Koláč s čokoládou a mandľami
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:52)

Zdroj: © StockFood
40 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 2 balíček lístkové cesto, 350 gram horká čokoláda, 60 gram maslo, 2 kus vajce, 90 gram strúhanka, 1 kus vaječný žĺtok, 70 gram mandľové lupienky, 80 gram práškový cukor, kôra z pomaranča, horúca voda, hladká múka na posypanie dosky
1.
Rúru predhrejeme na 190 °C. Jedno balenie lístkového cesta rozvaľkáme na plát hrubý 0,75 cm a nanesieme do okrúhlej formy (23 cm). Presahujúce časti odstránime a cesto popicháme vidličkou.
2.
Maslo s čokoládou rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a keď sa zmes spojí, necháme 5 minút chladnúť.
3.
Potom zašľaháme po jednom vajcia a následne aj pomarančovú kôru a strúhanku. Zmes nalejeme do pripravenej formy vystlanej cestom.
4.
Druhé balenie lístkového cesta rozvaľkáme na hrúbku 0,75 cm. Položíme na koláč a presahujúce časti odrežeme.
5.
Povrch cesta potrieme žĺtkom a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme 25 až 35 minút, kým koláč pekne nezozlatne. Necháme vychladnúť.
6.
Cukrovú polevu pripravíme zmiešaním cukru s dostatočným množstvom horúcej vody. Polevu nanesieme lyžicou na povrch vychladnutého koláča a necháme stuhnúť.