Kysnutý cibuľový koláč
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:47)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
90 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 350 gram hladká múka, 20 gram droždie, 0.25 čajová lyžička soľ, 1 čajová lyžička kryštálový cukor, 100 mililiter vlažná voda, 5 kus cibuľa, 200 gram slaniny, 250 mililiter smotana na šľahanie, 100 gram strúhaný tvrdý syr, 1 kus vajce, olej
1.
Do vlažnej vody s lyžičkou cukru rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť. Vykysnuté droždie pridáme do múky zmiešanej so štipkou soli. Vypracujeme hladké cesto. Dáme vykysnúť.
2.
Vykysnuté cesto dáme na naolejovaný plech a rukami cesto roztiahneme. Popicháme vidličkou.
3.
Slaninu nakrájame na kocky, opečieme a pridáme cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Podusíme domäkka. Zmes cibule so slaninkou dáme na cesto.
4.
Rozmiešame smotanu, syr a vajce. Zmesou potrieme celý koláč a dáme piecť na 180 °C približne na pol hodiny.