Krupicové knedličky s jahodami
27. 5. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:42)
Čas prípravy: 40 minút, 4 porcie
Potrebujeme:
30 až 40 jahôd podľa veľkosti, 300 g hrubej múky, 200 g jemnej krupice, 2 vajcia, 500 ml mlieka, 1 PL kryštálového cukru, soľ, múka na posypanie dosky, tvaroh a práškový cukor na posypanie, maslo na poliatie
Postup:
1. Polovicu mlieka privedieme do varu, osolíme ho, pridáme cukor a primiešame krupicu zmiešanú so zvyšným mliekom. Za stáleho miešania uvaríme hustú kašu a necháme ju vychladnúť. Potom do nej po jednom zašľaháme vajcia a primiešame toľko múky, aby vzniklo husté cesto. Dôkladne premiesime a rozdelíme na niekoľko častí. Na pomúčenej doske časti cesta rozvaľkáme na valčeky a nakrájame na rovnako veľké kúsky podľa počtu jahôd.
2. Každý kúsok cesta roztlačíme, do stredu položíme jahodu a dôkladne do cesta zabalíme. Naplnené knedličky varíme 7 až 9 minút vo vriacej osolenej vode. Po uvarení povyberáme dierkovanou naberačkou, necháme odkvapkať a rozdelíme na taniere. Každú porciu posypeme rozdrobeným tvarohom a cukrom a pokvapkáme rozpusteným maslom.
Čas varenia: 9 minút