Kysnuté pupáky s makom patria k vianočnej klasike: Podľa nášho videoreceptu budú chutiť ako tie od babičky
27. 11. 2017, 12:14 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:46)

Zdroj: Beautifood.sk, Casprezeny.sk
Obľúbená klasika ktorá nám ohromne chutí aj mimo vianočných sviatkov. Toto jedlo pripomína obed od mamičky či babky!
Kysnuté pupáky s makom

Zdroj: Beautifood.sk, Casprezeny.sk
Kysnuté pupáky s makom
4 porcie
Potrebujeme:
600 ml teplého mlieka
1 lyžička + 1 lyžica kryštálového cukru
1/2 kocky droždia
500 g hladkej múky
65 g masla
štipka soli
2 lyžice slnečnicového oleja
mletý mak a práškový cukor podľa chuti
Takto sa to podarí:
1. 150 ml teplého mlieka, 1 lyžičku kryštálového cukru a droždie zmiešame. Prikryjeme utierkou a odložíme na 10 minút kysnúť.
2. Múku, zvyšný cukor, 150 ml teplého mlieka, maslo, olej a kvások zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré prikryjeme a odložíme na 1 hodinu.
3. Z cesta vytvarujeme valčeky, ktoré rozdelíme na menšie kúsky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 až 30 minút.
4. Upečené pupáky zalejeme zvyšným teplým mliekom a necháme vpiť všetku tekutinu. Nakoniec posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom, spojíme a môžeme hneď podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 10 + 60 minút
Čas pečenia: 30 minút
Ďalšie šikovné recepty nájdete v novom čísle nášho mesačníka Varenie&pečenie. Kúpite v každom dobrom stánku!
Zdroj: Nový Čas pre ženy Varenie a pečenie
Nový Čas pre ženy Varenie a pečenie