Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Kysnutý závin s makom a višňami

Reklama

Čas prípravy: 35 minút, 8 porcií

Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 250 g tuku na pečenie, 300 ml mlieka, 30 g droždia, 1 ČL kryštálového cukru, štipka soli, hladká múka na posypanie dosky, práškový cukor na posypanie

Plnka: 200 g mletého maku, 100 g mletých piškót, 6 PL vykôstkovaných višní, 250 ml mlieka, 1 vajce, 1 až 2 PL rumu, 1 balíček vanilínového cukru, kryštálový cukor podľa potreby, štipka mletej škorice

Postup:

1. Droždie, 1 ČL cukru a 1 ČL múky rozmiešame v časti vlažného mlieka a na teplom mieste necháme vykysnúť kvások.

2. Do misy preosejeme múku, pridáme zmäknutý tuk, soľ, kvások a za postupného prilievania zvyšného mlieka vypracujeme hladké cesto. Poprášime trochou múky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

3.Mletý mak povaríme za stáleho miešania vo vriacom mlieku. Odstavíme, primiešame mleté piškóty, rum, vajce, vanilínový cukor a škoricu. Podľa chuti osladíme.

4. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát. Potrieme makovou plnkou a posypeme višňami. Okraje zahneme dovnútra a cesto zrolujeme do závinu. Okraje dobre popritláčame.

5. Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 až 170 °C. Upečieme dozlatista, vyberieme a ešte teplý pocukrujeme.

Vyberáme pre vás niečo PLUS