Karfiolová polievka so smotanou
15. 8. 2013, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:35)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 30 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 250 g karfiolu, 200 g zemiakov, 700 ml zeleninového vývaru, 100 ml smotany na šľahanie, 100 g kyslej smotany, soľ, mleté čierne korenie, pár kvapiek citrónovej šťavy, štipka cukru, 2 jarné cibuľky, 1/2 červenej papriky, 1 avokádo
Postup:
1. Karfiol očistíme, opláchneme a rozdelíme na ružičky. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame nadrobno. Karfiol a zemiaky dáme do vývaru a 20 minút povaríme. Všetko zmixujeme a necháme prevrieť.
2. Zapracujeme obe smotany, prehrejeme, ale nevaríme. Ochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a cukrom.
3. Jarné cibuľky očistíme, opláchneme a nakrájame nadrobno. Papriku očistíme, opláchneme a nakrájame na kocky. Avokádo rozpolíme, vyberieme jadro a dužinu ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
4. Polievku zmixujeme a rozdelíme do tanierov. Navrch rozdelíme papriku, cibuľku a avokádo.