Reklama

Kráľovná neskorého leta CUKETA: Dá využiť naslano aj nasladko a vždy je to pochúťka! 5 tipov

Slané mafiny zo sladkých zemiakov

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Cuketa, cukina – je jedno, ako ju voláte. Táto všestranná zelenina sa dá využiť naslano aj nasladko a vždy je to pochúťka. My sme pre vás našli niekoľko slaných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CHYBA Teaser: V kuchyni s Peťou: Moje rýchla omáčka Bolognese

    TEPLÝ CUKETOVÝ ŠALÁT S LOSOSOM

    4 porcie

    2 menšie cukety ● 1 strúčik cesnaku ● 150 g cherry paradajok ● 8 lístkov bazalky ● 1 ČL sušeného oregana ● 1 PL červeného vínneho octu ● 4 filety z lososa ● 400 g cestovín casarecce (alebo iných malých cestovín) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    Cukety nakrájame na tenšie kolieska a povaríme ich v osolenej vode asi 3 minúty. Vyberieme dierovanou lyžicou a preložíme do misy. K cukete pridáme prelisovaný cesnak a cherry paradajky prekrojené na polovice. Natrhané lístky bazalky a oregana zmiešame s tromi lyžicami olivového oleja a vínnym octom. Dochutíme soľou a korením. Časť nálevu zamiešame k zelenine. V osolenej vode uvaríme cestoviny al dente. Scedíme, dáme do misy so zeleninou a premiešame. Kým sa cestoviny varia, zohrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu. Filetu z lososa umyjeme, osušíme, votrieme do nej lyžicu oleja a ochutíme ju soľou a korením. Dáme na panvicu kožou nahor a opekáme z každej strany 5 minút, podľa potreby aj dlhšie. Z upečeného lososa dáme preč kožu. Cestoviny rozdelíme na štyri taniere a na každú porciu dáme kúsok lososa. Polejeme zvyškom dresingu a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 10 minút
    Čas opekania: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Teplý cuketový šalát s lososom

    SLANÉ MAFINY ZO SLADKÝCH ZEMIAKOV

    12 kúskov

    250 g sladkých zemiakov ● 320 g cukety ● 90 ml olivového oleja ● 160 g polohrubej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 5 vajec ● 120 g zmesi nastrúhaných syrov (čedar, mozzarella a parmezán) ● soľ

    Sladké zemiaky očistíme, umyjeme a nahrubo nastrúhame. Nahrubo nastrúhame aj cukety so šupkou. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja na stredne vysokú teplotu a sladké zemiaky za občasného miešania opekáme 5 minút domäkka. Preložíme do veľkej misy. Pridáme nastrúhanú cuketu, múku, prášok do pečiva, rozšľahané vajcia, nastrúhané syry a zvyšný olej. Dobre osolíme a premiešame. Mafinovú formu vyložíme papierovými košíčkami. Naplníme ich cuketovou zmesou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 30 minút. Mafiny podávame teplé alebo studené.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Slané mafiny zo sladkých zemiakov

    PIZZA S DVOJFAREBNOU CUKETOU

    4 porcie

    4 šálky nastrúhanej žltej cukety ● 1 veľké vajce ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1 šálka mozzarelly ● 1/2 šálky parmezánu ● 1/4 šálky kukuričného škrobu ● soľ ● mleté čierne korenie

    NA OBLOHU: 1/4 šálky omáčky na pizzu ● 2 šálky mozzarelly ● zelená a žltá cuketa ● struky cukrového hrášku

    Cukety nastrúhame nahrubo. Dáme do čistej utierky a vyžmýkame z nich prebytočnú vodu. Dáme do misy, pridáme vajce, prelisovaný cesnak, oregano, mozzarellu, parmezán a kukuričný škrob. Zmes dochutíme soľou a korením. Dobre premiešame. „Cesto“ dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme ho do kruhu. Pri teplote 210 °C pečieme asi 25 minút dozlatista. Vo vriacej vode krátko blanšírujeme strúčiky hrachu a rýchlo ich schladíme v studenej vode. Na predpečený korpus rozotrieme omáčku na pizzu a posypeme ju zvyškom mozzarelly. Poukladám na ňu strúčiky hrachu a cuketu nakrájanú na prúžky a kolieska. Znovu dáme do rúry a pečieme asi 10 minút, kým sa syr neroztopí.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pizza s dvojfarebnou cuketou

    CUKETOVÁ FRITTATA

    12 kúskov

    2 cukety ● 500 g rôznej zeleniny (mrkva, sladký zemiak, tekvica, petržlen, zeler, cvikla, šalotka) ● 2 strúčiky cesnaku ● 3 PL oleja ● 7 vajec ● hrsť byliniek (pažítka, tymian, petržlenová vňať) ● 25 g parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie

    Cukety umyjeme a nahrubo nastrúhame, rovnako aj mrkvu. Ak použijeme sladký zemiak a tekvicu, nakrájame ich na kocky (2-3 cm), petržlen, zeler alebo cviklu nakrájame na malé kocky (1-2 cm). Šalotku nakrájame na prúžky. Zeleninu dáme do misy, pridáme prelisovaný cesnak, olej, soľ a korenie. Ochutenú zeleninu preložíme do menšieho plechu na pečenie (25 x 17 cm) a v rúre pečieme 35 minút pri teplote 190 °C, kým zelenina nie je takmer upečená a nezačne karamelizovať. Vajcia zľahka rozšľaháme, pridáme k nim bylinky nakrájané nadrobno a trochu soli a korenia. Zalejeme nimi zeleninu a povrch posypeme syrom. Dáme do rúry zapiecť ešte na 10 minút. Servírujeme teplú alebo studenú.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Cuketová frittata

    MÄSOVÉ GUĽKY S CUKETOVÝMI ŠPAGETAMI

    4 porcie

    500 g mletého morčacieho mäsa ● 1/4 šálky strúhanky ● 1 vajce ● 3 PL petržlenovej vňate ● 50 g parmezánu ● 2 strúčiky cesnaku ● 50 g mozzarelly ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    NA OMÁČKU: 700 ml pasírovaných paradajok ● tymian ● bazalka ● bobkový list ● cukor podľa chuti, soľ

    NA ŠPAGETY: 2 zelené cukety ● 2 žlté cukety ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

    V mise zmiešame mleté mäso, strúhanku, vajce, nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný parmezán, prelisovaný strúčik cesnaku, pol lyžičky soli a mleté korenie. Urobíme 12 väčších mäsových guliek. Vo veľkej panvici na miernom ohni rozohrejeme olej a opekáme na ňom mäsové guľky zo všetkých strán. Do hrnca dáme pasírované paradajky. Privedieme do varu, pridáme bylinky a krátko povaríme. Znížime teplotu a do omáčky dáme opečené guľky. Pri nízkej teplote varíme 14 až 16 minút. Cukety pomocou špiralizéra nakrájame na špagety. Môžeme ich nakrájať aj nožom na tenké prúžky. Vo veľkej panvici zohrejeme olej na strednú teplotu. Cuketové špagety zľahka miešame a opekáme asi 5 minút. Dochutíme soľou a korením. Mäsové guľky posypeme mozzarellou nastrúhanou nahrubo a zvýšime teplotu, aby sa syr mierne roztopil. Podávame s cuketovými špagetami a posypeme parmezánom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Guľky s cuketovými špagetami

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.