Kuriatková polievka so smotanou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:52)

Zdroj: © StockFood
20 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 400 gram zemiaky, 250 gram huby kuriatka, 500 mililiter zeleninový vývar, 100 mililiter smotana na šľahanie, 1 kus cibuľa, 1 kus mrkva, 1 strúčik cesnak, 2 polievková lyžica repkový olej, 4 vetvička čerstvý tymián, biele korenie, muškátový orech, soľ
1. Kuriatka očistíme a podľa potreby nakrájame. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme nadrobno. Zemiaky očistíme a nakrájame na 2 cm kúsky.
2. Cibuľu a cesnak opražíme na horúcom oleji, pridáme zemiaky a krátko podusíme. Zalejeme vývarom a prikryté pokrievkou varíme 10 minút.
3. Medzitým očistíme mrkvu, rozpolíme a nakrájame na plátky. Vsypeme do polievky a spolu varíme ďalších 7 minút.
4. Následne odoberieme asi polovicu polievky a zvyšok rozmixujeme. Odobratú časť vlejeme späť. Zamiešame smotanu a znova privedieme do varu. Dochutíme soľou, korením a strúhaným muškátovým orieškom.
5. Do vriacej polievky nasypeme huby, vypneme a necháme 2 – 3 minúty postáť.
6. Potom polievku naservírujeme do tanierov a podávame posypanú lístkami tymianu.