Reklama

Každá je určená na niečo iné! Na farbe špongie na riad záleží! TOTO je ich SPRÁVNE využitie

brunette housewife in red corset dress and rubber gloves holding sponge and dishwashing liquid isolated on pink

Zdroj: shutterstock

Reklama

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Napadlo by vám, že farba čistiacej hubky určuje, na aký účel je vhodná? Odtieň vrchnej časti prezrádza stupeň jej drsnosti, a preto sa hubky využívajú v kuchyni rôznym spôsobom.

Žltá

Je určená na umývanie krehkého, skleneného alebo porcelánového riadu. Teda takého, ktorý je najviac náchylný na poškriabanie. Žltá hubka je totiž najmäkšia.

Zdroj: Shutterstock

Ružová, oranžová, červená

S nimi ľahko umyjete akýkoľvek riad, okrem toho krehkého a ľahko rozbitného. Hodia sa napríklad na teflón. Príliš však nefungujú na odolnejšie škvrny a pripáleniny.

Zdroj: shutterstock

Zelená

Táto je veľmi tvrdá. Využijete ju predovšetkým pri odstraňovaní silne pripečených zvyškov jedla. Používajte ju však s rozvahou. Citlivý povrch by sa mohol pri použití veľkej sily nenávratne poškodiť. Ohrozený je hlavne chróm, keramika, teflón.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Modrá

Je dosť jemná, nepoškodí ani sklo. Na ľahké nečistoty funguje bezchybne. Zaschnuté alebo pripálené veci však neodstráni. Dobre poslúži napríklad aj na zrkadlá a steny sprchovacieho kúta.

Zdroj: Shutterstock

Čierna

Najhrubšie hubky zo všetkých, v domácnosti sa však používať neodporúčajú. Uplatnenie nájdu napríklad v dielni alebo v garáži.

Zdroj: shutterstock

Ktorý povrch na ktorú miestnosť?

Keď je povrch špongie žltý, mal by sa používať hlavne na čistenie v kuchyni, zelený sa hodí do kúpeľne, červený nájde využitie pri čistení WC, modrý umyje sklá. Upratovací experti majú zlepšovák na to, ako si zapamätať, ktorú špongiu, kde použiť: žltú si spojte s maslom alebo tukom, a teda s kuchyňou, červenú považujte za výstražnú – na zatočenie s baktériami na toalete.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Zdroj: shutterstock

Bude sa hodiť: Ako dezinfikovať špongiu na riad?
Hneď pri prvom náznaku zápachu sa hubky nemilosrdne zbavte. Aby vám v dobrej kondícii vydržala dlhšie, je možné ju dezinfikovať. Možností je viacero, napríklad ju vložte do horného košíka umývačky riadu a program nastavte na sušenie teplom, aby sa špongia zbavila nežiaducich mikroorganizmov. Najefektívnejší je, samozrejme, najdlhší a najhorúcejší program vašej umývačky. Ďalší spôsob je za pomoci mikrovlnnej rúry. Namočte špongiu do vody, nikdy ju nedávajte do mikrovlnky suchú, a vložte do plytkej nádoby. Potom nechajte 5 minút ohrievať pri strednom výkone. Následne nechajte odstáť 15 minút, a po ich uplynutí hubku vyberte a nadbytočnú vodu riadne vyžmýkajte. Ak ste radšej za klasiku, namočte kuchynskú špongiu do misky s neriedeným octom na päť minút. Potom ju prepláchnite v teplej vode, vyžmýkajte a nechajte vysušiť.

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.