Punčový zákusok

12 kúskov

12 vajec ● 180 g krupicového cukru ● 280 g polohrubej múky ● 80 g masla ● 1 ČL citrónovej kôry

Plnka: 125 ml vychladeného punču ● 125 ml cukrového sirupu ● červené potravinárske farbivo ● 100 g marhuľovej marmelády

Poleva: 300 g preosiateho práškového cukru ● 3 PL horúcej vody ● 1 až 2 PL citrónovej šťavy ● 1/4 ČL citrónovej kôry ● 1 PL umu ● červené potravinárske farbivo

Piškótové korpusy upečieme na dvakrát. Najprv rozdelíme 6 vajec na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme so 45 g cukru a s citrónovou kôrou dopenista. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zašľaháme doň ďalších 45 g cukru. Sneh po častiach jemne votrieme do žĺtkovej zmesi a k tomu ďalej vareškou vmiešame preosiatu múku a rozpustené schladené maslo. Riedke jemné cesto nalejeme do vymastenej tortovej formy vysypanej múkou s priemerom asi 22 cm a pečieme asi 20 minút vo vyhriatej rúre na 180 °C. Rovnako upečieme zo zvyšných surovín druhý korpus, vyklopíme z formy a necháme vychladnúť.

Jeden korpus vodorovne prekrojíme na polovice, jednu vložíme späť do formy a potrieme marmeládou. Druhý korpus nakrájame na pruhy široké 2,5 cm. Cukrový sirup pripravený zvarením asi 140 ml vody a 50 g práškového cukru zmiešame s punčom a rozdelíme do dvoch hlbokých tanierov. Do jedného pridáme trochu potravinárskeho farbiva a rozmiešame. Nakrájané pruhy korpusu namáčame buď do červeného, alebo nefarbeného punču a kladieme tesne vedľa seba striedavo na korpus vo forme.

Zvyšnú časť korpusu potrieme marmeládou, položíme ho navrch, a to natretou stranou nadol. Tortu zaťažíme a dáme na noc do chladničky. Povrch vychladenej torty jemne potrieme marmeládou. Na polevu dáme do misky cukor, kôru, štipku farbiva a prilejeme vodu, šťavu a um. Všetko spolu dôkladne miešame vareškou aspoň 10 minút, kým poleva nie je hustá. Polejeme ňou tortu, jemne uhladíme a necháme stuhnúť.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 hodín
Čas chladenia: 12 minút