Kávový závin
6. 7. 2006, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 1 hodina 30 minút, čas pečenia: 15 – 20 minút, pre celú rodinu
Potrebujeme: 5 žĺtkov, 100 g práškového cukru, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 80 g hrubej múky, 1 lyžička kypriaceho prášku, 50 g orechov, sneh z 5 bielkov Plnka: 300 ml mlieka, 2 lyžice znkovej kávy, 3 žĺtky, 1/2 balíčka vanilínového cukru, 2 lyžice hladkej múky, 200 g masla, 240 g práškového cukru
Postup:
1. Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a postupne primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov a múku zmiešanú s kypriacim práškom a so zomletými orechmi.
35 minút
2. Plnku si pripravíme tak, že do časti vriaceho mlieka zamiešame zomletú kávu, privedieme do varu, odstavíme a necháme asi 5 minút stáť. Potom bielu kávu precedíme a doplníme mliekom do 300 ml. Múku vymiešame s malým množstvom studenej bielej kávy, pridáme žĺtky, vanilínový cukor a zvyšok kávy. Nad parou za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť a občas ho premiešame. Maslo alebo rastlinný tuk vymiešame dopenista, pridáme cukor a v malých množstvách vychladnutý krém a všetko dobre vymiešame.
40 minút
3. Cesto rozotrieme na menší plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, a rýchlo upečieme, aby sa cesto nevysušilo. Potom ho vyklopíme na mokrý obrúsok, oddelíme od papiera a stočíme. Po vychladnutí ho opäť roztočíme a natrieme plnkou a znova zavinieme.
15 minút
elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3,