Keď zhrešiť sladkým, tak nech to stojí za to! Tieto dobroty si okamžite zamiluje každý labužník
30. 8. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Keď zhrešiť sladkým, tak nech to stojí za to! Nad lahodnými koláčikmi s krémovou plnkou sa budú rozplývať aj tí najnáročnejší labužníci.

Orechové s mandarínkovým krémom
20 kúskov
5 vajec ● 150 g krupicového cukru ● 100 g vlašských orechov ● 100 g polohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 500 ml smotany na šľahanie ● práškový cukor ● čerstvé mandarínky na ozdobu
Na krém: 250 ml mlieka ● 1 veľká plechovka mandarínok ● 40 g Zlatého klasu ● 150 g práškového cukru ● 100 g masla ● 500 g jemného tučného tvarohu
Najskôr pripravíme mandarínkový krém. Do hrnca vlejeme 200 ml mlieka a polovicu mandarínok rozmixovaných na pyré. Dáme zohriať pod bod varu. Do druhej misy dáme zvyšné mlieko, Zlatý klas, cukor a dobre rozmiešame. Postupne a za stáleho miešania zalejeme horúcim mliekom, vrátime do hrnca a uvaríme hustý puding. Potom pridáme maslo a miešame, kým sa celkom neroztopí. Hotový krém prikryjeme fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža, a necháme celkom vychladnúť. Zatiaľ upečieme korpus. Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny.
Ručne vmiešame múku, orechy a prášok do pečiva. Hmotu rovnomerne rozprestrieme na plech (28 x 38 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre pri 180 °C asi 30 minút. Vychladnutý krém prešľaháme a postupne doň zašľahávame tvaroh. Potom už len ručne zamiešame druhú polovicu mandarínok. Na vychladnutý korpus nanesieme krém, pekne ho rozotrieme po celej ploche a dáme na 2 hodiny do chladničky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme s lyžicou práškového cukru a veľmi jemne ju natrieme na vychladený mandarínkový krém. Opäť dáme chladiť – minimálne na hodinu. Vychladené rezy ozdobíme čerstvými mandarínkami.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Orechové s mandarínkovým krémom
Mrkvové so smotanovým krémom
25 kúskov
6 vajec ● 200 g trstinového cukru ● 80 ml oleja ● 10 PL horúcej vody ● 2 PL citrónovej šťavy + nastrúhaná kôra ● 300 g polohrubej špaldovej múky ● 1 a 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 50 g nasekaných vlašských orechov ● 500 g mrkvy nastrúhanej najemno
Na krém: 400 ml mlieka ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 2 až 3 PL krupicového cukru ● 200 g kyslej smotany ● kôra z 1/2 pomaranča
● mletá škorica na posypanie
Vajcia s cukrom vyšľaháme do peny. Pridáme olej, vodu, šťavu a kôru z citróna a dobre premiešame. Vsypeme múku, prášok do pečiva, orechy a mrkvu. Opäť dobre premiešame a hmotu vylejeme na plech (28 x 38 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej
na 180 °C 25 až 30 minút. Z mlieka, vanilkového pudingu a cukru uvaríme hustý puding. Potom ho prikryjeme fóliou, aby sa na ňom neurobila koža, a necháme vychladnúť. Vychladnutý puding prešľaháme a zmiešame s kyslou smotanou a pomarančovou kôrou. Smotanový krém natrieme na vychladnutý korpus a necháme ho chladiť aspoň 2 hodiny. Potom koláč nakrájame na kocky a pred servírovaním ešte jemne posypeme škoricou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Mrkvové so smotanovým krémom
Slivkové s vínom a mascarpone
20 kúskov
4 vajcia, ● 150 g krupicového cukru ● 1/4 ČL mletej vanilky ● 100 ml teplej vody ● 100 ml oleja ● 200 g polohrubej múky ● 1/4 balíčka prášku do pečiva
Na slivkovú vrstvu: 500 g sliviek ● 3 PL kryštálového cukru ● 100 ml červeného vína ● štipka škorice ● 2 PL vody ● 1 balíček tortového želé
Na krém: 250 g mascarpone ● 250 g smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty
Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľaháme do peny. Pridáme vodu, olej a múku s práškom do pečiva. Z bielkov ušľaháme pevný sneh a opatrne ho zamiešame do žĺtkovej zmesi. Hmotu vylejeme na plech (30 x 20 cm) vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 8 až 10 minút. Vychladnutý korpus prekrojíme na polovice. Urobíme slivkovú vrstvu. Slivky s cukrom dáme do panvice a necháme skaramelizovať. Pridáme červené víno a štipku škorice. Necháme 2 až 3 minúty prevrieť, aby sa odparil alkohol. V dvoch lyžiciach vody rozmiešame tortové želé a vlejeme ho do slivkovej zmesi. Necháme minútku prevrieť a odstavíme. Hneď ako slivková hmota začne jemne tuhnúť, vylejeme ju na pripravenú polovicu korpusu. Rozotrieme po celej ploche a dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť. Pripravíme krém. Všetky ingrediencie dáme do jednej misy a vyšľaháme do pevného krému. Potom krém natrieme na slivkovú vrstvu a uhladíme. Prikryjeme druhou polovicou korpusu, jemne zatlačíme, aby sa korpus dotýkal krému celou plochou, a opäť necháme chladiť – ideálne aspoň 1 až 2 hodiny. Až potom dezert nakrájame.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Slivkové s vínom a mascarpone