Milujete múčniky s bobuľovým ovocím? Pripravte si jostový koláč, raz ho ochutnáte, iný už nebudete chcieť
30. 8. 2017, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:10)

Zdroj: Shutterstock
Viete čo sú josty? My vám dnes ukážeme, ako si urobiť jostový koláčik, pri ktorom vám budú slinky tiecť.
Josta je kréženec egreša a ríbezle. Názov josta je zložený z prvých slabík mien svojich rodičov: Johannisbeere - ríbezľa a Stachelbeere – egreš. Nemajú tŕne a sú to väčšie tmavé bobule príjemnej chute. Sú plné antioxidantov a tak neváhajte a vyskúšajte ich.

Zdroj: iStockphoto
black currants with green leaves in the pottery bowl
Jostový koláč
Krehké cesto:
120 g masla
100 g práškového cukru
štipka soli
250 g hladkej múky
2 žĺtky
3 PL studenej vody
Plnka:
500 g jost
5 PL kryštálového cukru
1 PL škrobovej múčk
Takto sa to podarí:
V hrnci 2 minútky podusíme josty s cukrom a pridáme škrob na zahustenie. Rúru predhrejeme na 180 °C. Nakrájané studené maslo vymiešame s cukrom, múkou, so soľou a žĺtkami. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridáme vodu podľa potreby. Z cesta vyformujeme guľu, z ktorej odkrojíme 1/3 a tú dáme zatiaľ nabok. Cesto prstami utlačíme na dno a okraje okrúhlej formy s priemerom 28 cm. Na cesto nalejeme josty a zakryjeme pásikmi zo zvyšného cesta. Pečieme 15 minút dozlatista.