Kuracie karí s ryžou a plackami
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:22)

Zdroj: © StockFood
60 minút, 16 porcií
Potrebujeme: 1 liter kokosový krém, 2 liter kokosové mlieko, 4 kilogram kuracie prsia, 1 kilogram tekvica hokkaido, 13 gram palmový cukor, 125 mililiter rybacia omáčka, 15 gram tamarindová dreň zmiešaná so 125 ml horúcej vody, limetkové listy, 2 polievková lyžica opečené koriandrové semiačka, 12 kus kardamómové semiačka, 1 čajová lyžička rasca, 1 čajová lyžička biele korenie, 10 kus čerstvo nasekané papričky čili, 30 kus menšie sušené papričky čili, 20 strúčik cesnak, 12 kus červená šalotka, 15 gram čerstvá kurkuma, 3 gram najemno nastrúhaný galgant, 2 polievková lyžica krevetová pasta, 3 kus najemno nastrúhané koriandrové korene, 1 kilogram hladká múka, 60 gram kokosový olej, 8 gram margarín, 3 čajová lyžička soľ, pečené kešu oriešky, thajská bazalka, červená cibuľa šalotka, uvarená jazmínová ryža, limetkové listy
1.
Na roti placky zmiešame múku, 3 ČL soli, 500 ml vody a margarín. Vymiesime hladké cesto, rozdelíme ho na 20 bochníčkov, potrieme kokosovým olejom, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na noc do chladničky.
2.
Po vychladení vyvaľkáme na tenké placky. Na panvici zohrejeme 2 ČL kokosového oleja a na miernom ohni opekáme placky dozlatista z každej strany asi 1 až 2 minúty.
3.
Na omáčku pripravíme do misy všetky prísady a rozmixujeme na jemný krém. Vo väčšom hrnci zohrejeme 400 ml kokosového krému, pridáme omáčku a povaríme asi 3 až 5 minút. Primiešame zvyšný kokosový krém a kokosové mlieko a na miernom ohni povaríme ešte asi 2 minúty. Na záver pridáme na tenké pásiky nakrájané kuracie prsia, na kocky nakrájanú tekvicu a za občasného miešania dusíme približne 20 až 40 minút. Dochutíme cukrom, pridáme tamarindovú dužinu a limetkové lístky.
4.
Kuracie karí podávame s jazmínovou ryžou a roti plackami, ozdobené lístkami bazalky a limetkou, nakrájanou cibuľkou a posypané kešu orieškami.