Krehké vanilkové rožky: Ani vy si bez nich Vianoce neviete predstaviť? Tu je NAJ retro recept
13. 12. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:02)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Aké by to boli sviatky bez vanilkových rožtekov? Vyskúšajte tento recept.

60 kúskov
SUROVINY
100 g mletých vlašských orechov● 280 g hladkej múky ● 50 g práškového cukru ● 200 g masla ● 2 žĺtky
NA OBALENIE: 3 PL práškového cukru ● 2 balíčky vanilkového cukru
POSTUP
Mleté orechy zmiešame s múkou a práškovým cukrom. Pridáme nakrájané zmäknuté maslo
a žĺtky izbovej teploty. Rukou vymiesime hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridáme trocha múky.
Vložíme ho do mikroténového vrecka a odložíme na noc do chladničky. Stuhnuté cesto vyberieme a necháme asi pol hodiny pri izbovej teplote mierne zmäknúť. Odkrajujeme z neho väčšie kúsky
a šúľame valčeky. Tie narežeme na rovnaké časti a ohneme do tvaru rožtekov. Preložíme na plech
zľahka potretý tukom a v rúre vyhriatej na 175 °C pečieme 10 až 12 minút dozlatista. Keď ich vyberieme z rúry, na plechu ešte trocha dôjdu. Mierne vychladnuté rožteky opatrne obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Čas pečenia: 10 minút