Reklama

Kvasená kapusta nemá konkurenciu, je chutná a zásobí telo vitamínmi: Skúste 6 NAJ receptov!

Bryndzové guľky s kapustou

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kvasená kapusta nemá konkurenciu. Jedlám dodá úžasnú chuť a telo zásobí vitamínmi, ktoré v tomto období skutočne potrebujeme. Neváhajte a niečo dobré si z nej uvarte.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dokonalé pohladenie všetkých zmyslov: MANGOVÁ ŠARLOTA s marmeládovou roládou
    Zdroj: NČpŽ

    Chrumkavé mäso s kapustou

    4 porcie

    1 kg bravčového stehna s kožou aj kosťou ● soľ ● mleté čierne korenie ● 100 g miešaného sušeného ovocia (slivky, hrozienka) ● 850 g kyslej kapusty ● 2 bobkové listy

    Sušené ovocie zalejeme 125 ml vody a necháme zmäknúť. Mäso umyjeme, osušíme, kožu nakrojíme do mriežky. Mäso dobre okoreníme a osolíme, dáme do pekáča s trochou vody a vo vyhriatej rúre na 200 °C pečieme asi hodinu. Potom mäso podlejeme 500 ml vody a pečieme ďalších 15 minút.
    K mäsu do pekáča pridáme kyslú kapustu, zmäknuté sušené ovocie aj s tekutinou, bobkové listy a pečieme ďalších 30 minút. Hotové mäso nakrájame a podávame s kapustou, ovocím a knedľou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 1 hodina 45 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Chrumkavé mäso s kapustou

    Kapustové krokety

    5 porcií

    180 g mrazeného špenátu ● 400 g kyslej kapusty ● olej ● 100 g surovej vínnej klobásy ● 6 vajec ● soľ ● mleté čierne korenie ● muškátový oriešok
    ● hladká múka ● 150 g strúhanky

    Omáčka: 2 PL oleja ● 3 PL hladkej múky ● 250 ml zeleninového vývaru ● 250 ml mlieka ● 200 g strúhaného syra

    Kapustu vytlačíme, pridáme špenát a na troške oleja podusíme. Rozmixujeme, vytlačíme klobásu, pridáme 4 vajcia, soľ, korenie, štipku muškátového orieška a toľko strúhanky, aby sa dobre tvarovali valčeky. Z hmoty tvarujeme krokety dlhé asi 8 cm s priemerom
    2,5 cm. Obalíme ich v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke. Smažíme zo všetkých strán. Omáčku pripravíme tak, že na oleji opražíme múku, prilejeme vývar, mlieko a za stáleho miešania povaríme 5 minút. Vmiešame syr a necháme ho roztopiť. Osolíme a okoreníme.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Kapustové krokrety

    Bryndzové guľky s kapustou

    4 porcie

    250 g bryndze ● 2 vajcia ● 1 väčšia cibuľa ● 40 g strúhanky ● 100 g krupice ● 100 g oravskej slaniny ● soľ ● petržlenová vňať ● 250 g kyslej kapusty ● masť

    V mise zmiešame bryndzu s vajcami, pridáme krupicu a strúhanku, osolíme. Vymiesime tuhšie cesto, z ktorého lyžicou odoberáme väčšie kúsky a formujeme ich do guľôčok. Vo väčšom hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo osolenej vody a guľôčky uvaríme. Keď vyplávajú na hladinu, pozbierame ich dierkovanou naberačkou a necháme odkvapkať. Slaninu nakrájame na kocky a opečieme. Cibuľu na troche masti opečieme dohneda. Kapustu na panvici trochu prehrejeme. Guľôčky podávame s kapustou, so slaninou, s cibuľou a ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Bryndzové guľky s kapustou

    Sviečkovica s hroznom a kapustou

    4 porcie

    2 kusy sviečkovice po 350 g ● soľ ● čerstvo mleté čierne korenie ● 2 PL oleja ● 2 malé cibuľky ● 400 g kyslej kapusty ● 200 g červeného hrozna ● 200 ml bieleho vína ● 150 ml smotany na varenie ● 2 PL sladkej mletej papriky ● 5 stoniek čerstvého majoránu ● 100 ml sektu

    Kusy sviečkovice osolíme, okoreníme a sprudka opečieme na oleji. Mäso vyberieme a vo výpeku opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno, podlejeme vínom a 100 ml vody. Kapustu prepláchneme v studenej vode a dobre vyžmýkame. Hrozno umyjeme tiež a osušíme. K cibuli s vínom pridáme smotanu a 5 minút povaríme. Ochutíme paprikou a vsypeme aj vyžmýkanú kapustu. Opečené mäso rozložíme na kapustu, pridáme stonky majoránu. Vo vyhriatej rúre na 200 °C pečieme 30 minút. Po 20 minútach pridáme hrozno a dopečieme. Upečené mäso s kapustou vyberieme, pokvapkáme sektom a podávame s prílohou, napríklad s cestovinami alebo haluškami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Sviečkovica s hroznom
a kapustou

    Bravčové rolády s kyslou kapustou

    4 porcie

    4 rezne z karé alebo krkovičky ● 500 g kyslej kapusty ● rasca ● soľ ● masť ● 1 cibuľa

    Mäso naklepeme a osolíme. Kyslú kapustu podľa chuti premyjeme, necháme odkvapkať a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme najemno. V hrnci rozpustíme trochu masti, na ktorej speníme cibuľu. Pridáme kapustu, ochutíme rascou a na miernom ohni podusíme domäkka. Na každý rezeň dáme kopček udusenej kapusty, zrolujeme a zaistíme niťou alebo špáradlom. V pekáči rozpustíme masť, na ktorej opečieme rolády zo všetkých strán. Podlejeme trochou vody, zakryjeme a na miernom ohni podusíme domäkka. Po udusení pekáč preložíme do vyhriatej rúry na 180 °C a roládky zapekáme 15 minút. Ihneď podávame.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 30 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Bravčové rolády s kyslou kapustou

    Pečená húska s kapustou

    2 porcie

    2 husacie stehná ● 700 g kyslej kapusty ● soľ ● rasca ● sušený majorán ● 2 jablká ● 1 PL kryštálového cukru ● 700 g zemiakov ● 100 ml bieleho vína

    Kapustu zlejeme, podľa kyslosti premyjeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme do misy. Jablká ošúpeme, postrúhame a zmiešame s kapustou. Pridáme rascu, soľ, majorán a cukor. Husacie stehná vykostíme a mäso dobre osolíme. Kapustovú zmes vložíme do misy vhodnej na zapekanie a na vrch rozložíme mäso, ktoré povtláčame do kapustového základu. Polejeme trochou vína a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Stehná počas pečenia obraciame a polievame podľa potreby ďalším vínom. Keď je mäso mäkké, dáme ho kožou navrch a upečieme dochrumkava. Zemiaky ošúpeme, očistíme, umyjeme, nakrájame na kocky a uvaríme domäkka vo vriacej osolenej vode. Upečené mäso vyberieme a kapustu zmiešame so zemiakmi. Mäso opäť rozložíme navrch a ešte niekoľko minút zapekáme vo vyhriatej rúre.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Pečená húska s kapustou

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.