Kysnutý závin s makom a višňami
3. 10. 2013, 8:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:41)
Čas prípravy: 35 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 250 g tuku na pečenie, 300 ml mlieka, 30 g droždia, 1 ČL kryštálového cukru, štipka soli, hladká múka na posypanie dosky, práškový cukor na posypanie
Plnka: 200 g mletého maku, 100 g mletých piškót, 6 PL vykôstkovaných višní, 250 ml mlieka, 1 vajce, 1 až 2 PL rumu, 1 balíček vanilínového cukru, kryštálový cukor podľa potreby, štipka mletej škorice
Postup:
1. Droždie, 1 ČL cukru a 1 ČL múky rozmiešame v časti vlažného mlieka a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.
2. Do misy preosejeme múku, pridáme zmäknutý tuk, soľ, kvások a za postupného prilievania zvyšného mlieka vypracujeme hladké cesto. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.
3.Mletý mak povaríme za stáleho miešania vo vriacom mlieku. Odstavíme, primiešame mleté piškóty, rum, vajce, vanilínový cukor a škoricu. Podľa chuti osladíme.
4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát. Potrieme makovou plnkou a posypeme višňami. Okraje zahneme dovnútra a cesto zrolujeme do závinu. Okraje dobre popritláčame.
5. Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 až 170 °C. Upečieme dozlatista, vyberieme a ešte teplý pocukrujeme.