Poznáte to? Nakupujete a neviete, či zobrať jogurt v skle alebo v tégliku, čo je v skutočnosti kartónový obal s trochou plastu. V súčasnosti, keď si uvedomujeme, v akom stave je naša planéta, sa mnohé z nás snažia žiť ekologickejšie. Takýto eko prístup nás núti zamýšľať sa nad zmenou pri nakupovaní.

Ako rozdeľujeme obaly?

Spotrebiteľské obaly
Je pravda, že moderné plastové obaly dokážu udržať potraviny dlhšie čerstvé. Spotrebiteľské obaly pomáhajú udržať trvanlivosť potravín dlhšie, a teda sa zamedzí ich likvidovaniu.

Prepravné obaly
Ich úlohou je chrániť potraviny, výrobky a tovary počas ich prepravy k zákazníkovi.

Prepravný obal
Prepravný obal
Zdroj: shutterstock

Zákaznícke obaly
Tu patria konkrétne obaly, v ktorých si nosíme tovar domov z obchodov.

Problémové plasty
Problémy s plastovým odpadom treba podľa odborníkov zaručene riešiť, ale s rozumom.

VÝHODY PLASTOV:

- nižšia hmotnosť a nižší objem,
- nižšie recyklačné teploty,
- nižšia uhlíková stopa,
- recyklácia plastu nie je náročná na energiu na rozdiel od skla.

NEVÝHODY PLASTOV:

-  pomalé rozkladanie, ktoré trvá stovky rokov,
-  hromadenie plastových obalov vinou ich pomalého rozkladania v prírode,
-  umožňujú „overpacking“ – čo znamená zbytočne veľa obalov.

Ako je to v domácnosti?
Ako je to v domácnosti?
Zdroj: shutterstock

Ako je to v domácnosti?

Každá dobrá gazdinka chce zvoliť kvalitný obal pre svoj výrobok, či už ide o domáci džem, ovocné šťavy, orechy, alebo nájsť vhodný obal na uskladnenie obeda či nedojedenej večere. Samozrejme, tak ako každá minca má dve strany, aj jednotlivé druhy obalov majú nejaké výhody a nevýhody. Existujú situácie a okolnosti, keď je výhodnejšie sklo a keď plast. Je na nás, aby sme si zvolili optimálny materiál pre danú príležitosť, aby čo najmenej zaťažoval životné prostredie.

Trieďte správne

Je rozdiel, ako s daným obalom hospodárime. Ak sa stane, že rozbijeme sklený obal a sklo zahodíme, kde sa nám zachce, je to rovnaké, ako voľne pohodiť plast. Ak črepy zo skla správne separujeme do skleného odpadu, neškodíme tak prírode. Tak isto treba nakladať aj s plastom.

Ekologické sklo

Potravín, ktoré sú dnes balené v skle, je neúrekom. Nielen džemy a zaváraniny, ale aj ovocie, zelenina, mliečne výrobky, ryby, mäso, nátierky, omáčky, dresingy, šaláty, korenie a mnohé iné. Veľkou výhodou skla v oblasti jeho recyklácie je, že bez ohľadu na to, koľkokrát už bolo recyklované, zostáva jeho kvalita nezmenená. V domácnosti je výhodné, že sklený obal po spotrebovaní výrobku využijeme napríklad na opätovné uskladnenie.

Ekologické sklo
Ekologické sklo
Zdroj: shutterstock

Je sklo naozaj ekologické?

Výhodou skla je recyklovateľnosť a kvalita. Je chemicky stále, taktiež neuvoľňuje toxické látky, teda nepoškodzuje ani ľudské zdravie, ani prírodu. Na rozdiel od iných obalov je inertné a neprepúšťa, to znamená, že medzi sklom a jeho obsahom nedochádza k žiadnemu ovplyvňovaniu. Nič sa nedostane zo skla do výrobku, taktiež nič neprenikne cez sklo do výrobku zvonka, nič neuniká cez sklo von.

Je to naozaj ekologické?
Je to naozaj ekologické?
Zdroj: shutterstock

Sklené vs PET fľaše

V sklených fľašiach si minerálne vody veľmi dlho dokážu uchovať svoj obsah oxidu uhličitého. Práve preto majú minerálne vody minimálnu trvanlivosť v PET fľašiach približne o 40 percent kratšiu ako sklených fľašiach. Dochucovadlá a vitamíny sú v obaloch zo skla uchovávané dlhšie bez akejkoľvek zmeny chuti.

Spotrebu obalov možno minimalizovať, no nedá sa ich úplne zbaviť.
Spotrebu obalov možno minimalizovať, no nedá sa ich úplne zbaviť.
Zdroj: shutterstock

Obed do skla?

Sklené obaly na potraviny sú znovu uzatvárateľné, a tak nemusíme zjesť celý obsah naraz. Výhodou skla je, že sa môže používať aj v mikrovlnných rúrach. Dá sa pasterizovať aj sterilizovať. Myslíte si, že sklené nádoby sú ťažké? Dnes sú už sklené nádoby o štyridsať percent ľahšie oproti tomu, ako to bolo pred dvadsiatimi rokmi.

Obed do skla
Obed do skla
Zdroj: shutterstock

VÝHODY SKLA:

- donekonečna recyklovateľné,
- sklo nereaguje so svojím obsahom,
- je pachovo a chuťovo neutrálne,
- uchováva prirodzenú chuť a vitamíny,
- bráni pred vplyvom svetla,
- je prírodný materiál.

NEVÝHODY SKLA:

- recyklácia skla je energeticky náročná.

Spotrebu obalov možno minimalizovať, no nedá sa ich úplne zbaviť.
Spotrebu obalov možno minimalizovať, no nedá sa ich úplne zbaviť.
Zdroj: shutterstock