Karamelový zákusok
2. 12. 2012, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:45)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 160 minút; pre celú rodinu
Potrebujeme:
Cesto: 5 vajec, 250 g polohrubej múky, 250 g práškového cukru, 1/2 balíčka prášku do pečiva, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu
Plnka: 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 250 g masla, pikantný džem na potretie, strúhaná čokoláda na posypanie
Postup:
1. Vajcia rozdelíme a žĺtky vyšľaháme do peny s cukrom. Môžeme pridať aj 3 lyžice teplej vody. Pridáme preosiatu múku a prášok do pečiva. Nakoniec do cesta zapracujeme tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Dáme do vyhriatej rúry a upečieme. Po upečení ešte teplú piškótu potrieme džemom.
2. Konzervu kondenzovaného mlieka dáme na 2 hodiny variť do vriacej vody. Vyberieme, otvoríme a necháme vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme s kondenzovaným mliekom. Zmes natrieme na piškótu a ozdobíme strúhanou čokoládou. Pred podávaním nakrájame na rezy.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 20 minút