Reklama

Kyslá kapusta je vitamínová bomba: Nemusí to byť segedín či kapustnica, skúste TIETO dobroty!

Zapekaná koložvárska so sušenými slivkami

Zdroj: Vermillon

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kto na jeseň naložil do súdka kvasenú kapustu, teraz akoby našiel. Kyslú kapustu milujeme azda všetky a dá sa z nej pripraviť oveľa viac ako len segedín či kapustnica.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Doniesli ste si z lesa košík plný húb? Vyskúšajte tento famózny HUBOVNÍK!

    Posúch so slaninou

    4 porcie

    10 g čerstvého droždia ● 250 g hladkej múky ● 100 ml kefíru ● 2 PL olivového oleja ● 350 g kyslej kapusty ● 4 PL nasekanej pažítky ● 50 g kyslej smotany ● 150 g prerastenej slaniny ● soľ ● mleté čierne korenie ● cukor

    Droždie rozpustíme v 4 lyžiciach teplej vody a s múkou, kefírom, olivovým olejom a s pol lyžičky soli vymiesime hladké cesto. Sformujeme do gule, prekryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 2 hodiny. Kapustu zmiešame so soľou, s korením a s trochou cukru. Rúru predhrejeme na 250 °C a vložíme do nej prázdny plech. Vykysnuté cesto premiesime rukami a vyvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu. Necháme 10 minút kysnúť a znova vyvaľkáme valčekom. Cesto potrieme kyslou smotanou, obložíme kapustou a nasekanou slaninou. S papierom prenesieme na horúci plech a dáme piecť na 6 minút. Posypeme pažítkou a ihneď podávame.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 130 minút
    Čas pečenia: 6 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Posúch so slaninou

    Zapekaná koložvárska so sušenými slivkami

    6 porcií

    1 kg mletého bravčového mäsa ● 3 cibule ● 4 strúčiky prelisovaného cesnaku ● 1 ČL celej rasce ● 1 až 2 PL mletej červenej papriky ● 1 bobkový list ● 800 g nasekanej kyslej kapusty ● 2 jemne pikantné klobásy ● za hrsť vopred namočených sušených sliviek ● 350 g guľatozrnnej ryže ● 630 ml vody ● 150 ml smotany na varenie ● 150 ml kyslej smotany ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť

    Vo väčšom hrnci osmažíme na bravčovej masti cibuľu nakrájanú nadrobno, neskôr pridáme cesnak, rascu a mletú červenú papriku. Všetko spolu opražíme, nenecháme však papriku spáliť. Pridáme mleté mäso, soľ, mleté čierne korenie, bobkový list a mäso opekáme, kým nestratí červenú farbu. Podlejeme vývarom alebo vodou a prikryté dusíme do zmäknutia. K mäsu pridáme kyslú kapustu a udusíme ju do zmäknutia. Zmes by mala mať polotekutú konzistenciu. Do zmesi kapusty a mäsa povtláčame klobásu a namočené sušené slivky, rovnomerne ju zasypeme riadne prepláchnutou ryžou a zalejeme vodou. Ryžu nemiešame. Osolíme a prikryté ďalej varíme na slabom plameni. Keď je ryža uvarená, zalejeme ju rozmiešanou sladkou a kyslou smotanou, dáme do rúry a pri teplote 180 °C zvrchu zapečieme. Pred podávaním necháme aspoň 10 minút postáť.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 90 minút

    Náš tip
    Cibuľku radšej na chvíľu stiahnite z ohňa a až potom zamiešajte papriku, aby nezhorkla.

    Zdroj: Vermillon

    Zapekaná koložvárska so sušenými slivkami

    Mrežovník z krvavničky

    8 porcií

    260 g hladkej špaldovej múky (časť celozrnnej) ● 1 PL cukru ● 1/2 ČL soli ● 180 g studeného masla ● voda

    NA PLNKU: 1 väčšia cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 bobkový list ● mletá sladká červená paprika ● 500 g kyslej kapusty ● 1 až 2 krvavničky ● 1 vajce ● soľ ● mleté čierne korenie ● bravčová masť

    AKO PRÍLOHA: kyslé uhorky ● čalamáda ● baranie rohy ● kyslá smotana

    Z múky, cukru, zo soli a z masla vypracujeme drobivé cesto. Zbytočne ho nemiesime, iba prstami zapracujeme múku do masla. Pridáme pár lyžičiek studenej vody, aby cesto držalo pokope. Vytvarujeme placku, zabalíme do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Na masti opečieme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme prelisovaný cesnak a bobkový list. Zasypeme mletou červenou paprikou, chvíľu osmažíme, pridáme kyslú kapustu, podlejeme trochou vody, hrniec prikryjeme a udusíme domäkka. Ak treba, dochutíme soľou a korením. Necháme vychladnúť. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti, obe vyvaľkáme. Jednu časť natlačíme do tortovej formy s priemerom 23 cm vyloženej papierom na pečenie. Cesto by malo po okrajoch siahať do výšky aspoň 2 cm. Rozotrieme naň krvavničku vybratú z črievka a na ňu naukladáme vychladnutú kyslú kapustu. Navrchu koláča vytvoríme mriežku z druhej časti cesta. Mrežovník ešte pred pečením necháme vychladnúť, potrieme ho rozšľahaným vajcom a pečieme 30 až 35 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Podávame s kyslými uhorkami, čalamádou, baraními rohmi, upečenými krvavničkami alebo aj s kyslou smotanou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 30 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Náš tip
    Namiesto krvavničky môžete použiť čerstvú klobásu. Jedlo bude pikantnejšie.

    Zdroj: Vermillon

    Mrežovník z krvavničky

    Kapustovo-zemiakové placky

    4 porcie

    850 g kyslej kapusty ● 1 zväzok pažítky ● 150 g bieleho jogurtu ● 200 g kyslej smotany ● 1 cibuľa ● 300 g zemiakov ● 2 vajcia ● 30 g polohrubej múky ● 50 g masla ● soľ ● mleté čierne korenie

    Kyslú kapustu precedíme cez sitko a necháme odkvapkať. Nakrájame pažítku a štvrtinu odložíme bokom. V miske vymiešame jogurt so smotanou, dochutíme soľou a korením a vmiešame pažítku. Ošúpeme cibuľu a nastrúhame. Ošúpeme aj zemiaky a rovnako nastrúhame. Z kyslej kapusty poriadne vytlačíme šťavu a natrháme. V mise zmiešame kapustu, cibuľu, múku, zemiaky a vajcia. Dochutíme soľou a korením. Vytvarujeme placky a na panvici s rozhorúčeným maslom ich opekáme z oboch strán dozlatista. Placky podávame so smotanovým dipom posypané zvyšnou pažítkou.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 4 minúty/1 kus

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kapustovo-zemiakové placky

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.