Krémová cibuľová polievka
26. 4. 2013, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 15 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 55 g masla, 4 stredne veľké cibule, 750 ml zeleninového vývaru, 250 ml plnotučného mlieka, 125 ml smotany na šľahanie, soľ, mleté čierne korenie
Okrem toho: 4 plátky celozrnného chleba, bylinky na ozdobu
Postup:
1. V hrnci rozpustíme maslo, pridáme na plátky nakrájanú cibuľu a 8 až 10 minút opekáme, pokiaľ cibuľa nezmäkne a nesfarbí sa.
2. Do hrnca prilejeme vývar spolu s mliekom, privedieme ho do varu, potom zmiernime teplotu a varíme ešte 15 minút.
3. Vývar s mliekom zhustne a mierne sa zredukuje. Ochutíme soľou a korením.
4. Niekoľko koliesok cibule vyberieme na tanier, zvyšok polievky rozmixujeme a cibuľu opäť vrátime do polievky.
5. Povaríme ešte 5 minút a polievku rozdelíme do misiek. Podávame s opečeným nakrájaným chlebom a ozdobenú bylinkami.
Čas varenia: 35 minút