Po koláčiku je svet hneď krajší: Pozvite domov kamošky a upečte im TOTO, bude to parádny večer!
30. 10. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: Shutterstock
Ženský svet je ružový v tom najlepšom zmysle slova. Vieme sa podržať aj si pomôcť a rady si doprajeme takúto sladkú odmenu...
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Strakatý rocky road
12 kúskov
Potrebujeme: ●175 g maslových sušienok ● 300 g horkej čokolády ● 100 g mliečnej čokolády ● 4 PL javorového sirupu ● 150 g masla ● 150 g pestrofarebných penových cukríkov (marshmallows) ● 150 g orechov
Postup: Sušienky nalámeme na menšie kúsky. Čokoládu nasekáme a spolu so sirupom a s maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Zmes necháme trocha vychladnúť. Formu 25 x 25 cm vystelieme alobalom alebo potravinárskou fóliou. V mise zmiešame sušienky, nakrájané cukríky, nasekané orechy s čokoládovou zmesou a nanesieme do pripravenej formy. Povrch uhladíme a dáme aspoň na 3 hodiny do chladničky. Pred podávaním nakrájame.
Náš tip: Vyskúšajte aj prísady ako želé cukríky či slané praclíky. Mňam.
Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Strakatý rocky road
Kakaová roláda s čučoriedkovou plnkou
12 kúskov
Potrebujeme: ●4 vajcia ● štipka soli ● 120 g práškového cukru ● 100 g hladkej múky ● 30 g kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva
Plnka: 500 g čučoriedkového kompótu ● 300 g nízkotučného tvarohu ● 100 g mascarpone ● 100 g smotany na šľahanie ● 1 ČL vanilkovej pasty
● 50 g práškového cukru ● 2 ČL citrónovej šťavy ● 2 balíčky práškovej želatíny
Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a plech 30 x 40 cm vystelieme papierom na pečenie. Do misy dáme vajcia a cukor a šľaháme asi 10 minút. Po 5 minútach pridáme soľ. V miske zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva a preosejeme po častiach do vajcovej zmesi. Cesto natrieme na plech a pečieme asi 12 minút. Vyberieme a preklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom. Opatrne stiahneme papier na pečenie a cesto z dlhšej strany zvinieme do rolády. Necháme vychladnúť. Čučoriedky zlejeme a necháme odkvapkať. Smotanu vyšľaháme, pričom zašľaháme aj želatínu. V druhej mise zmiešame mascarpone, tvaroh, vanilkovú pastu, citrónovú šťavu a práškový cukor. Opatrne zapracujeme šľahačku a nakoniec aj čučoriedky. Roládu opatrne rozvinieme, potrieme krémom a opäť zvinieme. Dáme aspoň na 4 hodiny do chladničky.
Náš tip: Roládu potrite čokoládovou polevou. Po stuhnutí bude chrumkať.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 12 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: Shutterstock
Kakaová roláda s čučoriedkovou plnkou
Kokosový koláč s polevou
16 kúskov
Postrebujeme: 4 vajcia ● 220 g krupicového cukru ● 310 g polohrubej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 1 kyslá smotana
Plnka: 170 g krupicového cukru ● 110 g strúhaného kokosu ● 1 smotana na šľahanie ● 125 g masla
Poleva: 2 PL čerešňovej šťavy ● 200 g práškového cukru ● 2 PL vody
Postup: V mise vyšľaháme vajcia s cukrom dokrémova. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec aj kyslú smotanu. Vymiešame na hladké cesto. Hlbší plech vystelieme papierom na pečenie a nanesieme cesto. Povrch uhladíme a posypeme zmesou 170 g krupicového cukru a kokosu. Pečieme pri teplote
180 °C asi 20 minút. Maslo vyšľaháme so smotanou a natrieme na horúci koláč. Pečieme ešte 5 minút, vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Vymiešame spolu čerešňovú šťavu, práškový cukor a vodu na hladkú polevu a vychladnutý koláč ňou polejeme. Necháme zaschnúť a podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: Shutterstock
Kokosový koláč s polevou
Čokoládová torta s malinovým krémom
12 kúskov
Potebujeme: ● 130 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 3 vajcia ● 150 ml mlieka ● 130 g rastlinného oleja ● 40 g kakaa ● 12 g prášku do pečiva ● 180 g hladkej múky ● štipka soli
Krém: 175 g práškového cukru ● 175 g mrazených malín ● 3 bielky ● 250 g masla
Na ozdobu: cukrové perličky
Postup: Rúru predhrejeme na 180 °C a tortovú formu vystelieme papierom na pečenie. Okraje potrieme maslom. Na cesto vyšľaháme vajcia s oboma druhmi cukru na svetlú hustú penu. Pridáme mlieko a olej a vymiešame dohladka. Zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a soľ a zapracujeme do vajcovej zmesi. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme asi 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém rozpustíme maliny, rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko. Bielky šľaháme s cukrom nad horúcim vodným kúpeľom, až kým sa cukor nerozpustí a pena nie je teplá, asi 5 minút. Stiahneme z kúpeľa a šľaháme šľahačom, kým nie je sneh lesklý a pevný a úplne nevychladne, asi 10 minút. Po lyžiciach zašľaháme zmäknuté maslo. Šľaháme, kým nezískame hladký krém. Ako posledné zamiešame malinové pyré. Šľaháme, kým nebude maslový krém opäť krémový. Natrieme na vychladnutý korpus a dáme aspoň na 30 minút do chladničky. Podávame posypané cukrovými perličkami.
Náš tip: Korpus pozdĺžne prekrojte a potrite malinovým džemom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas chladenia: 30 minút
Zdroj: Shutterstock
Čokoládová torta s malinovým krémo
Koláčiky na paličke (cake pops)
20 kúskov
Potrebujeme: ● 200 g masla ● štipka soli ● 220 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilínového cukru ● 4 vajcia ● 280 g hladkej múky ● 12 g prášku do pečiva ● 3 PL mlieka ● 120 g kyslej smotany ● 200 + 200 g čokoládovej polevy ● 3 PL marhuľového lekváru ● 500 g práškového cukru
● 3 PL cviklovej šťavy ● cukrové perličky na ozdobu
Postup: V mise vyšľaháme maslo, soľ, cukor a vanilkový cukor dokrémova. Po jednom zašľaháme vajcia. Zmiešame múku a prášok do pečiva. Do maslovej zmesi najprv zamiešame smotanu a potom aj múčnu zmes. Cesto nalejeme do okrúhlej formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť pri teplote 175 °C asi na 40 minút. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Nasekáme 200 g čokoládovej polevy, rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom a 2 PL čokolády odložíme bokom. Cesto rozpolíme a jednu polovicu nadrobíme. Druhú si odložíme na inú príležitosť. Pridáme čokoládu a lekvár a dobre premiešame. Zo zmesi vytvarujeme 20 guliek. Vezmeme 20 paličiek a z jednej strany ich namočíme do odloženej čokolády. Čokoládovou stranou zapichneme do guliek. Dáme na 30 minút do mrazničky. Na polevu vymiešame 250 g práškového cukru spolu s mliekom. Zvyšok cukru vymiešame s cviklovou šťavou. Rozpustíme zvyšnú čokoládovú polevu a vychladnuté koláčiky do nej ponoríme. Vyberieme a necháme stuhnúť. Ozdobíme bielou a ružovou polevou a cukrovými perličkami. Necháme zaschnúť a dáme do chladničky.
Čas prípravy: 45 minút
Čas mrazenia: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: Shutterstock
Koláčiky na paličke - cake pops