Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Ktorý OBAL je ten pravý pre vás? Ak sa v obchode neviete rozhodnúť, všímajte si najmä TOTO

Uprednostňujete sklené alebo plastové obaly? Vyberte si podľa výhod a nevýhod.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak pri nakupovaní premýšľate, či siahnuť po plastovom alebo sklenom obale nejakého výrobku, ponúkame vám pár rozdielov medzi nimi. Určite vám uľahčia rozhodovanie.

Poznáte to? Nakupujete a neviete, či zobrať jogurt v skle alebo v tégliku, čo je v skutočnosti kartónový obal s trochou plastu. V súčasnosti, keď si uvedomujeme, v akom stave je naša planéta, sa mnohé z nás snažia žiť ekologickejšie. Takýto eko prístup nás núti zamýšľať sa nad zmenou pri nakupovaní.

Ako rozdeľujeme obaly?

Spotrebiteľské obaly
Je pravda, že moderné plastové obaly dokážu udržať potraviny dlhšie čerstvé. Spotrebiteľské obaly pomáhajú udržať trvanlivosť potravín dlhšie, a teda sa zamedzí ich likvidovaniu.

Prepravné obaly
Ich úlohou je chrániť potraviny, výrobky a tovary počas ich prepravy k zákazníkovi.

Zdroj: shutterstock

Prepravný obal

Zákaznícke obaly
Tu patria konkrétne obaly, v ktorých si nosíme tovar domov z obchodov.

Problémové plasty
Problémy s plastovým odpadom treba podľa odborníkov zaručene riešiť, ale s rozumom.

VÝHODY PLASTOV:

- nižšia hmotnosť a nižší objem,
- nižšie recyklačné teploty,
- nižšia uhlíková stopa,
- recyklácia plastu nie je náročná na energiu na rozdiel od skla.

NEVÝHODY PLASTOV:

-  pomalé rozkladanie, ktoré trvá stovky rokov,
-  hromadenie plastových obalov vinou ich pomalého rozkladania v prírode,
-  umožňujú „overpacking“ – čo znamená zbytočne veľa obalov.

Zdroj: shutterstock

Ako je to v domácnosti?

Ako je to v domácnosti?

Každá dobrá gazdinka chce zvoliť kvalitný obal pre svoj výrobok, či už ide o domáci džem, ovocné šťavy, orechy, alebo nájsť vhodný obal na uskladnenie obeda či nedojedenej večere. Samozrejme, tak ako každá minca má dve strany, aj jednotlivé druhy obalov majú nejaké výhody a nevýhody. Existujú situácie a okolnosti, keď je výhodnejšie sklo a keď plast. Je na nás, aby sme si zvolili optimálny materiál pre danú príležitosť, aby čo najmenej zaťažoval životné prostredie.

Trieďte správne

Je rozdiel, ako s daným obalom hospodárime. Ak sa stane, že rozbijeme sklený obal a sklo zahodíme, kde sa nám zachce, je to rovnaké, ako voľne pohodiť plast. Ak črepy zo skla správne separujeme do skleného odpadu, neškodíme tak prírode. Tak isto treba nakladať aj s plastom.

Ekologické sklo

Potravín, ktoré sú dnes balené v skle, je neúrekom. Nielen džemy a zaváraniny, ale aj ovocie, zelenina, mliečne výrobky, ryby, mäso, nátierky, omáčky, dresingy, šaláty, korenie a mnohé iné. Veľkou výhodou skla v oblasti jeho recyklácie je, že bez ohľadu na to, koľkokrát už bolo recyklované, zostáva jeho kvalita nezmenená. V domácnosti je výhodné, že sklený obal po spotrebovaní výrobku využijeme napríklad na opätovné uskladnenie.

Zdroj: shutterstock

Ekologické sklo

Je sklo naozaj ekologické?

Výhodou skla je recyklovateľnosť a kvalita. Je chemicky stále, taktiež neuvoľňuje toxické látky, teda nepoškodzuje ani ľudské zdravie, ani prírodu. Na rozdiel od iných obalov je inertné a neprepúšťa, to znamená, že medzi sklom a jeho obsahom nedochádza k žiadnemu ovplyvňovaniu. Nič sa nedostane zo skla do výrobku, taktiež nič neprenikne cez sklo do výrobku zvonka, nič neuniká cez sklo von.

Zdroj: shutterstock

Je to naozaj ekologické?

Sklené vs PET fľaše

V sklených fľašiach si minerálne vody veľmi dlho dokážu uchovať svoj obsah oxidu uhličitého. Práve preto majú minerálne vody minimálnu trvanlivosť v PET fľašiach približne o 40 percent kratšiu ako sklených fľašiach. Dochucovadlá a vitamíny sú v obaloch zo skla uchovávané dlhšie bez akejkoľvek zmeny chuti.

Zdroj: shutterstock

Spotrebu obalov možno minimalizovať, no nedá sa ich úplne zbaviť.

Obed do skla?

Sklené obaly na potraviny sú znovu uzatvárateľné, a tak nemusíme zjesť celý obsah naraz. Výhodou skla je, že sa môže používať aj v mikrovlnných rúrach. Dá sa pasterizovať aj sterilizovať. Myslíte si, že sklené nádoby sú ťažké? Dnes sú už sklené nádoby o štyridsať percent ľahšie oproti tomu, ako to bolo pred dvadsiatimi rokmi.

VÝHODY SKLA:

- donekonečna recyklovateľné,
- sklo nereaguje so svojím obsahom,
- je pachovo a chuťovo neutrálne,
- uchováva prirodzenú chuť a vitamíny,
- bráni pred vplyvom svetla,
- je prírodný materiál.

NEVÝHODY SKLA:

- recyklácia skla je energeticky náročná.

Zdroj: shutterstock

Spotrebu obalov možno minimalizovať, no nedá sa ich úplne zbaviť.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.