Kapor v pivnom cestíčku
7. 6. 2011, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:47)

Zdroj: Nový Čas pre Ženy
Čas prípravy: 30 minút. Čas chladenia: 2 hodiny. Čas varenia: 30 minút. Čas pečenia: 10 minút.
Potrebujeme: 4 plátky kapra (po 150 g), 2 ČL citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, 2 vajcia, 100 g polohrubej múky, 1/2 ČL sladkej mletej papriky, 250 ml svetlého piva, rastlinný olej na vyprážanie, nasekaná petržlenová vňať, citrónové plátky na servírovanie
Zemiakový šalát: 1 kg v šupke uvarených zemiakov, 200 ml zeleninového vývaru, 50 ml vínneho octu, soľ, mleté čierne korenie, 2 ČL horčice, 4 ČL olivového oleja, 1 červená cibuľa
Ako na to:
1. Zemiaky varíme v šupke 30 až 40 minút. Očistíme a nakrájame na kolieska. Pripravíme zeleninový vývar, ktorým zalejeme zemiaky, pridáme vínny ocot, soľ, mleté čierne korenie a horčicu. Vychladený zemiakový šalát uložíme na 2 hodiny do chladničky.
2. Plátky kapra umyjeme a kuchynskou servítkou osušíme. Pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme 5 minút marinovať. Opäť osušíme, osolíme a okoreníme. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
3. Žĺtky spolu s múkou, červenou paprikou a so svetlým pivom spojíme, pridáme vyšľahaný sneh a zamiešame do cesta. Očistenú cibuľu pokrájame nadrobno a spolu s olivovým olejom ňou dochutíme zemiakový šalát.
4. Na panvici rozpálime rastlinný olej. Plátky kapra obalíme v cestíčku a sprudka opražíme dozlatista. Na tanier servírujeme kapra so zemiakovým šalátom, ozdobíme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou a kolieskom citróna.