Reklama

Kuriatko s vôňou Vianoc: 4 netradičné recepty, ktoré aj z jednoduchého jedla urobia SVIATOK

Kurča
s pomarančom
a javorovým
sirupom

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Všade prevláda atmosféra blížiacich sa sviatkov, rúry sa rozpaľujú, cestá na koláčiky sa miesia a všade rozvoniava úžasné vianočné korenie. Skúsili ste ho využiť pri pečenom kurčati?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Delikátne pečené kuracie stehienka s BBQ omáčkou - nedeľný obed bude hostinou

    Kurča s citrónom a tymianom

    6 porcií

    1,4 kg kurčaťa ● 2 ČL citrónovej kôry nastrúhanej najemno ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 ČL čerstvého tymianu ● 4 PL zmäknutého masla (alebo olivového oleja) ● 1 cibuľa ● 1/2 bielej reďkovky alebo zväzok červenej ● soľ ● mleté biele korenie

    V miske zmiešame citrónovú kôru, prelisované cesnaky, tymian, dve lyžice masla, pol lyžičky soli a trochu mletého bieleho korenia. Prstami jemne oddelíme kožu kurčaťa na prsiach a stehnách. Maslovú zmes dáme rovnomerne pod kožu. Stehná zviažeme kuchynskou niťou a krídla zastrčíme za prsia, aby si kurča udržalo pekný tvar. Kurča položíme na rošt do stredne veľkého pekáča. Okolo naukladáme očistenú cibuľu aj reďkovku, obe nakrájané na plátky. Zvyšné dve lyžice masla roztopíme a potrieme celé kurča. Posypeme ešte soľou a korením. Na dno pekáča nalejeme štvrť šálky vody. Kurča pečieme 50 až  60 minút v predhriatej rúre pri 185 °C. Potom teplotu zvýšime na 220 °C a skontrolujeme, či sa voda úplne neodparila. Podľa potreby dolejeme ešte štvrť šálky a kurča pečieme 15 až 20 minút alebo dovtedy, kým teplomer zasunutý do najhrubšej časti stehna neukazuje 75 °C. Pred tým, ako začneme kurča porciovať, necháme ho odpočívať najmenej 15 minút.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 80 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kurča s citrónom a tymianom

    Kuracie stehná s brusnicovou marinádou

    4 porcie

    8 až 10 horných kuracích stehien ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/4 šálky balzamového octu ● 3 PL extra panenského olivového oleja ● 1 PL sójovej omáčky ● 1 a 1/2 šálky brusníc (na marinádu a pečenie) ● 1 PL čerstvého tymianu + vetvičky na ozdobu ● 1 PL nakrájaného rozmarínu + vetvičky na ozdobu ● morská soľ ● čerstvo mleté čierne korenie

    V kuchynskom robote rozmixujeme cesnak, balzamový ocot, olivový olej, sójovú omáčku a pol šálky brusníc na hladkú marinádu. Kúsky kurčaťa dáme do veľkého uzatvárateľného igelitového vrecka a prilejeme marinádu. Vložíme do chladničky na 1 hodinu. Predhrejeme rúru na 190 °C. Veľkú panvicu alebo hrniec, ktorý je vhodný do rúry, zľahka vymastíme. Mäso vyberieme z vrecka, marinádu odložíme. Mäso dáme do hrnca kožou nadol a posypeme tymianom, rozmarínom, soľou a korením. Zvyšné brusnice nasypeme okolo. Kuracie mäso pečieme 20 až 25 minút, kým koža nezačne hnednúť. Potom kúsky otočíme a výdatne potrieme odloženou marinádou. Teplotu zvýšime na 220 °C a mäso pečieme 5 až 8 minút, kým koža nebude chrumkavá.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas marinovania: 60 minút
    Čas pečenia: 35 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kuracie stehná s brusnicovou marinádou

    Kurča s pomarančom a javorovým sirupom

    4 porcie

    1,2 kg kurčaťa ● 50 g masla ● 1 ČL mletej škorice ● 1 ČL mletých klinčekov ● 1 ČL mletého badiánu ● 1/2 ČL bobkového listu podrveného najemno ● 1 ČL soli ● štipka mletého čierneho korenia ● kôra z 1 pomaranča ● šťava z 1/2 pomaranča ● 1/2 pomaranča na naplnenie kurčaťa ● 2 bobkové listy ● 4 ČL javorového sirupu ● 1 ČL kukuričného škrobu

    Zmäknuté maslo zmiešame so škoricou, s klinčekmi, badiánom, bobkovým listom, so soľou, s mletým čiernym korením, jemne nastrúhanou pomarančovou kôrou a so šťavou. Miešame, kým sa všetky ingrediencie nespoja. Dvoma tretinami maslovej zmesi potrieme kurča zvonka aj pod kožou. Tretinu maslovej zmesi odložíme na omáčku. Kurča ešte zvnútra osolíme, do brušnej dutiny vložíme pomaranč prekrojený na polovice a 2 bobkové listy. Dáme ho do pekáča a pečieme 20 minút v rúre predhriatej na 200 °C. Keď je kurča v rúre, v kastróliku rozpustíme zvyšok ochuteného masla a pridáme javorový sirup. Odložíme bokom. Teplotu znížime na 180 °C a kurča potrieme rozpusteným maslom s javorovým sirupom. Pečieme ďalších 40 až 50 minút. Upečené kurča vyberieme z rúry a zakryjeme alobalom. Na omáčku zoškrabeme všetky zvyšky z pekáča aj so šťavou, ktorá v ňom zostala, a prelejeme do kastrólika. Lyžicu kukuričného škrobu rozpustíme v studenej vode. Šťavu privedieme do varu a za stáleho miešania po troškách vmiešame do omáčky rozriedený kukuričný škrob, kým nedosiahneme požadovanú konzistenciu. Podávame s kurčaťom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 70 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kurča s pomarančom a javorovým sirupom

    Medovo-horčicové kuracie prsia s ružičkovým kelom

    4 porcie

    4 kusy kuracích pŕs s kožou ● 1/4 šálky olivového oleja (plus na vymastenie) ● 2 PL citrónovej šťavy ● 1 PL dijonskej horčice ● 1 PL celozrnnej horčice ● 1 PL medu ● 3 strúčiky cesnaku ● 800 g ružičkového kelu ● 1/2 červenej cibule ● soľ ● mleté čierne korenie

    V miske vyšľaháme štvrť šálky olivového oleja, 1 lyžicu citrónovej šťavy, dijonskú a celozrnnú horčicu, med a prelisovaný cesnak. Dochutíme soľou a korením. Umyté a osušené prsia namočíme do omáčky z oboch strán. Poukladáme ich na plech vymastený olejom. V strednej miske zmiešame ružičkový kel a červenú cibuľu nakrájanú na plátky. Pokvapkáme zvyšnými 2 lyžicami olivového oleja a 1 lyžicou citrónovej šťavy a premiešame, kým „ružičky“ nie sú dobre obalené. Kel s cibuľou poukladáme okolo kuracieho mäsa na plech. Dochutíme soľou a korením. Pečieme 30 až 35 minút v rúre vyhriatej na 210 °C, kým mäso nie je zlatohnedé (vnútornú teplotu má 74 °C) a ružičkový kel nie je chrumkavý.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 35 minú

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Medovo-horčicové kuracie prsia s ružičkovým kelom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.