Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kuchyňa ako od mamičky: S TÝMITO receptmi ulahodíte každému chlapovi! Mňaaam...

Pečené kuriatko s plnkou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ešte raz byť malým dieťaťom bez starostí a mať bezpečnú maminu náruč vždy nablízku… Pripomeňte si tieto krásne časy aspoň vynikajúcim jedlom, ktoré vám vždy s láskou pripravila.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Škvarkové taštičky so slivkovým lekvárom krok za krokom

    Hovädzie s mrkvou

    4 porcie

    800 g hovädzieho mäsa (hovädzia hruď) ● 3 cibule● 1 ČL čerstvého tymianu● 2 PL hladkej múky● 200 ml čierneho piva● 300 ml hovädzieho vývaru● 1 ČL trstinového cukru● 1 PL červeného vínneho octu ● 2 mrkvy ● 2 petržleny ● soľ ● korenie ● olivový olej

    NA KNEDLIČKY:175 g hrubej múky● 3 PL čerstvej petržlenovej vňate ● 2 PL pažítky● 75 g stuhnutého masla● soľ ● mleté čierne korenie● studená voda

    Rúru vyhrejeme na 160 °C. V liatinovom hrnci rozohrejeme olej a z každej strany na ňom opečieme hovädzie mäso nakrájané na 3 cm kocky. Vyberieme a odložíme bokom. Do hrnca pridáme lyžicu oleja a cibuľu nakrájanú na plátky. Opekáme dozlatista, občas zamiešame. Pridáme tymian a opekáme ešte minútu. Prisypeme múku a aj tú opekáme minútu. Neustále miešame. Pomaly prilejeme pivo a miešame, aby sa neurobili hrudky. Prilejeme vývar, zľahka osolíme a okoreníme. Pridáme cukor, ocot a očistenú mrkvu a petržlen nakrájané našikmo na hrubšie plátky. Privedieme do varu. Do hrnca pridáme opečené hovädzie mäso a dobre premiešame. Zakryjeme pokrievkou, dáme do rúry a pečieme asi hodinu alebo dovtedy, kým mäso nie je takmer mäkké. Pripravíme knedličky. Múku, bylinky, soľ a korenie zmiešame v miske. Nahrubo do toho nastrúhame maslo, pridáme 6 PL studenej vody a vytvoríme pružné, ale dosť tuhé cesto. Zamiesime do tvaru knedle. Hrniec vyberieme z rúry. Z cesta formujeme menšie knedličky, dáme ich do omáčky a teplotu zvýšime na 200 °C. Hrniec vrátime do rúry na 30 minút a pečieme bez pokrievky, kým knedličky nie sú zlatohnedé.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 90 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Hovädzie s mrkvou

    Pečené kuriatko s plnkou

    4 porcie

    1 kukuričné kuriatko ● soľ● mleté čierne korenie● 100 g masla ● zemiaková kaša ako príloha

    NA PLNKU: 3 staršie rožky● pohár mlieka ● 1 PL masla ● 1 stredne veľká cibuľa● 2 vajcia ● hrsť petržlenovej vňate ● štipka muškátového orieška ● soľ ● mleté čierne korenie

    Pripravíme plnku. Rožky nakrájame na malé kocky a zalejeme mliekom tak, aby ho vpili, ale aby z nich mlieko nevytekalo. Na kúsku masla dozlatista osmažíme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme ju k rožkom. Pridáme vajcia, petržlenovú vňať nasekanú nadrobno, muškátový oriešok, soľ a korenie. Dobre premiešame. Kurča umyjeme, osušíme a zvonka aj zvnútra ho nasolíme. Plnkou naplníme kuracie vnútro, a ak nám zostane, napcháme ju aj pod kožu na prsiach. Kurča uzavrieme buď zašitím, alebo stiahnutím nožičiek potravinárskou niťou. Na dno pekáča poukladáme plátky masla. Položíme doň kurča a dáme naň plátky masla. Môžeme pridať aj plátky slaniny. Pekáč prikryjeme, kurča vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme hodinu. Po hodine pekáč odkryjeme a pečieme ešte ďalšiu hodinu. Kurča často prelievame výpekom. Pečieme, kým nie je krásne zlaté a koža jemná a chrumkavá. Kurča po upečení vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočívať a pokrájame na porcie. Servírujeme s plnkou, so zemiakovou kašou a poliate maslovým výpekom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 2 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pečené kuriatko s plnkou

    Lahodné kuracie pečene na víne

    4 porcie

    600 g kuracích pečení● 2 malé cibule ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky● 1/2 ČL drvenej rasce● 2 PL paradajkového pretlaku ● soľ● 150 ml červeného vína● 1/2 ČL sušeného majoránu ● mleté čierne korenie ● olej ● ryža ako príloha

    Pečene umyjeme, osušíme, očistíme od tuku a nakrájame na menšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a olúpaný cesnak na tenké plátky. Na oleji podusíme cibuľu dosklovita. Prisypeme mletú papriku, pridáme cesnak, rascu, pretlak a krátko opekáme. Primiešame pečene, zvýšime teplotu a sprudka opekáme asi 3 minúty. Podlejeme vínom a nezakryté dusíme ešte 10 minút. Posypeme majoránom, osolíme a okoreníme. Podávame s dusenou ryžou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Lahodné kuracie pečene na víne

    Bravčové plátky na znojemský spôsob

    4 porcie

    8 menších plátkov bravčového karé● 2 veľké cibule ● 4 strúčiky cesnaku● 1/2 menšieho zeleru ● 1 väčšia mrkva● 2 bobkové listy ● 4 zrniečka nového korenia ● 4 zrniečka čierneho korenia
    ● štipka mletého muškátového orieška● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 pohára zaváraných uhoriek v sladkokyslom náleve● 2 až 3 zemiaky uvarené v šupke ● soľ● mleté čierne korenie ● domáca bravčová masť na opekanie ● tarhoňa alebo zemiakové pyré ako príloha

    Plátky mäsa umyjeme, osušíme a natenko vyklepeme. Z každej strany osolíme a okoreníme. Očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno udusíme v hrnci na troche masti. Keď zosklovatie, pridáme plátky cesnaku. O chvíľu primiešame zeler nastrúhaný najemno, mrkvu, bobkové listy, nové a čierne korenie. Pár minút dusíme a dochutíme muškátovým orieškom a paprikou. Zeleninu dusíme prikrytú za občasného miešania asi 10 minút. Zatiaľ na panvici krátko opečieme plátky karé z oboch strán na rozohriatej masti. Plátky preložíme do hrnca k zelenine. Občas premiešame a dusíme 20 minút. Podľa potreby dolejeme horúcu vodu. Mäso vyberieme na tanier, do hrnca pridáme nastrúhané uhorky a popučené uvarené zemiaky. Premiešame a vrátime mäso. Podlejeme vodou a dusíme ešte domäkka asi 10 minút. Podávame s opečenou tarhoňou alebo so zemiakovým pyré.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 60 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Bravčové plátky na znojemský spôsob

    Králik na smotane

    4 až 6 porcií

    1 králik ● 100 g slaniny● 1 cibuľa ● 250 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) ● 5 guľôčok čierneho korenia ● 5 guľôčok nového korenia ● drvená rasca● 2 bobkové listy ● 1 citrón
    ● 400 ml zeleninového vývaru + do zápražky ● 2 PL hladkej múky ● kryštálový cukor● plnotučná horčica ● mlieko ● 250 ml kyslej smotany● citrónová šťava ● maslo● soľ ● masť

    NA KNEDĽU: 4 suché žemle● 150 g hrubej múky● 1 ČL soli ● 200 ml mlieka● 2 vajcia ● 1 žĺtok ● maslo na potretie utierky

    Kúsky rozporciovaného, umytého a osušeného králika prešpikujeme slaninou a osolíme. V hrnci na dvoch lyžiciach masti osmažíme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky. Pridáme čierne a nové korenie, drvenú rascu, bobkové listy a citrón nakrájaný na kolieska. Zalejeme vývarom a do hrnca dáme kúsky králika. Zakryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Pri dusení polievame mäso vlastnou šťavou, ak treba, podlejeme ho vývarom. Udusené mäso vyberieme a omáčku zahustíme svetlou zápražkou. V malom hrnci rozohrejeme dve lyžice masti a za stáleho miešania pridáme hladkú múku. Krátko ju opražíme a zriedime vývarom. Zápražku prelejeme do hrnca, v ktorom sme dusili králika, dobre ju rozmiešame, ochutíme cukrom, horčicou a povaríme ešte 10 minút. Do omáčky prilejeme trochu mlieka a rozmiešame v nej kyslú smotanu. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Krátko povaríme, precedíme a zjemníme maslom. Počas dusenia mäsa urobíme žemľovú knedľu. Žemle nakrájame na malé kocky. V mise ich zmiešame s múkou, so soľou, s mliekom, vajíčkami a so žĺtkom. Cesto je skôr riedke. Utierku namočíme, dobre vyžmýkame a potrieme roztopeným, vychladnutým maslom. Z cesta urobíme mokrými rukami knedľu. Zabalíme ju do utierky, obidva konce zaviažeme kuchynským motúzikom. Knedľu dáme do širokého hrnca s vriacou vodou a varíme 20 minút. Opatrne ju otočíme a varíme ešte 20 minút. Vyberieme z utierky, a kým je horúca, nakrájame niťou na plátky.

     

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 80 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Králik na smotane

     

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.