Kávovo-pomarančové karamelky
1. 8. 2018, 2:01

Zdroj: © StockFood
15 minút, 20 porcií
Potrebujeme: 1 kus pomaranč, 60 gram maslo, 125 gram hnedý cukor, 0.25 čajová lyžička soľ, 1 polievková lyžica vanilkový cukor, 150 mililiter smotana na šľahanie, 0.5 čajová lyžička instantné espresso
1.
Štvorcovú formu s rozmermi 15 x 15 cm vystelieme papierom na pečenie. Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a kôru najemno nastrúhame. Šťavu vytlačíme.
2.
Maslo rozpustíme na panvici, pridáme cukor, soľ aj vanilkový cukor a za stáleho miešania necháme trocha skaramelizovať. Opatrne zalejeme pomarančovou šťavou a smotanou. Zamiešame kávový prášok a pomarančovú kôru. Za pravidelného miešania varíme asi 20 minút, kým zmes nezhustne a dozlatista neskaramelizuje. Vyskúšame zopár kvapiek na studený tanier. Keď stuhnú, je zmes hotová, keď nie, varíme dlhšie.
3.
Hotovú zmes nalejeme do pripravenej formy a necháme vychladnúť. Nakrájame na malé kocky.