Kyslá polievka zo sušených kozákov
12. 6. 2008, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Život
Čas prípravy: 30 minút.
Potrebujeme: 20 g sušených hríbov, 400 g zemiakov, 500 ml mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 1 cibuľa n múka na zahustenie, olej na vyprážanie, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, bobkový list, ocot, soľ
Ako na to: Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a v hrnci opražíme na oleji dosklovita. Hríby prepláchneme v studenej vode, pražíme s cibuľkou, kým nie sú takmer hotové, potom pridáme mletú papriku a ešte krátko pražíme. Do hrnca pridáme 1,5 litra vody a dochutíme bobkovým listom a mletým čiernym korením. Privedieme do varu a necháme variť asi 15 minút.
Zemiaky očistíme a pokrájame na drobné kocky, pridáme do polievky. Až keď sú zemiaky uvarené, zahustíme múkou vymiešanou s trochou mlieka. Primiešame aj zvyšok mlieka spolu so smotanou.
Dáme prevariť a na záver dochutíme octom a soľou. Náš tip: Do tejto polievky sú najvhodnejšie kozáky, ale môžeme použiť akékoľvek sušené hríby, ktoré nám ostali z jesene. Dôležitá je najmä príjemná hríbová aróma.