Kysnuté pupáky s makom
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 14:22)

Zdroj: Beautifood.sk
90 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 600 mililiter teplé mlieko, 1.5 polievková lyžica kryštálový cukor, 0.5 kocka droždie, 500 gram hladká múka, 65 gram maslo, 0.25 čajová lyžička soľ, 2 polievková lyžica slnečnicový olej, mletý mak a práškový cukor podľa chuti
1.
150 ml teplého mlieka, 0,5 PL kryštálového cukru a droždie zmiešame. Prikryjeme utierkou a odložíme na 10 minút kysnúť.
2.
Múku, zvyšný cukor, 150 ml teplého mlieka, maslo, olej a kvások zmiešame a vypracujeme pevné cesto, ktoré prikryjeme a odložíme na 1 hodinu.
3.
Z cesta vytvarujeme valčeky, ktoré rozdelíme na menšie kúsky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 až 30 minút.
4.
Upečené pupáky zalejeme zvyšným teplým mliekom a necháme vpiť všetku tekutinu. Nakoniec posypeme mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom, spojíme a môžeme hneď podávať.