Krehký jablkový závin
24. 8. 2011, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 50 minút. (pre celú rodinu)
Potrebujeme: 300 g hladkej múky, 250 g rastlinného tuku, 2 vajcia, 2 lyžičky octu, 600 g očistených jabĺk, 50 g hrozienok, 2 lyžičky mletej škorice, 2 lyžice práškového cukru + na posypanie, 40 g posekaných vlašských orechov, 2 lyžice mlieka na potretie závinu, tuk na potretie plechu
Ako na to: Z preosiatej múky, rastlinného tuku, vajec a octu vypracujeme cesto a odložíme ho na 20 minút do chladničky. Cesto rozdelíme na dve časti. Na pomúčenej doske postupne obe časti rozvaľkáme, do stredu pozdĺžne uložíme postrúhané jablká, posypeme umytými hrozienkami, mletou škoricou a cukrom. Voľné kraje cesta prehneme cez stred a cesto zavinieme.
Oba záviny preložíme na vymastený plech, povrch potrieme mliekom a posypeme najemno posekanými orechmi. Upečieme vo vyhriatej rúre a po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.