Hovädzie s mrkvou

4 porcie

800 g hovädzieho mäsa (hovädzia hruď) ● 3 cibule● 1 ČL čerstvého tymianu● 2 PL hladkej múky● 200 ml čierneho piva● 300 ml hovädzieho vývaru● 1 ČL trstinového cukru● 1 PL červeného vínneho octu ● 2 mrkvy ● 2 petržleny ● soľ ● korenie ● olivový olej

NA KNEDLIČKY:175 g hrubej múky● 3 PL čerstvej petržlenovej vňate ● 2 PL pažítky● 75 g stuhnutého masla● soľ ● mleté čierne korenie● studená voda

Rúru vyhrejeme na 160 °C. V liatinovom hrnci rozohrejeme olej a z každej strany na ňom opečieme hovädzie mäso nakrájané na 3 cm kocky. Vyberieme a odložíme bokom. Do hrnca pridáme lyžicu oleja a cibuľu nakrájanú na plátky. Opekáme dozlatista, občas zamiešame. Pridáme tymian a opekáme ešte minútu. Prisypeme múku a aj tú opekáme minútu. Neustále miešame. Pomaly prilejeme pivo a miešame, aby sa neurobili hrudky. Prilejeme vývar, zľahka osolíme a okoreníme. Pridáme cukor, ocot a očistenú mrkvu a petržlen nakrájané našikmo na hrubšie plátky. Privedieme do varu. Do hrnca pridáme opečené hovädzie mäso a dobre premiešame. Zakryjeme pokrievkou, dáme do rúry a pečieme asi hodinu alebo dovtedy, kým mäso nie je takmer mäkké. Pripravíme knedličky. Múku, bylinky, soľ a korenie zmiešame v miske. Nahrubo do toho nastrúhame maslo, pridáme 6 PL studenej vody a vytvoríme pružné, ale dosť tuhé cesto. Zamiesime do tvaru knedle. Hrniec vyberieme z rúry. Z cesta formujeme menšie knedličky, dáme ich do omáčky a teplotu zvýšime na 200 °C. Hrniec vrátime do rúry na 30 minút a pečieme bez pokrievky, kým knedličky nie sú zlatohnedé.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 90 minút

Hovädzie s mrkvou
Zdroj: archív Dobré jedlo