Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kedy to vyskúšať, keď nie teraz? Prekvapte muža fantastickým punčovým zákuskom: AHA, ako na to!

Punčový zákusok

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Upečte mužovi tento punčový zákusok a stanete sa jeho kráľovnou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Lahodný citrónový koláč Key Lemon krok za krokom

    Punčový zákusok

    12 kúskov

    12 vajec ● 180 g krupicového cukru ● 280 g polohrubej múky ● 80 g masla ● 1 ČL citrónovej kôry

    Plnka: 125 ml vychladeného punču ● 125 ml cukrového sirupu ● červené potravinárske farbivo ● 100 g marhuľovej marmelády

    Poleva: 300 g preosiateho práškového cukru ● 3 PL horúcej vody ● 1 až 2 PL citrónovej šťavy ● 1/4 ČL citrónovej kôry ● 1 PL umu ● červené potravinárske farbivo

    Piškótové korpusy upečieme na dvakrát. Najprv rozdelíme 6 vajec na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme so 45 g cukru a s citrónovou kôrou dopenista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň ďalších 45 g cukru. Sneh po častiach jemne votrieme do žĺtkovej zmesi a k tomu ďalej vareškou vmiešame preosiatu múku a rozpustené schladené maslo. Riedke jemné cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy vysypanej múkou s priemerom asi 22 cm a pečieme asi 20 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C. Rovnako upečieme zo zvyšných surovín druhý korpus, vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.

    Jeden korpus vodorovne prekrojíme na polovice, jednu vložíme späť do formy a potrieme marmeládou. Druhý korpus nakrájame na pruhy široké 2,5 cm. Cukrový sirup pripravený zvarením asi 140 ml vody a 50 g práškového cukru zmiešame s punčom a rozdelíme do dvoch hlbokých tanierov. Do jedného pridáme trochu potravinárskeho farbiva a rozmiešame. Nakrájané pruhy korpusu namáčame buď do červeného, alebo nefarbeného punču a kladieme tesne vedľa seba striedavo na korpus vo forme.

    Zvyšnú časť korpusu potrieme marmeládou, položíme ho navrch, a to natretou stranou nadol. Tortu zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Povrch vychladenej torty jemne potrieme marmeládou. Na polevu dáme do misky cukor, kôru, štipku farbiva a prilejeme vodu, šťavu a um. Všetko spolu dôkladne miešame vareškou aspoň 10 minút, kým poleva nie je hustá. Polejeme ňou tortu, jemne uhladíme a necháme stuhnúť.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas pečenia: 20 hodín
    Čas chladenia: 12 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.