Koláčov už máte dosť, no chuť maškrtiť máte stále Skúste tieto krásne sladké poháre!
8. 9. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:09)

Zdroj: BRETT STEVENS
Nie je to tak dávno, keď tieto delikatesy s množstvom ovocia a šľahačky ponúkala každá cukráreň. Obnovte ich zašlú slávu a naložte si doma sladké dobroty, ktoré vás cez leto krásne osviežia.
Zdroj: Anna Kurzaeva
Zdroj: BRETT STEVENS
Zdroj: Pinkybird
Galéria k článku

Malinová pena s amarettini
6 porcií
150 g sušienok amarettini ● 500 g malín ● 70 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 1 PL citrónovej šťavy ● 3 plátky želatíny ● 100 g nízkotučného tvarohu ● 200 g smotany na šľahanie
Maliny opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Asi 15 kúskov odložíme bokom na ozdobu. Zvyšok malín rozmixujeme spolu s cukrom, vanilínovým cukrom a citrónovou šťavou. Potom prepasírujeme cez jemné sitko, aby sme sa zbavili jadierok. Želatínu namočíme do studenej vody. Do hrnca pridáme 4 až 5 PL malinového pyré a ohrejeme, potom pridáme vyžmýkanú želatínu a rozpustíme. Vmiešame do zvyšku malinové pyré. Zapracujeme tvaroh a nakoniec opatrne aj vyšľahanú šľahačku. Pripravíme si poháre. Naspodok nadrobíme sušienky a zalejeme malinovým krémom. Dáme aspoň na 30 minút do chladničky. Pred podávaním ozdobíme čerstvým ovocím a sušienkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 30 minút
Náš tip
Sušienky pokropte malinovým sirupom, najlepšie domácim.
Zdroj: MelindaSiklosi
Malinová pena s amarettini
Čokoládová pena so skaramelizovanými hruškami
4 porcie
130 g horkej čokolády ● 250 g smotany na šľahanie ● 2 čerstvé vajcia ● soľ ● 2 PL práškového cukru
Na skaramelizované ovocie: 2 veľké hrušky ● 2 PL kryštálového hnedého cukru
Čokoládu nasekáme a spolu s 50 g smotany ohrievame za stáleho miešania na miernom ohni, kým sa zmes nespojí. Necháme trocha vychladnúť. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme dotuha, potom zašľaháme štipku soli a 1 PL práškového cukru. V druhej mise vyšľaháme žĺtky so zvyšným práškovým cukrom na svetlý krém. Zvyšok smotany vyšľaháme na šľahačku. Vlažnú čokoládovú zmes po častiach vmiešame do žĺtkovej zmesi. Zamiešame šľahačku a nakoniec aj sneh z bielkov. Hrušky očistíme, ošúpeme a dužinu nakrájame. Na panvicu nasypeme hnedý cukor. Keď začne karamelizovať, vmiešame hrušky. Navrstvíme spolu s čokoládovou penou do pohárov, prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním ozdobíme zvyšnými skaramelizovanými hruškami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Krém nanášajte cukrárskym vreckom s ozdobnou špičkou. Výsledný efekt bude krajší.
Zdroj: BRETT STEVENS
S bielou čokoládou a malinami
Ovocno-vanilková panna cotta
4 porcie
OVOCNÁ VRSTVA: 5 plátkov želatíny ● 400 g drobného ovocia ● 100 g krupicového cukru ● 20 ml ovocného likéru
Vanilková vrstva: 3 plátky želatíny ● 1 vanilkový struk ● 375 g smotany na šľahanie ● 90 g krupicového cukru
Na ozdobu: čerstvé ovocie a mäta
Na ovocnú vrstvu namočíme želatínu do studenej vody. Ovocie spolu s cukrom a likérom pomaly ohrievame na miernej teplote, kým sa cukor nerozpustí. Môžeme prepasírovať cez sitko, ale nemusíme. Vmiešame želatínu a stiahneme z ohňa. Poháre podoprieme tak, aby stáli šikmo, vlejeme ovocnú vrstvu a dáme do chladničky stuhnúť. Potom pripravíme druhú vrstvu. Želatínu namočíme do studenej vody. Vanilkový struk rozpolíme a vyškrabeme dreň. Tú potom so smotanou, s cukrom aj so strukom privedieme do varu. Vmiešame vyžmýkanú želatínu a pri izbovej teplote necháme vychladnúť. Vyberieme struk a nalejeme našikmo na stuhnutú ovocnú vrstvu. Opäť dáme stuhnúť do chladničky. Podávame ozdobené čerstvým ovocím a mätou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: Pinkybird
Ovocno-vanilková panna cotta
S bielou čokoládou a malinami
6 porcií
150 g bielej čokolády ● 250 g malín ● 200 g smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● 200 g créme fraiche ● 1 PL limetovej šťavy ● 1 vanilkový struk ● pistácie na ozdobu
Čokoládu rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Smotanu vyšľaháme s 1 PL cukru dotuha. Créme fraiche vymiešame so zvyšným cukrom a s limetovou šťavou a dáme do misy. Vanilkový struk rozrežeme a vyškrabeme dreň. Pridáme do krému. Čokoládu necháme trocha vychladnúť a rovnako vmiešame do krému. Nakoniec opatrne zapracujeme aj šľahačku. Navrstvíme spolu s očistenými malinami do pohárov a dáme do chladničky vychladiť. Pred podávaním posypeme ovocím a pistáciami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Anna Kurzaeva
S bielou čokoládou a malinami
Chia puding s ovocným pyré
4 porcie
50 g celozrnných sušienok ● 200 ml kokosového mlieka ● 80 g chia semiačok ● 150 g malín ● 150 g broskýň ● 5 PL agávového sirupu ● 100 g pistácií ● 1 PL masla ● čerstvé ovocie na ozdobu
Kokosové mlieko zmiešame s 200 ml vody. Pridáme chia semiačka a dáme napučať do chladničky najmenej na 12 hodín. Maliny spolu s dužinou broskýň rozmixujeme, dosladíme agávovým sirupom. Pistácie opečieme na masle dozlatista a nasekáme. Do pohárov navrstvíme nalámané sušienky, chia zmes a nakoniec zalejeme ovocným pyré. Podávame ozdobené čerstvým ovocím a nasekanými pistáciami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Náš tip
Na prípravu chia pudingu môžete využiť kravské alebo iné rastlinné mlieko.
Ovocné pyré nestmavne, ak doň zamiešate trocha citrónovej šťavy.
Zdroj: Johner Images
Chia puding s ovocným pyré