Kuracie stehienka 5-krát inak: Stačí menšia obmena a celá rodina sa bude zalizovať
24. 4. 2015, 18:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:27)

Zdroj: Archív
Vyprážané mäso parí k tradičným pochúťkam a jeho príprava nie je žiadne veľké umenie. Stačí však malá obmena a nové jedlo je na svete.
Americké
Kuracie stehná umyjeme v studenej vode a osušíme papierovou utierkou. Dostatočné množstvo hladkej múky pripravíme do hlbokého taniera. Vajcia rozšľaháme, osolíme a okoreníme, kukuričné lupienky dáme do plastového vrecka a pomocou valčeka na cesto alebo tĺčika na mäso podrvíme. Kuracie stehná obalíme v hladkej múke, v rozšľahaných vajciach a napokon v kukuričných lupienkoch. Vyprážame v horúcom oleji zo všetkých strán.
Karibské
Stehná umyjeme a dôkladne osušíme. Do hlbokého taniera pripravíme hladkú múku, v ďalšom tanieri rozšľaháme dve vajcia so soľou, do posledného nasypeme kokosovú múčku. Stehná najprv obalíme v múke, potom vo vajciach a nakoniec v kokose. V prípade, že kokosová vrstva veľmi nedrží, zopakujeme vrstvu vajec a kokosu. Štipľavejší variant získame tak, že do vajec zapracujeme jednu či dve najemno nasekané papričky čili. Stehná vyprážame v horúcom oleji do zlatohneda, vyberieme a necháme odkvapkať od prebytočného tuku.
Ázijské
Vrchné kuracie stehná umyjeme pod prúdom vody, necháme odkvapkať a osušíme. Najprv ich obalíme v hladkej múke, potom vo vajciach rozšľahaných so soľou a mletým čiernym korením. Poslednú vrstvu tvoria zrniečka sezamu. Kuracie stehná vyprážame v slnečnicovom oleji, do ktorého pridáme 2 až 3 PL sezamového oleja. Vďaka nemu získa kura zaujímavú chuť a zníži sa tým aj obsah cholesterolu.
Mandľové
Stehná umyjeme a dôkladne osušíme. Do hlbokého taniera nasypeme dostatočné množstvo hladkej múky, v druhom rozšľaháme dve vajcia s 2 PL mlieka a štipkou soli, do posledného nasypeme mandľové lupienky. Kuracie stehná obalíme v múke, vajciach a nakoniec v mandľových lupienkoch. V prípade, že chceme ešte intenzívnejšiu mandľovú chuť, môžeme múku zmiešať s niekoľkými lyžicami mletých mandlí. Vyprážame pomaly v oleji zo všetkých strán, vyberieme grilovacími kliešťami a opatrne necháme odkvapkať nad papierovým obrúskom, aby obal neopadal.
Talianske
Stehná umyjeme a papierovým obrúskom osušíme. Dva strúčiky cesnaku ošúpeme, roztlačíme a stehná ním dôkladne potrieme. Do hlbokého taniera nasypeme dostatočné množstvo hladkej múky, v druhom rozšľaháme dve vajcia so štipkou soli. Petržlenovú vňať umyjeme, dôkladne osušíme, nasekáme nadrobno a v treťom tanieri zmiešame so strúhankou a 3 PL strúhaného parmezánu. Stehná obalíme v múke, vajciach a strúhanke. Vrstvu vajec a strúhanky zopakujeme a dôkladne popritláčame. Stehná vyprážame zo všetkých strán v rozpálenom olivovom oleji do zlatohneda, vyberieme a necháme od prebytočného tuku odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame s mesiačikom citrónu.
Nezabudnite...
1. Vyprážajte iba kvalitné a čerstvé mäso.
2. Aby sa tuk pri vyprážaní neprepaľoval a neprskal, vložíme doň 2 až 3 kolieska surovej mrkvy.
3. Ak mäso vyprážame v panvici s menším množstvom tuku, mäso prudko opražíme z jednej strany, potom z druhej a napokon ho pri nižšej teplote dopražíme.
4. Do vajec na obaľovanie môžete pridať nielen trochu mlieka, ale aj piva. Obal bude ľahší a bude obsahovať o niečo menej cholesterolu.
5. Namiesto vajec môžete mäso namočiť do citrónovej šťavy – strúhanka či iný obal bude lepšie držať na mäse, ktoré bude diétnejšie a pikantnejšie.
6. Pred vyprážaním je lepšie z mäsa strúhanku mierne oklepať – nebude opadávať do tuku, ktorý sa tak bude pomalšie prepaľovať.