Krehký egrešový koláč
21. 7. 2009, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:13)

Zdroj: Isifa
Čas prípravy: 20 minút. Čas chladenia: 30 minút. Čas pečenia: 50 minút.
Potrebujeme: 90 g kukuričných lupienkov (kornfleksov), 125 g kryštálového cukru, 20 g masla, 150 g egrešov, 150 g tvarohu (alebo syra ricotta), 50 g syra mascarpone, 1/2 balíčka pudingového prášku s vanilkovou príchuťou, 1 žĺtok, 1 ČL ostrúhanej citrónovej kôry, 2 PL citrónovej šťavy, štipka mletej škorice, 2 bielky, maslo na vymazanie formy
Postup:
1. Kukuričné lupienky pomocou mixéra rozdrvíme na jemnú strúhanku. Zmiešame s 80 g cukru, 20 g zmäknutého masla a 1 až 2 PL vody. Časť z tejto hmoty si odložíme na posypanie.
2. Boky okrúhlej formy vymažeme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie. Na dno a boky formy rovnomerne natlačíme silnú vrstvu kukuričnej hmoty a dáme chladiť na 30 minút do chladničky.
3. Egreše očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Tvaroh, mascarpone, zvyšný cukor, pudingový prášok, žĺtok, škoricu, citrónovú kôru a šťavu dôkladne vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu s egrešmi pridáme k tvarohovému krému.
4. Ovocno-krémovú zmes rovnomerne navrstvíme na vychladený korpus, posypeme odloženou kukuričnou hmotou a dáme na 50 minút piecť do rúry vyhriatej na 180 °C.