Kokos z celého orecha je chutnejší a šťavnatejší, ale ako ho rýchlo dostať von? Skúste TOTO!
19. 2. 2019, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:41)

Zdroj: Shutterstock
Vydolovať kokos z tvrdej škrupiny môže byť ťažké. Poradíme vám však ako to zvládnuť bez kladiva aj pílky a expresne.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shuterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Kokosový orech je doslova a do písmena tvrdý oriešok. Tie, ktoré sa predávajú u nás majú veľmi tvrdú škrupinu, ktorá môže mať hrúbku aj pol centimetra. Väčšinou teda siahneme po už hotovom kokose - strúhanom alebo po sušených plátkoch.

Zdroj: shutterstock.com
Kokosový orech
Takýto kokos však má úplne inú chuť a najmä, nie je taký šťavnatý, ako ten, ktorý vydolujeme z uzavretého orecha. Ako bonus môžeme vypiť kokosovú vodu, ktorá je veľmi chutná a výborne hasí smäd.
Zdroj: shutterstock
kokosové mlieko
Keď máte pred sebou celý kokosový orech (nie mladý kokos), postupujte takto: Najskôr vyvŕtajte nožíkom dve dierky. Kokos má na sebe tri miesta, kde je škrupina tenká. Na tomto mieste urobte diery a nechajte vytiecť vodu.
Zdroj: shutterstock
Kokosový orech
Rúru si rozpáľte na 200 stupňov. Vložte do nej orech asi na 20 minút. Môže to byť viac alebo menej. Spoľahlivým ukazovateľom je, že škrupina praskne.
Zdroj: Shutterstock
ilustračná fotografia
Takýto orech vyberte, dávajte však pozor - je horúci. Do praskliny vsuňte nôž a orech sa jednoducho rozdelí. Dužina vo vnútri nebude vôbec horúca a môžete ju hneď vyberať a jesť.
Zdroj: Shutterstock
Kokosový olej sa vyrába z pevnej ovocnej dužiny