Kysnutý koláč s tvarohom a lesnými plodmi
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:47)

Zdroj: © StockFood
125 minút, 12 porcií
Potrebujeme: 400 gram hladká múka, 1 kocka droždie, 250 mililiter vlažné mlieko, 75 gram maslo, 0.25 čajová lyžička soľ, 75 gram kryštálový cukor, 250 gram nízkotučný tvaroh, 4 polievková lyžica mlieko, 1 balíček vanilkový pudingový prášok, 3 polievková lyžica kryštálový cukor, 2 kus vaječný žĺtok, 200 gram lesné plody (čerstvé alebo mrazené), 3 čajová lyžička vanilkový cukor, 75 gram maslo, 100 gram kryštálový cukor, 150 gram hladká múka, maslo na vymastenie formy
1.
Droždie rozmrvíme do teplého mlieka a pridáme 2 ČL cukru. Zamiešame trochu múky, kým nevznikne hustejšia zmes. Necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
2.
Zvyšnú múku preosejeme na pracovnú plochu a do stredu spravíme jamku. Do okolia jamky nasypeme soľ, cukor a maslo vo vločkách. Predkysnuté cestíčko nalejeme do jamky a postupne vypracujeme hladké cesto. Prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu, kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
3.
Medzitým pripravíme plnku. Tvaroh vymiešame s mliekom dohladka. Následne zamiešame žĺtky, cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok.
4.
Vykysnuté cesto prstami natiahneme na veľkosť plechu (22 x 32 cm). Potrieme tvarohovou plnkou a posypeme ovocím. Z uvedených surovín vypracujeme mrveničku, ktorú nadrobíme na ovocie. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 35 minút.