Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kotlíkový guláš

Nový Čas pre ženy

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Reklama

ČAS PRÍPRAVY: 45 minút; ČAS VARENIA: 3 hodiny

PRÍSADY (NA 4 AŽ 6 PORCIÍ):

500 g hovädzieho mäsa (nožiny), 500 g bravčového mäsa (pliecka), 4 cibule, 4 strúčiky cesnaku, 1 pohár leča (700 ml ), 2 mrkvy, 1 petržlen, 1/2 kalerábu, 1/2 menšieho zeleru, 100 g slaniny, soľ, 1 PL červenej papriky, 1 ČL čili korenia (nemusí byť), 1 veľká konzerva paradajkového pretlaku, 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 PL sušeného majoránu, 2 PL masti alebo olej na opekanie, 600 g zemiakov

TAKTO SI TO PRIPRAVÍME:

■ Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno, slaninu nakrájame na veľké kocky. Zeleninu ošúpeme a tiež nakrájame na kocky.

■ Do kotlíka nalejeme olej, vsypeme cibuľu so slaninou a opečieme dosklovita. Potom pridáme hovädzie mäso a tiež opečieme. K opečenému mäsu pridáme papriku, soľ, čili a čierne korenie, nasekaný cesnak, premiešame a zalejeme asi 1,5 litra vody, prikryjeme a dusíme približne 1 hodinu. Po hodine pridáme bravčové mäso a varíme ďalšiu 3/4 až celú hodinu. Podľa potreby ešte doplníme vodou (prípadne pivom alebo vínom).

■ K skoro mäkkému mäsu vsypeme nakrájanú zeleninu a varíme ďalších 20 minút, ďalej pridáme na kocky nakrájané zemiaky (jeden očistený zemiak postrúhame a odložíme), lečo a paradajkový pretlak. Guláš varíme, kým nie sú zemiaky takmer mäkké, na záver pridáme postrúhaný zemiak, ktorý guláš zahustí, a majorán. Podávame s chlebom, prípadne doplníme čili alebo feferónkovou pastou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS