Reklama

Koľko vám doma vydržia odtrhnuté rajčiaky a čo s nimi? Takto si uvaríte ten najlepší kečup!

Leto s chuťou rajčiakov

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Sezóna v záhrade je v plnom prúde a práce v nej je na sklonku prázdnin neúrekom. No za našu starostlivosť nás obdarúva svojimi šťavnatými plodmi.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladučké paradajky? Tieto práce v poraste nezanedbajte a budete sa tešiť z úrody

    S druhou polovicou leta sa spája oberanie jednotlivých odrôd rajčiakov.

    Ako sa o ne postarať

    Dozrievanie plodov urýchlite tak, že odlomíte najspodnejšie listy. Obľúbenú letnú zeleninu zbierajte postupne, tak ako dozrieva. V závislosti od odrody a spôsobu pestovania je zber rajčiakov od konca júla až do príchodu mrazov. Na polievanie rajčiakov radšej nepoužívajte studenú vodua zároveň im nikdy nepolievajte listy. Aby plody nepraskali, musia sa rastliny pravidelne polievať ku koreňom. Jedna dávka na rastlinu je 10 až 15 litrov vody. Listy je nutné kontrolovať. Ak zistíte, že sú napadnuté nejakou chorobou, hneď ich odrežtea spáľte, čím predídete prenosu na zdravé listy. Rastliny preventívne ošetrujte proti plesni zemiakovej.

    Zdroj: shutterstock

    Na čo sa hodia jednotlivé odrody

    Čo s nimi?

    Odtrhnuté rajčiaky vydržia 10 až 20 dní pri teplote 8 až 12 °C a vlhkosti vzduchu 80 až 90 % v závislosti od odrody. Uskladňujte aj menej zrelé plody, ktoré treba obrať skôr, ako nočné teploty klesnú pod 5 °C. Na skladovanie oberajte plody so stopkou, ktoré takto vydržia dlhšie.

    Na čo sa hodia jednotlivé odrody:

    ● Na kečup alebo pretlak sú vhodné zrelé rajčiaky. Na prípravu zbierajte dočervena vyzreté plody, nie však prezreté, ktoré už kvasia. Najlepšie sú slivkové odrody s väčším podielom dužiny.

    ● Ak sa rozhodnete rajčiaky zavárať, vyberajte čerešňové a kokteilové odrody. Chuť sladkokyslých rajčiakov a ovocného octu je naozaj skvelá.

    Zdroj: shutterstock

    Sušené rajčiny

    ● Na sušenie sú najlepšie odrody, ktorých plody obsahujú menej vody. Také sú napríklad čerešňové, teda cherry rajčiaky.

    Nezabudnite na ďalšie záhradné práce:

    ✿ Myslite na výsadbu predpestovaných priesad čakanky šalátovej a póru.

    ✿ Ak chcete mať na jeseň čerstvý kôpor do polievky, vysievajte ho do riadkov vzdialených 30 centimetrov.

    ✿ Vysejte aj špenát pre jesenný zber.

    ✿ Kuchynská cibuľka sa často používa do varených i čerstvých jedál. Môžete vysádzať dvoj- až trojnásobné množstvo oproti sejbe v jarnom období a, samozrejme, výdatne ju zalievajte.

    ✿ Pravidelne rozrušujte pôdny prísušok.

    ✿ Nezabúdajte na riadne zalievanie neskorých hlúbovín a zeleru.

    ✿ Chcete predpestovať priesady? Vysejte kel, šalát a pekinskú kapustu.

    ✿ Cibuľky ľalie bielej by ste mali vysádzať koncom augusta. Vyberte im miesto v slnečnom záhone medzi kríčkami a trvalkami.

    ✿ Vysaďte vždyzelené okrasné dreviny.

    ✿ Začnite rozmnožovať muškáty a fuksie pomocou odrezkov.

    ✿ Naposledy prihnojujte ruže.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.