Kráľovná neskorého leta CUKETA: Dá využiť naslano aj nasladko a vždy je to pochúťka! 5 tipov
30. 8. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Cuketa, cukina – je jedno, ako ju voláte. Táto všestranná zelenina sa dá využiť naslano aj nasladko a vždy je to pochúťka. My sme pre vás našli niekoľko slaných inšpirácií.

TEPLÝ CUKETOVÝ ŠALÁT S LOSOSOM
4 porcie
2 menšie cukety ● 1 strúčik cesnaku ● 150 g cherry paradajok ● 8 lístkov bazalky ● 1 ČL sušeného oregana ● 1 PL červeného vínneho octu ● 4 filety z lososa ● 400 g cestovín casarecce (alebo iných malých cestovín) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Cukety nakrájame na tenšie kolieska a povaríme ich v osolenej vode asi 3 minúty. Vyberieme dierovanou lyžicou a preložíme do misy. K cukete pridáme prelisovaný cesnak a cherry paradajky prekrojené na polovice. Natrhané lístky bazalky a oregana zmiešame s tromi lyžicami olivového oleja a vínnym octom. Dochutíme soľou a korením. Časť nálevu zamiešame k zelenine. V osolenej vode uvaríme cestoviny al dente. Scedíme, dáme do misy so zeleninou a premiešame. Kým sa cestoviny varia, zohrejeme panvicu na stredne vysokú teplotu. Filetu z lososa umyjeme, osušíme, votrieme do nej lyžicu oleja a ochutíme ju soľou a korením. Dáme na panvicu kožou nahor a opekáme z každej strany 5 minút, podľa potreby aj dlhšie. Z upečeného lososa dáme preč kožu. Cestoviny rozdelíme na štyri taniere a na každú porciu dáme kúsok lososa. Polejeme zvyškom dresingu a môžeme podávať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút
Čas opekania: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Teplý cuketový šalát s lososom
SLANÉ MAFINY ZO SLADKÝCH ZEMIAKOV
12 kúskov
250 g sladkých zemiakov ● 320 g cukety ● 90 ml olivového oleja ● 160 g polohrubej múky ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 5 vajec ● 120 g zmesi nastrúhaných syrov (čedar, mozzarella a parmezán) ● soľ
Sladké zemiaky očistíme, umyjeme a nahrubo nastrúhame. Nahrubo nastrúhame aj cukety so šupkou. V panvici rozohrejeme lyžicu oleja na stredne vysokú teplotu a sladké zemiaky za občasného miešania opekáme 5 minút domäkka. Preložíme do veľkej misy. Pridáme nastrúhanú cuketu, múku, prášok do pečiva, rozšľahané vajcia, nastrúhané syry a zvyšný olej. Dobre osolíme a premiešame. Mafinovú formu vyložíme papierovými košíčkami. Naplníme ich cuketovou zmesou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme 30 minút. Mafiny podávame teplé alebo studené.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Slané mafiny zo sladkých zemiakov
PIZZA S DVOJFAREBNOU CUKETOU
4 porcie
4 šálky nastrúhanej žltej cukety ● 1 veľké vajce ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 ČL sušeného oregana ● 1 šálka mozzarelly ● 1/2 šálky parmezánu ● 1/4 šálky kukuričného škrobu ● soľ ● mleté čierne korenie
NA OBLOHU: 1/4 šálky omáčky na pizzu ● 2 šálky mozzarelly ● zelená a žltá cuketa ● struky cukrového hrášku
Cukety nastrúhame nahrubo. Dáme do čistej utierky a vyžmýkame z nich prebytočnú vodu. Dáme do misy, pridáme vajce, prelisovaný cesnak, oregano, mozzarellu, parmezán a kukuričný škrob. Zmes dochutíme soľou a korením. Dobre premiešame. „Cesto“ dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrieme ho do kruhu. Pri teplote 210 °C pečieme asi 25 minút dozlatista. Vo vriacej vode krátko blanšírujeme strúčiky hrachu a rýchlo ich schladíme v studenej vode. Na predpečený korpus rozotrieme omáčku na pizzu a posypeme ju zvyškom mozzarelly. Poukladám na ňu strúčiky hrachu a cuketu nakrájanú na prúžky a kolieska. Znovu dáme do rúry a pečieme asi 10 minút, kým sa syr neroztopí.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pizza s dvojfarebnou cuketou
CUKETOVÁ FRITTATA
12 kúskov
2 cukety ● 500 g rôznej zeleniny (mrkva, sladký zemiak, tekvica, petržlen, zeler, cvikla, šalotka) ● 2 strúčiky cesnaku ● 3 PL oleja ● 7 vajec ● hrsť byliniek (pažítka, tymian, petržlenová vňať) ● 25 g parmezánu ● soľ ● mleté čierne korenie
Cukety umyjeme a nahrubo nastrúhame, rovnako aj mrkvu. Ak použijeme sladký zemiak a tekvicu, nakrájame ich na kocky (2-3 cm), petržlen, zeler alebo cviklu nakrájame na malé kocky (1-2 cm). Šalotku nakrájame na prúžky. Zeleninu dáme do misy, pridáme prelisovaný cesnak, olej, soľ a korenie. Ochutenú zeleninu preložíme do menšieho plechu na pečenie (25 x 17 cm) a v rúre pečieme 35 minút pri teplote 190 °C, kým zelenina nie je takmer upečená a nezačne karamelizovať. Vajcia zľahka rozšľaháme, pridáme k nim bylinky nakrájané nadrobno a trochu soli a korenia. Zalejeme nimi zeleninu a povrch posypeme syrom. Dáme do rúry zapiecť ešte na 10 minút. Servírujeme teplú alebo studenú.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Cuketová frittata
MÄSOVÉ GUĽKY S CUKETOVÝMI ŠPAGETAMI
4 porcie
500 g mletého morčacieho mäsa ● 1/4 šálky strúhanky ● 1 vajce ● 3 PL petržlenovej vňate ● 50 g parmezánu ● 2 strúčiky cesnaku ● 50 g mozzarelly ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
NA OMÁČKU: 700 ml pasírovaných paradajok ● tymian ● bazalka ● bobkový list ● cukor podľa chuti, soľ
NA ŠPAGETY: 2 zelené cukety ● 2 žlté cukety ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
V mise zmiešame mleté mäso, strúhanku, vajce, nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný parmezán, prelisovaný strúčik cesnaku, pol lyžičky soli a mleté korenie. Urobíme 12 väčších mäsových guliek. Vo veľkej panvici na miernom ohni rozohrejeme olej a opekáme na ňom mäsové guľky zo všetkých strán. Do hrnca dáme pasírované paradajky. Privedieme do varu, pridáme bylinky a krátko povaríme. Znížime teplotu a do omáčky dáme opečené guľky. Pri nízkej teplote varíme 14 až 16 minút. Cukety pomocou špiralizéra nakrájame na špagety. Môžeme ich nakrájať aj nožom na tenké prúžky. Vo veľkej panvici zohrejeme olej na strednú teplotu. Cuketové špagety zľahka miešame a opekáme asi 5 minút. Dochutíme soľou a korením. Mäsové guľky posypeme mozzarellou nastrúhanou nahrubo a zvýšime teplotu, aby sa syr mierne roztopil. Podávame s cuketovými špagetami a posypeme parmezánom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Guľky s cuketovými špagetami