Kyslá šošovicová polievka
27. 11. 2005, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:28)

Zdroj: Archív
Čas prípravy: 40 minút
Potrebujeme: 150 g prebratej suchej šošovice, 1 1/4 l vody, 250 g zemiakov, 50 g masti, 2 lyžice hladkej múky, 50 ml vody na zápražku, 250 ml mlieka, ocot, mletá červená paprika, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, soľ, petržlenová vňať
Ako na to:
1. Vopred namočenú šošovicu varíme do polomäkka, potom k nej pridáme očistené, na kocky nakrájané zemiaky, bobkový list, soľ, mleté čierne korenie a dovaríme.
2. Na horúcej masti opražíme doružova 1/3 múky a pridáme mletú červenú papriku. Zápražku zalejeme studenou vodou, dobre rozmiešame, vlejeme do polievky a povaríme.
3. V mlieku rozhabarkujeme zvyšok múky, vlejeme do polievky a necháme prevrieť.
4. Polievku dochutíme octom a jednotlivé porcie ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávame s chlebom.