach narežeme ostrým nožom do mriežky. Pozor, aby sme ju neprerezali až k mäsu. Osolíme a okoreníme. Rozhorúčime panvicu a prsia na nej opečieme zo strany kože. Keď pekne zozlatne, prsia otočíme, sporák vypneme a necháme dôjsť približne 10 minút. Vyberieme a dáme bokom. Šalotku ošúpeme a nasekáme nadrobno. Panvicu s výpekom rozhorúčime, pridáme šalotku a krátko podusíme. Môžeme pridať ešte trocha tuku. Potom zalejeme vývarom, vínom a brusnicami. Rozmarín nasekáme a zamiešame do omáčky. Zvýšime teplotu a necháme omáčku za občasného premiešania zvariť. Potom vmiešame maslo a dobre premiešame. Prsia nakrájame na plátky a podávame s brusnicovou omáčkou a zemiakovými kroketami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Náš tip
    Kroketky si ľahko pripravíte doma. Pripravte zemiakové pyré, nastriekajte na plech a dajte zapiecť asi na 10 minút.

    Zdroj: profimedia

    Kačacie prsia s brusnicovou omáčkou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.