Jesť sa musí a variť tiež, preto máme pre vás TOP 6 tipov, ako pritom aj niečo ušetriť!
12. 11. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: Shutterstock
Žijeme v neistej dobe. Zo všetkých strán sa na nás valí zdražovanie, zvyšovanie poplatkov ako aj prepúšťanie. Ceny potravín sa šplhajú do závratných výšok. My vám však poradíme, ako variť doma a pritom neminúť veľa...

1. Používajte pokrievky
Mali by byť samozrejmé, ale často na ne zabúdame. No pri použití pokrievky na hrniec sa minie až o 50 percent menej energie ako bez nej. Domácnosť ušetrí až 120 kg CO2 ročne!
Zdroj: Shutterstock
Young,Woman,Standing,By,The,Stove,In,The,Kitchen,.
2. Zadovážte si tlakový hrniec
Pamätáte sa na ten babičkin pískajúci hrniec, ktorého ste sa báli čo len dotknúť, aby nevybuchol? Dnešné hrnce tohto druhu sú už úplne iná liga. Vybavené najnovšou technológiou sú bezpečné, jedlo je v nich uvarené raz-dva a dokážu ušetriť až 50 percent energie!
Zdroj: Shutterstock
Tlakový hrniec ušetrí čas i peniaze.
3. Varná kanvica
Ak potrebujete zohriať vodu na cestoviny a nemáte indukčnú varnú dosku, ohrejte ju v rýchlovarnej kanvici. V porovnaní s elektrickou varnou doskou spotrebuje len polovicu energie. Indukčná varná doska a plyn majú podobnú spotrebu ako rýchlovarná kanvica.
4. Rovný povrch
Pri starších hrncoch by ste mali skontrolovať, či je ich dno rovné a prilieha k varnej doske. Len tak bude teplo prenikať rovnomerne a bez problémov k obsahu, čo značne skráti čas varenia.
5. Pozor na veľkosť
Zdroj: Shutterstock
Chicken,Drumsticks,Baked,With,Apples,And,Herbs.,White,Background,With
Mali by ste používať primerané hrnce k veľkosti varnej platne. Ak napríklad použijete hrniec, ktorý je o tri centimetre menší než platňa, unikne vám až tretina energie do vzduchu. A to predsa nechcete.
6. Na ohrev mikrovlnka
Ak potrebujete ohriať zvyšky z nedeľného obeda a máte doma mikrovlnku, použite tú. Ešte viac energie ušetríte, keď jedlo v nej pri ohrievaní prikryjete na to určenou pokrievkou.
BONUSOVÝ TIP: Nevyhadzujte zvyšky
Ušetrite si cestu do obchodu a popozerajte sa poriadne v chladničke, či tam niečo ešte neostalo. Zo zvyškov zeleniny a syrov dokážete pripraviť chutný nákyp či panvičku a z pečeného mäsa zo včera skvelú nátierku alebo rizoto. Zapojte fantáziu, isto niečo chutné vymyslíte a ďalší nákup čo najviac oddiaľte. Zamedzíte tak zbytočnému vyhadzovaniu a plytvaniu.