Koňakový nugát: Keď ho raz ochutnáte, budú sa vám slinky zbiehať už len pri pomyslení naň
11. 9. 2015, 16:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:18)

Zdroj: Shutterstock.com
Máte po celom týždni chuť zhrešiť s nejakou maškrtou? Skúste koňakový nugát, je to delikatesa. Jej príprava je rýchla, ale na jej chuť len tak ľahko nezabudnete.
Klasický cukrársky nugát je hmota vytvorená z cukru alebo medu, opražených mandlí alebo iných orechov (vlašských, pistáciových či lieskových) a doplnená ďalšie zložky ako kandizované ovocie či kakao. Používa sa predovšetkým ako náplň do bonbónov čokolády.
Vôbec prvá písomná zmienka o nugáte pochádza z doby medzi rokmi 1100 až 1150 zo španielskeho prekladu knihy arabského lekára O liekoch a prostých pokrmoch.
Dnes sa pod nugátom chápe množstvo chutných variácií. Rozdeľujeme ich na dva základné druhy: klasická biela hmota (obdoba nášho tureckého medu) a hnedý variant so skaramelizovaným cukrom. V Amerike sa do nugátu pridáva čokoláda, v Austrálii a vo Francúzsku má až 50 % podiel mandlí, viedenský a nemecký nugát obsahuje cukor, kakaové maslo, mandle a kakaovú hmotu.
Koňakový nugát
12 porcií
Potrebujeme:
450 g práškového cukru, 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka, 500 g rastlinného pokrmového tuku, 2 lyžice kakaa, 50 ml vody, 3 lyžice brandy, tuk na vymastenie formy
Takto sa to podarí:
Do väčšieho hrnca dáme cukor, kondenzované mlieko, tuk, kakao a vody. Suroviny miešame, kým sa cukor nerozpustí. Zmes zahrejeme a na miernom ohni za stáleho miešania povaríme. Na záver opatrne prilejeme brandy. Nugát je hotový, keď sa z malého množstva masy dá vyformovať mäkká guľôčka.
Hrniec odstavíme a miešame, kým hmota nehustne na hustejšiu omáčku. Nalejeme do vymastenej štvorcovej formy. Necháme stuhnúť a len čo sa dá krájať, nugát nakrájame. Celkom stuhnutý nugát by sa drobil.