Kuchyňa ako od mamičky: S TÝMITO receptmi ulahodíte každému chlapovi! Mňaaam...
16. 3. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:53)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ešte raz byť malým dieťaťom bez starostí a mať bezpečnú maminu náruč vždy nablízku… Pripomeňte si tieto krásne časy aspoň vynikajúcim jedlom, ktoré vám vždy s láskou pripravila.

Hovädzie s mrkvou
4 porcie
800 g hovädzieho mäsa (hovädzia hruď) ● 3 cibule● 1 ČL čerstvého tymianu● 2 PL hladkej múky● 200 ml čierneho piva● 300 ml hovädzieho vývaru● 1 ČL trstinového cukru● 1 PL červeného vínneho octu ● 2 mrkvy ● 2 petržleny ● soľ ● korenie ● olivový olej
NA KNEDLIČKY:175 g hrubej múky● 3 PL čerstvej petržlenovej vňate ● 2 PL pažítky● 75 g stuhnutého masla● soľ ● mleté čierne korenie● studená voda
Rúru vyhrejeme na 160 °C. V liatinovom hrnci rozohrejeme olej a z každej strany na ňom opečieme hovädzie mäso nakrájané na 3 cm kocky. Vyberieme a odložíme bokom. Do hrnca pridáme lyžicu oleja a cibuľu nakrájanú na plátky. Opekáme dozlatista, občas zamiešame. Pridáme tymian a opekáme ešte minútu. Prisypeme múku a aj tú opekáme minútu. Neustále miešame. Pomaly prilejeme pivo a miešame, aby sa neurobili hrudky. Prilejeme vývar, zľahka osolíme a okoreníme. Pridáme cukor, ocot a očistenú mrkvu a petržlen nakrájané našikmo na hrubšie plátky. Privedieme do varu. Do hrnca pridáme opečené hovädzie mäso a dobre premiešame. Zakryjeme pokrievkou, dáme do rúry a pečieme asi hodinu alebo dovtedy, kým mäso nie je takmer mäkké. Pripravíme knedličky. Múku, bylinky, soľ a korenie zmiešame v miske. Nahrubo do toho nastrúhame maslo, pridáme 6 PL studenej vody a vytvoríme pružné, ale dosť tuhé cesto. Zamiesime do tvaru knedle. Hrniec vyberieme z rúry. Z cesta formujeme menšie knedličky, dáme ich do omáčky a teplotu zvýšime na 200 °C. Hrniec vrátime do rúry na 30 minút a pečieme bez pokrievky, kým knedličky nie sú zlatohnedé.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 90 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Hovädzie s mrkvou
Pečené kuriatko s plnkou
4 porcie
1 kukuričné kuriatko ● soľ● mleté čierne korenie● 100 g masla ● zemiaková kaša ako príloha
NA PLNKU: 3 staršie rožky● pohár mlieka ● 1 PL masla ● 1 stredne veľká cibuľa● 2 vajcia ● hrsť petržlenovej vňate ● štipka muškátového orieška ● soľ ● mleté čierne korenie
Pripravíme plnku. Rožky nakrájame na malé kocky a zalejeme mliekom tak, aby ho vpili, ale aby z nich mlieko nevytekalo. Na kúsku masla dozlatista osmažíme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a pridáme ju k rožkom. Pridáme vajcia, petržlenovú vňať nasekanú nadrobno, muškátový oriešok, soľ a korenie. Dobre premiešame. Kurča umyjeme, osušíme a zvonka aj zvnútra ho nasolíme. Plnkou naplníme kuracie vnútro, a ak nám zostane, napcháme ju aj pod kožu na prsiach. Kurča uzavrieme buď zašitím, alebo stiahnutím nožičiek potravinárskou niťou. Na dno pekáča poukladáme plátky masla. Položíme doň kurča a dáme naň plátky masla. Môžeme pridať aj plátky slaniny. Pekáč prikryjeme, kurča vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme hodinu. Po hodine pekáč odkryjeme a pečieme ešte ďalšiu hodinu. Kurča často prelievame výpekom. Pečieme, kým nie je krásne zlaté a koža jemná a chrumkavá. Kurča po upečení vyberieme z rúry, necháme chvíľu odpočívať a pokrájame na porcie. Servírujeme s plnkou, so zemiakovou kašou a poliate maslovým výpekom.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 2 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pečené kuriatko s plnkou
Lahodné kuracie pečene na víne
4 porcie
600 g kuracích pečení● 2 malé cibule ● 1 strúčik cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky● 1/2 ČL drvenej rasce● 2 PL paradajkového pretlaku ● soľ● 150 ml červeného vína● 1/2 ČL sušeného majoránu ● mleté čierne korenie ● olej ● ryža ako príloha
Pečene umyjeme, osušíme, očistíme od tuku a nakrájame na menšie kúsky. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a olúpaný cesnak na tenké plátky. Na oleji podusíme cibuľu dosklovita. Prisypeme mletú papriku, pridáme cesnak, rascu, pretlak a krátko opekáme. Primiešame pečene, zvýšime teplotu a sprudka opekáme asi 3 minúty. Podlejeme vínom a nezakryté dusíme ešte 10 minút. Posypeme majoránom, osolíme a okoreníme. Podávame s dusenou ryžou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Lahodné kuracie pečene na víne
Bravčové plátky na znojemský spôsob
4 porcie
8 menších plátkov bravčového karé● 2 veľké cibule ● 4 strúčiky cesnaku● 1/2 menšieho zeleru ● 1 väčšia mrkva● 2 bobkové listy ● 4 zrniečka nového korenia ● 4 zrniečka čierneho korenia
● štipka mletého muškátového orieška● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 pohára zaváraných uhoriek v sladkokyslom náleve● 2 až 3 zemiaky uvarené v šupke ● soľ● mleté čierne korenie ● domáca bravčová masť na opekanie ● tarhoňa alebo zemiakové pyré ako príloha
Plátky mäsa umyjeme, osušíme a natenko vyklepeme. Z každej strany osolíme a okoreníme. Očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno udusíme v hrnci na troche masti. Keď zosklovatie, pridáme plátky cesnaku. O chvíľu primiešame zeler nastrúhaný najemno, mrkvu, bobkové listy, nové a čierne korenie. Pár minút dusíme a dochutíme muškátovým orieškom a paprikou. Zeleninu dusíme prikrytú za občasného miešania asi 10 minút. Zatiaľ na panvici krátko opečieme plátky karé z oboch strán na rozohriatej masti. Plátky preložíme do hrnca k zelenine. Občas premiešame a dusíme 20 minút. Podľa potreby dolejeme horúcu vodu. Mäso vyberieme na tanier, do hrnca pridáme nastrúhané uhorky a popučené uvarené zemiaky. Premiešame a vrátime mäso. Podlejeme vodou a dusíme ešte domäkka asi 10 minút. Podávame s opečenou tarhoňou alebo so zemiakovým pyré.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 60 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Bravčové plátky na znojemský spôsob
Králik na smotane
4 až 6 porcií
1 králik ● 100 g slaniny● 1 cibuľa ● 250 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler) ● 5 guľôčok čierneho korenia ● 5 guľôčok nového korenia ● drvená rasca● 2 bobkové listy ● 1 citrón
● 400 ml zeleninového vývaru + do zápražky ● 2 PL hladkej múky ● kryštálový cukor● plnotučná horčica ● mlieko ● 250 ml kyslej smotany● citrónová šťava ● maslo● soľ ● masť
NA KNEDĽU: 4 suché žemle● 150 g hrubej múky● 1 ČL soli ● 200 ml mlieka● 2 vajcia ● 1 žĺtok ● maslo na potretie utierky
Kúsky rozporciovaného, umytého a osušeného králika prešpikujeme slaninou a osolíme. V hrnci na dvoch lyžiciach masti osmažíme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno a koreňovú zeleninu nakrájanú na kocky. Pridáme čierne a nové korenie, drvenú rascu, bobkové listy a citrón nakrájaný na kolieska. Zalejeme vývarom a do hrnca dáme kúsky králika. Zakryjeme pokrievkou a dusíme domäkka. Pri dusení polievame mäso vlastnou šťavou, ak treba, podlejeme ho vývarom. Udusené mäso vyberieme a omáčku zahustíme svetlou zápražkou. V malom hrnci rozohrejeme dve lyžice masti a za stáleho miešania pridáme hladkú múku. Krátko ju opražíme a zriedime vývarom. Zápražku prelejeme do hrnca, v ktorom sme dusili králika, dobre ju rozmiešame, ochutíme cukrom, horčicou a povaríme ešte 10 minút. Do omáčky prilejeme trochu mlieka a rozmiešame v nej kyslú smotanu. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Krátko povaríme, precedíme a zjemníme maslom. Počas dusenia mäsa urobíme žemľovú knedľu. Žemle nakrájame na malé kocky. V mise ich zmiešame s múkou, so soľou, s mliekom, vajíčkami a so žĺtkom. Cesto je skôr riedke. Utierku namočíme, dobre vyžmýkame a potrieme roztopeným, vychladnutým maslom. Z cesta urobíme mokrými rukami knedľu. Zabalíme ju do utierky, obidva konce zaviažeme kuchynským motúzikom. Knedľu dáme do širokého hrnca s vriacou vodou a varíme 20 minút. Opatrne ju otočíme a varíme ešte 20 minút. Vyberieme z utierky, a kým je horúca, nakrájame niťou na plátky.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 80 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Králik na smotane