Sviatočný koláč starej mamy

20 kúskov

5 žĺtkov ● 150 g krupicového cukru ● 12 PL hrubej múky (zarovnaných) ● 1/2 balenia prášku do pečiva ● 5 bielkov ● 50 g kakaa ● štipka soli

Na krém:  200 ml mlieka ● 5 žĺtkov ● 2 PL maizeny ● 250 g masla (zmäknutého) ● 1 balíček vanilkového cukru ● 150 g práškového cukru

Na snehovú vrstvu: 150 g krupicového cukru ● 5 bielkov ● štipka soli ● 50 g nastrúhanej čokolády na ozdobu

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a kakao. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme pevný sneh. Jemne ho zapracujeme do žĺtkovej zmesi s múkou a kakaom. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme ho po celom plechu. Pečieme asi 15 minút. Zatiaľ urobíme krém. Mlieko zohrejeme tesne pod bod varu a odstavíme. Žĺtky premiešame s maizenou a za stáleho miešania zalejeme horúcim mliekom. Vrátime na sporák a uvaríme takmer dotuha. Potom zmes preložíme do misy a prikryjeme potravinárskou fóliou. Maslo vyšľaháme s cukrom. Postupne doň pridávame vychladnutú žĺtkovú zmes a dobre prešľaháme. Hotový krém rozotrieme na vychladnutý korpus a pripravíme snehovú perinu. Z bielkov, cukru a zo štipky soli vyšľaháme nad parou pevný sneh a necháme ho chvíľu chladnúť. Potom ním potrieme žĺtkový krém a koláč necháme úplne vychladnúť. Nakoniec koláč posypeme strúhanou čokoládou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 6 hodín

Mrkvové rezy
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ