Krehké cesto nie je žiadna veda: Ako ho správne pripraviť? Túto jednu vec musíte dodržať
30. 9. 2014, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:31)

Zdroj: Photocuisine
Či už z neho pripravujeme linecké koláčiky alebo korpus pod koláče či tarty, je dobré vedieť, ako naň. A pritom to nie je žiadna veľká veda.
Na krehké cesto použijeme hladkú múku a práškový cukor, z vajec iba žĺtky. Čím viac tuku je v ceste, tým menej „spájadiel“ (vajcia, tekutiny) potrebujeme.
V ideálnom prípade pripravujeme cesto z chladných ingrediencií, na chladnom mieste a studenými rukami. Keď pracujeme v teplej kuchyni, usilujeme sa aspoň o to, aby sme mali studené ruky a chladné boli aj ingrediencie a nástroje, ktoré použijeme. Mali by sme pracovať rýchlo, aby sa ruky čo najmenej dotýkali cesta. Od tepla ruky sa totiž roztopí tuk, vpije sa do múky a výsledkom bude, že sa cesto rozpadne. V takom prípade pomôže, ak do cesta vmiesime 1 až 2 ČL smotany, kyslého mlieka, citrónovú alebo octovú vodu či sódovku, kyslejšie víno alebo rum, cesto však nebude také krehké, ako by sme si želali, a po upečení dokonca môže byť tvrdé ako kameň.
Aby sa cesto dalo dobre tvarovať, zabalíme ho do fólie a dáme odpočinúť do chladničky alebo na miesto s teplotou nie vyššou než 10 až 12 ̊C. Krehké cesto s veľkým množstvom tuku alebo pripravené pomocou rýchlej metódy s mäkkým tukom potrebuje odpočívať celú noc.
Pri príprave väčšieho množstva pečiva vyberieme z chladničky iba toľko cesta, koľko môžeme spracovať. Zvyšky, ktoré zostanú po vykrajovaní a tvarovaní dáme pred ďalším spracovaním vychladiť.
Zdroj: Dušan Křístek
Pomarančové linecké koláčiky
Vyvaľkané a podľa potreby vytvarované cesto pečieme v rúre predhriatej na strednú teplotu (180 ̊C). Čím je cesto tenšie, tým kratší je čas pečenia (cesto hrubé 3 až 5 mm sa pečie 8 až 12 minút).