Kysnutá bábovka s čerešňami a pistáciami
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:48)

Zdroj: © StockFood
95 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 400 gram hladká múka, 100 gram mleté lúpané mandle, 21 gram droždie, 200 mililiter mlieko, 100 gram krupicový cukor, 2 kus vajce, 100 gram zmäknuté maslo, 400 gram čerešne, 100 gram pistácie, 100 gram práškový cukor, 3 čajová lyžička mlieko
1.
Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou.
2.
Do misy nasypeme múku spolu s mandľami. Do stredu spravíme jamku. Droždie vymiešame s 2 až 3 PL teplého mlieka a 2 PL cukru. Necháme rozpustiť a nalejeme do jamky v múke. Spolu s trochou múky z okrajov vymiešame a necháme 15 minút kysnúť.
3.
Pridáme vajcia, maslo aj zvyšok vlažného mlieka a cukru a vypracujeme na stredne pevné cesto. Prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť.
4.
Čerešne očistíme a polovicu odkôstkujeme. Zvyšok odložíme bokom na ozdobu. Pistácie nasekáme nahrubo a 2 PL odložíme bokom. Zvyšok zamiešame spolu s vykôstkovanými čerešňami do cesta, ktoré nalejeme do pripravenej formy. Prikryjeme a necháme kysnúť 15 minút.
5.
Následne vložíme do rúry a pečieme asi 50 minút, kým nie je cesto prepečené. Vyberieme, po chvíli vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
6.
Práškový cukor vymiešame s mliekom na hustnú polevu. Bábovku pokvapkáme polevou a ozdobíme čerešňami a pistáciami.