Kuracie Gordon bleu s cesnakovým pyré
17. 5. 2013, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:42)

Zdroj: Isifa, Photocuisine
Čas prípravy: 30 minút, 4 porcie
Potrebujeme:
400 g múčnych zemiakov, soľ, 6 strúčikov cesnaku, 5 PL rastlinného oleja, 4 kuracie prsičká, každé po 150 g, 4 plátky dusenej šunky, 4 plátky tvrdého syra, napríklad eidamu, 1 vajce, mleté čierne korenie, 150 g strúhanky, 1 PL sekanej petržlenovej vňate, 1 ČL sekaného tymianu, 1 ČL sekaného rozmarínu, 100 g hladkej múky, 150 g bieleho vína, 150 ml smotany na šľahanie, 200 ml vlažného mlieka, 30 g rozpusteného masla, muškátový oriešok
Postup:
1. Rúru vyhrejeme na 160 °C horný a dolný ohrev. Zemiaky olúpeme, umyjeme a uvaríme v osolenej vode. Po 20 až 25 minútach ich zlejeme. Cesnak olúpeme a nasekáme nadrobno. Na horúcom oleji opečieme polovicu cesnaku, po 2 až 3 minútach ho preložíme na tanier. Medzitým umyjeme kuracie prsičká, osušíme ich a pozdĺžne narežeme, aby vznikla kapsa. Každé mäso naplníme plátkom syra a šunky a uzavrieme.
2. V miske vymiešame vajce s korením a so soľou. Strúhanku zmiešame s bylinkami a nasypeme do druhej misky. Mäso obalíme v múke, potom vo vajci a nakoniec v strúhanke. Najskôr ho opečieme z každej strany na 3 PL oleja, potom ho preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry. Pečieme asi 10 až 15 minút.
3. Na panvici zohrejeme olej a opečieme na ňom zvyšok cesnaku. Zalejeme bielym vínom a smotanou, osolíme, okoreníme a varíme 3 až 5 minút. Uvarené zemiaky pretlačíme cez lis na zemiaky a zmiešame s mliekom, maslom a zvyšným cesnakom. Ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Podávame spolu s Cordon bleu.
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút