Reklama

Kysnutý slivkový koláč

Kysnutý slivkový koláč

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Čas prípravy: 40 minút. Čas kysnutia: 60 minút. Čas pečenia: 40 minút. Počet porcií: 20

Potrebujeme:

CESTO: 600 g sliviek, 2 žĺtky, 500 g hladkej múky, 200 ml mlieka, 20 g droždia, 80 g masla, 60 g cukru, soľ, škoricový cukor.

POSÝPKA: 40 g masla, 50 g hrubej múky, 50 g práškového cukru.

Postup:

Do preosiatej múky pridáme cukor, soľ, rozpustené maslo, žĺtky, vykysnutý kvások z droždia a mlieka. Zo zmesi vypracujeme vláčne cesto a necháme ho vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka ho prenesieme na veľký vymastený plech. Na cesto poukladáme rozpolené slivky rezom nahor, posypeme škoricovým cukrom, posýpkou a dáme do rúry. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 až 40 minút.

POSÝPKA: Hrubú múku, práškový cukor a roztopené maslo spolu premiešame.