Koláč včelie bodnutie
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:51)

Zdroj: © StockFood
70 minút, 20 porcií
Potrebujeme: 500 gram hladká múka, 120 gram práškový cukor, 120 gram maslo, 42 gram čerstvé droždie, 125 mililiter vlažné mlieko, 1 kus citrónová kôra, 1 kus vajce, soľ, 50 gram arašidové maslo, 50 gram práškový cukor, 500 mililiter mlieko, 250 mililiter smotana na šľahanie, 1 balíček vanilkový puding, 2 kus vaječný žĺtok, soľ, 200 gram sekané arašidy, 120 gram práškový cukor, 120 mililiter smotana na šľahanie, 20 kus arašidy (polovice), 3 polievková lyžica med, 160 gram Mascarpone, 3 polievková lyžica arašidové maslo, 1 polievková lyžica práškový cukor, 2 polievková lyžica slaná karamelová omáčka, 3 čajová lyžička smotanový syr
1. Múku dáme do misy, v strede urobíme jamku, kam rozdrobíme droždie, zalejeme 5 PL mlieka, zasypeme 1 CL cukru. Necháme 15 minút na teplom mieste kysnúť. Pridáme nakrájané mäkké maslo, zvyšné mlieko, cukor, soľ, citrónovú kôru a vajce. Vymiesime pružné cesto, ktoré sa odlepuje od misy. Zakryté necháme na teplom mieste 1 hodinu kysnúť.
2. Medzitým podľa návodu uvaríme puding a vmiešame don vyšľahané žĺtky a arašidové maslo. Za občasného miešania necháme puding vychladnúť.
3. Plech vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 190 °C.
4. Vykysnuté cesto ešte raz premiesime, vyvaľkáme a prenesieme do plechu. Popicháme vidličkou a 10 minút necháme kysnúť.
5. Na polevu uvaríme v hrnci smotanu, med a cukor. Polovice arašidov dáme do zmesi a krátko povaríme (karamelizujeme), vyberieme na papier. Posekané arašidy vmiešame do karamelu a polevu nalejeme na koláč. Pečieme 30 – 35 minút dozlatista.
6. Upečený koláč vyberieme z plechu, po vychladnutí priečne prekrojíme. Vrchnú časť cesta s arašidmi pokrájame na 20 častí.
7. Smotanu vyšľaháme do tuhej šľahačky a tú vmiešame do hotového vychladeného pudingu. Krém rozotrieme na spodnú časť koláča a prikryjeme nakrájaným vrchným cestom. Zľahka pritlačíme a podľa vrchných kúskov koláč nakrájame.
8. Mascarpone vymiešame so syrom, s maslom, cukrom a karamelovou omáčkou. Zdobiace vrecko naplníme krémom a na každý kúsok koláča urobíme ozdobnú ružičku. Na ňu položíme karamelizované arašidy a môžeme podávať.