Sviatočný koláč starej mamy

20 kúskov

5 žĺtkov ● 150 g krupicového cukru ● 12 PL hrubej múky (zarovnaných) ● 1/2 balenia prášku do pečiva ● 5 bielkov ● 50 g kakaa ● štipka soli

Na krém:  200 ml mlieka ● 5 žĺtkov ● 2 PL maizeny ● 250 g masla (zmäknutého) ● 1 balíček vanilkového cukru ● 150 g práškového cukru

Na snehovú vrstvu: 150 g krupicového cukru ● 5 bielkov ● štipka soli ● 50 g nastrúhanej čokolády na ozdobu

Rúru vyhrejeme na 180 °C. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne pridávame múku s práškom do pečiva a kakao. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme pevný sneh. Jemne ho zapracujeme do žĺtkovej zmesi s múkou a kakaom. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme ho po celom plechu. Pečieme asi 15 minút. Zatiaľ urobíme krém. Mlieko zohrejeme tesne pod bod varu a odstavíme. Žĺtky premiešame s maizenou a za stáleho miešania zalejeme horúcim mliekom. Vrátime na sporák a uvaríme takmer dotuha. Potom zmes preložíme do misy a prikryjeme potravinárskou fóliou. Maslo vyšľaháme s cukrom. Postupne doň pridávame vychladnutú žĺtkovú zmes a dobre prešľaháme. Hotový krém rozotrieme na vychladnutý korpus a pripravíme snehovú perinu. Z bielkov, cukru a zo štipky soli vyšľaháme nad parou pevný sneh a necháme ho chvíľu chladnúť. Potom ním potrieme žĺtkový krém a koláč necháme úplne vychladnúť. Nakoniec koláč posypeme strúhanou čokoládou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
Čas chladenia: 6 hodín

Mrkvové rezy
Mrkvové rezy
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Medové s vanilkovým krémom

25 kúskov

150 g práškového cukru ● 50 g masla ● 2 vajcia ● 2 PL medu ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 400 g hladkej múky
Na krém: 500 ml smotany na šľahanie ● 6 žĺtkov ● 150 g práškového cukru ● 20 g hladkej múky ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 150 g masla ● 200 g ríbezľového džemu na potretie ● mletá škorica

Pripravíme vanilkový krém. Dáme zohriať smotanu pod bod varu. V druhej miske prešľaháme žĺtky s polovicou cukru. Pridáme múku a mletú vanilku a za stáleho miešania prilievame zohriatu smotanu. Zmes vlejeme späť do hrnca a uvaríme z nej hustý puding. Zakryjeme ho potravinárskou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila koža. Necháme ho celkom vychladnúť. Keď bude puding studený, vyšľaháme maslo s druhou polovicou cukru a postupne doň pridávame puding. Dobre prešľaháme a odložíme bokom. Upečieme medové pláty. Nad parou a za stáleho miešania zohrejeme pod bod varu cukor, maslo, vajcia, med a sódu bikarbónu. Zmes vlejeme do misy s múkou a vymiešame hladké cesto. Rozdelíme ho na 4 časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu (30 x 40 cm). Dáme piecť na 6 až 8 minút do rúry vyhriatej na 190 °C. Na vychladnutý spodný plát natrieme polovicu vanilkového krému a ten prikryjeme druhým plátom. Jemne ho pritlačíme a potrieme ríbezľovým džemom. Nešetríme ním! Uložíme naň tretí plát a ten natrieme druhou polovicou vanilkového krému. Položíme naň vrchný plát cesta a koláč jemne postláčame, prípadne zaťažíme. Dáme do chladu, najlepšie na noc. Vychladnutý koláč nakrájame na rezy a pred podávaním ešte jemne posypeme mletou škoricou.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 8 minút/1 plát

Medové s vanilkovým krémom
Medové s vanilkovým krémom
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Rezy Karolína

16 kúskov

8 žĺtkov ● 6 PL kryštálového cukru ● 2 PL kakaového prášku ● 4 PL hrubej múky ● 1 ČL prášku do pečiva

Na krém: 1 balíček vanilkového pudingu ● 250 ml mlieka ● 200 g masla ● 200 g mletých vlašských orechov ● 150 g práškového cukru

Na polevu: 300 g práškového cukru ● 100 ml vody ● 150 g masla ● 3 PL kakaového prášku

Žĺtky a cukor vymiešame ručným elektrickým šľahačom do peny. Pridáme kakao, premiešame a po lyžiciach primiešame múku s kypriacim práškom. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 10 minút. Z mlieka a vanilkového prášku uvaríme hustý puding. Do horúceho pudingu vsypeme mleté orechy a za občasného miešania necháme vychladnúť. Medzitým dobre vymiešame maslo s cukrom. Pridáme do vychladnutej pudingovo-orechovej masy a dobre premiešame. Krém natrieme na vychladnutý upečený plát, zarovnáme a dáme na pol hodiny stuhnúť. Práškový cukor s vodou varíme asi 20 minút. Do hlbokého taniera nakrájame maslo, nasypeme kakao a vlejeme uvarený hustý cukrový sirup. Keď je poleva rozpustená, za občasného miešania ju necháme mierne vychladnúť, aby mala hustejšiu konzistenciu. Čo najrýchlejšie ju lejeme na stuhnutý krém a zarovnáme špachtľou alebo nožom. Rezy necháme stuhnúť cez noc v chladničke.

Čas prípravy: 70 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 8 hodín

Rezy Karolína
Rezy Karolína
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ