Karamelové kocky
10. 6. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:17)

Zdroj: Nový čas pre Ženy
Čas prípravy: 10 minút. Čas varenia: 20 minút. Čas pečenia: 20 minút.
Potrebujeme: Cesto: 200 g masla 400 g kryštálového cukru 1 ČL vanilkového extraktu 2 vajcia 275 g hladkej múky
Plnka: 180 g masla 110 g práškového cukru 2 PL medu 180 ml sladeného kondenzovaného mlieka 175 g vlašských orechov
Poleva: 200 g tmavej čokolády na varenie 1 PL oleja
Postup:
1. Na cesto v panvici na malom ohni rozpustíme maslo, pridáme cukor a miešame, pokým sa cukor nerozpustí. Odstavíme z ohňa, pridáme múku, vanilkový extrakt, premiešame a necháme vychladnúť. Do vychladnutej hmoty pridáme vajcia a vypracujeme cesto. Na plech vyložený papierom na pečenie navrstvíme cesto a pečieme 20 minút v rúre vyhriatej na 160 °C.
2. Na stredne veľkom plameni rozpustíme maslo, prisypeme cukor, pridáme med, kondenzované mlieko a za stáleho miešania varíme približne 10 až 13 minút, pokým nevznikne zmes karamelovej farby. Odstavíme z plameňa, prisypeme orechy a rýchlo navrstvíme na upečený korpus. Na chladnom mieste necháme stuhnúť.
3. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, pridáme olej a premiešame. Koláč polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť.