Koľko vám doma vydržia odtrhnuté rajčiaky a čo s nimi? Takto si uvaríte ten najlepší kečup!
8. 9. 2021, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: shutterstock
Sezóna v záhrade je v plnom prúde a práce v nej je na sklonku prázdnin neúrekom. No za našu starostlivosť nás obdarúva svojimi šťavnatými plodmi.

S druhou polovicou leta sa spája oberanie jednotlivých odrôd rajčiakov.
Ako sa o ne postarať
Dozrievanie plodov urýchlite tak, že odlomíte najspodnejšie listy. Obľúbenú letnú zeleninu zbierajte postupne, tak ako dozrieva. V závislosti od odrody a spôsobu pestovania je zber rajčiakov od konca júla až do príchodu mrazov. Na polievanie rajčiakov radšej nepoužívajte studenú vodua zároveň im nikdy nepolievajte listy. Aby plody nepraskali, musia sa rastliny pravidelne polievať ku koreňom. Jedna dávka na rastlinu je 10 až 15 litrov vody. Listy je nutné kontrolovať. Ak zistíte, že sú napadnuté nejakou chorobou, hneď ich odrežtea spáľte, čím predídete prenosu na zdravé listy. Rastliny preventívne ošetrujte proti plesni zemiakovej.
Zdroj: shutterstock
Na čo sa hodia jednotlivé odrody
Čo s nimi?
Odtrhnuté rajčiaky vydržia 10 až 20 dní pri teplote 8 až 12 °C a vlhkosti vzduchu 80 až 90 % v závislosti od odrody. Uskladňujte aj menej zrelé plody, ktoré treba obrať skôr, ako nočné teploty klesnú pod 5 °C. Na skladovanie oberajte plody so stopkou, ktoré takto vydržia dlhšie.
Na čo sa hodia jednotlivé odrody:
● Na kečup alebo pretlak sú vhodné zrelé rajčiaky. Na prípravu zbierajte dočervena vyzreté plody, nie však prezreté, ktoré už kvasia. Najlepšie sú slivkové odrody s väčším podielom dužiny.
● Ak sa rozhodnete rajčiaky zavárať, vyberajte čerešňové a kokteilové odrody. Chuť sladkokyslých rajčiakov a ovocného octu je naozaj skvelá.
Zdroj: shutterstock
Sušené rajčiny
● Na sušenie sú najlepšie odrody, ktorých plody obsahujú menej vody. Také sú napríklad čerešňové, teda cherry rajčiaky.
Nezabudnite na ďalšie záhradné práce:
✿ Myslite na výsadbu predpestovaných priesad čakanky šalátovej a póru.
✿ Ak chcete mať na jeseň čerstvý kôpor do polievky, vysievajte ho do riadkov vzdialených 30 centimetrov.
✿ Vysejte aj špenát pre jesenný zber.
✿ Kuchynská cibuľka sa často používa do varených i čerstvých jedál. Môžete vysádzať dvoj- až trojnásobné množstvo oproti sejbe v jarnom období a, samozrejme, výdatne ju zalievajte.
Zdroj: shutterstock
Zaváranie
✿ Pravidelne rozrušujte pôdny prísušok.
✿ Nezabúdajte na riadne zalievanie neskorých hlúbovín a zeleru.
✿ Chcete predpestovať priesady? Vysejte kel, šalát a pekinskú kapustu.
✿ Cibuľky ľalie bielej by ste mali vysádzať koncom augusta. Vyberte im miesto v slnečnom záhone medzi kríčkami a trvalkami.
✿ Vysaďte vždyzelené okrasné dreviny.
✿ Začnite rozmnožovať muškáty a fuksie pomocou odrezkov.
✿ Naposledy prihnojujte ruže.