Kysnuté pagáče
23. 6. 2009, 13:58 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Nový čas pre ženy
Čas prípravy: 50 minút. Čas pečenia: 20 minút.
Potrebujeme: 750 g hladkej múky, 2 vajcia, 150 g rastlinného tuku na pečenie, 125 g kyslej smotany, 250 ml mlieka, 1 ČL soli, 2 kocky droždia, štipka práškového cukru, múka na posypanie dosky
Plnka: 250 g bryndze, 100 g masla, 125 g kyslej smotany, 2 ČL horčice, 1 ČL mletej červenej papriky, 1 PL nasekanej pažítky, mletá rasca
Postup:
1 Z vlažného mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Po vykysnutí ho vmiešame do múky, pridáme vajcia, roztopený tuk, smotanu a soľ. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré necháme na teplom mieste asi 1 hodinu kysnúť.
2 Z bryndze, masla, smotany, horčice, pažítky, mletej papriky a rasce vymiešame plnku. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme a do strednej tretiny natrieme tretinu plnky.
3 Cesto poprekladáme a rozvaľkáme. Postup s plnkou, prekladaním a vaľkaním ešte dvakrát zopakujeme. Cesto potom vyvaľkáme na hrúbku 7 mm a vykrajujeme kolieska. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, môžeme posypať hrubou soľou a upečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 200 °C.