Strakatý rocky road

12 kúskov

Potrebujeme: ●175 g maslových sušienok  ● 300 g horkej čokolády  ● 100 g mliečnej čokolády ● 4 PL javorového sirupu ● 150 g masla ● 150 g pestrofarebných penových cukríkov (marshmallows) ● 150 g orechov

Postup: Sušienky nalámeme na menšie kúsky. Čokoládu nasekáme a spolu so sirupom a s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Zmes necháme trocha vychladnúť. Formu 25 x 25 cm vystelieme alobalom alebo potravinárskou fóliou. V mise zmiešame sušienky, nakrájané cukríky, nasekané orechy s čokoládovou zmesou a nanesieme do pripravenej formy. Povrch uhladíme  a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním nakrájame.

Náš tip: Vyskúšajte aj prísady  ako želé cukríky či  slané praclíky.  Mňam.

Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 3 hodiny

Strakatý rocky road
Strakatý rocky road
Zdroj: Shutterstock

Kakaová roláda s čučoriedkovou plnkou

12 kúskov

Potrebujeme: ●4 vajcia ● štipka soli ● 120 g práškového cukru ● 100 g hladkej múky ● 30 g kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva

Plnka: 500 g čučoriedkového kompótu ● 300 g nízkotučného tvarohu ● 100 g mascarpone ● 100 g smotany na šľahanie ● 1 ČL vanilkovej pasty
● 50 g práškového cukru ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 2 balíčky práškovej želatíny

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a plech 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Do misy dáme vajcia a cukor a šľaháme asi 10 minút. Po 5 minútach pridáme soľ. V miske zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva a preosejeme po častiach do vajcovej zmesi. Cesto natrieme na plech a pečieme asi 12 minút. Vyberieme a preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom. Opatrne stiahneme papier na pečenie a cesto z dlhšej strany zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. Čučoriedky zlejeme a necháme odkvapkať. Smotanu vyšľaháme, pričom zašľaháme aj želatínu. V druhej mise zmiešame mascarpone, tvaroh, vanilkovú pastu, citrónovú šťavu a práškový cukor. Opatrne zapracujeme šľahačku a nakoniec aj čučoriedky. Roládu opatrne rozvinieme, potrieme krémom a opäť zvinieme. Dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky.

Náš tip: Roládu potrite čokoládovou polevou. Po stuhnutí bude chrumkať.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 12 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Kakaová roláda s čučoriedkovou plnkou
Kakaová roláda s čučoriedkovou plnkou
Zdroj: Shutterstock

Kokosový koláč s polevou

16 kúskov

Postrebujeme: 4 vajcia ● 220 g krupicového cukru ● 310 g polohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 kyslá smotana

Plnka: 170 g krupicového cukru ● 110 g strúhaného kokosu ● 1 smotana na šľahanie ● 125 g masla

Poleva: 2 PL čerešňovej šťavy ● 200 g práškového cukru ● 2 PL vody

Postup: V mise vyšľaháme vajcia s cukrom dokrémova. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec aj kyslú smotanu. Vymiešame na hladké cesto. Hlbší plech vystelieme papierom na pečenie a nanesieme cesto. Povrch uhladíme a posypeme zmesou 170 g krupicového cukru a kokosu. Pečieme pri teplote
180 °C asi 20 minút. Maslo vyšľaháme so smotanou a natrieme na horúci koláč. Pečieme ešte 5 minút, vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vymiešame spolu čerešňovú šťavu, práškový cukor a vodu na hladkú polevu a vychladnutý koláč ňou polejeme. Necháme zaschnúť a podávame.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút

Kokosový koláč s polevou
Kokosový koláč s polevou
Zdroj: Shutterstock

Čokoládová torta s malinovým krémom

12 kúskov

Potebujeme: ● 130 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 3 vajcia ● 150 ml mlieka ● 130 g rastlinného oleja ● 40 g kakaa ● 12 g prášku do pečiva ● 180 g hladkej múky ● štipka soli

Krém: 175 g práškového cukru ● 175 g mrazených malín ● 3 bielky ● 250 g masla

Na ozdobu: cukrové perličky

Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Okraje potrieme maslom. Na cesto vyšľaháme vajcia s oboma druhmi cukru na svetlú hustú penu. Pridáme mlieko a olej a vymiešame dohladka. Zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme asi 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém rozpustíme maliny, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Bielky šľaháme s cukrom nad horúcim vodným kúpeľom, až kým sa cukor nerozpustí a pena nie je teplá, asi 5 minút. Stiahneme z kúpeľa a šľaháme šľahačom, kým nie je sneh lesklý a pevný a úplne nevychladne, asi 10 minút. Po lyžiciach zašľaháme zmäknuté maslo. Šľaháme, kým nezískame hladký krém. Ako posledné zamiešame malinové pyré. Šľaháme, kým nebude maslový krém opäť krémový. Natrieme na vychladnutý korpus a dáme aspoň na 30 minút do chladničky. Podávame posypané cukrovými perličkami.

Náš tip: Korpus pozdĺžne  prekrojte a potrite  malinovým džemom.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas chladenia: 30 minút

Čokoládová torta s malinovým  krémo
Čokoládová torta s malinovým krémo
Zdroj: Shutterstock

Koláčiky na paličke (cake pops)

20 kúskov

Potrebujeme: ● 200 g masla ● štipka soli ● 220 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 4 vajcia ● 280 g hladkej múky ● 12 g prášku do pečiva ● 3 PL mlieka ● 120 g kyslej smotany ● 200 + 200 g čokoládovej polevy ● 3 PL marhuľového lekváru ● 500 g práškového cukru
● 3 PL cviklovej šťavy ● cukrové perličky na ozdobu

Postup: V mise vyšľaháme maslo, soľ, cukor a vanilkový cukor dokrémova. Po jednom zašľaháme vajcia. Zmiešame múku a prášok do pečiva. Do maslovej zmesi najprv zamiešame smotanu a potom aj múčnu zmes. Cesto nalejeme do okrúhlej formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť pri teplote 175 °C asi na 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Nasekáme 200 g čokoládovej polevy, rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a 2 PL čokolády odložíme bokom. Cesto rozpolíme a jednu polovicu nadrobíme. Druhú si odložíme na inú príležitosť. Pridáme čokoládu a lekvár a dobre premiešame. Zo zmesi vytvarujeme 20 guliek. Vezmeme 20 paličiek a z jednej strany ich namočíme do odloženej čokolády. Čokoládovou stranou zapichneme do guliek. Dáme na 30 minút do mrazničky. Na polevu vymiešame 250 g práškového cukru spolu s mliekom. Zvyšok cukru vymiešame s cviklovou šťavou. Rozpustíme zvyšnú čokoládovú polevu a vychladnuté koláčiky do nej ponoríme. Vyberieme a necháme stuhnúť. Ozdobíme bielou a ružovou polevou a cukrovými perličkami. Necháme zaschnúť a dáme do chladničky.

Čas prípravy: 45 minút
Čas mrazenia: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Koláčiky na paličke - cake pops
Koláčiky na paličke - cake pops
Zdroj: Shutterstock