Kysnutý slivkový koláč
17. 9. 2013, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:42)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 40 minút. Čas kysnutia: 60 minút. Čas pečenia: 40 minút. Počet porcií: 20
Potrebujeme:
CESTO: 600 g sliviek, 2 žĺtky, 500 g hladkej múky, 200 ml mlieka, 20 g droždia, 80 g masla, 60 g cukru, soľ, škoricový cukor.
POSÝPKA: 40 g masla, 50 g hrubej múky, 50 g práškového cukru.
Postup:
Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások z droždia a mlieka. Zo zmesi vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho prenesieme na veľký vymastený plech. Na cesto poukladáme rozpolené slivky rezom nahor, posypeme škoricovým cukrom, posýpkou a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút.
POSÝPKA: Hrubú múku, práškový cukor a roztopené maslo spolu premiešame.