Reklama

Ľahké večere na letné večery: Zázračne posilnia vašu imunitu a nepriberiete z nich ani gram

Ľahké večere na letné večery

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Ivana Adamcová

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy

Tieto lahôdky môžete prestrieť na terase alebo aj na balkóne. Najlepšie je, že sú prospešné pre zdravie, zlepšujú imunitu a určite z nich nepriberiete. Objavte zdravé benefity tohto menu.

Hráškovo- mätová polievka 

4 PORCIE

● 400 g mladého hrášku
● 2 lyžice masla
● 150 g póru
● 1 šalotka
● 900 ml zeleninového vývaru
● 3 vetvičky čerstvej mäty
● 200 ml smotany na šľahanie
● soľ, mleté čierne korenie
● chlebové krutóny

Na masle opečieme pór nakrájaný na kolieska
a šalotku nakrájanú nadrobno. Pridáme hrášok, zalejeme zeleninovým vývarom, osolíme, okoreníme a uvedieme do varu. Pridáme mätu a pod pokrievkou varíme 15 minút pri miernej teplote. Mätu vyberieme a polievku rozmixujeme v mixéri dohladka. Pridáme smotanu na šľahanie a zamiešame. Na tanieri ozdobíme chlebovými krutónmi.

Príprava: 5 minút
Varenie: 15 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Hráškovo- mätová polievka

Mladý hrášok má veľa benefitov
Okrem toho, že prečisťuje trávenie, obsahuje veľa vitamínu C, je bohatý na stopové prvky ako vápnik, zinok, niacín a kyselinu listovú. Dostáva nás do pohody vitamínmi skupiny B, predovšetkým B1, ktoré sa starajú o dobré fungovanie nervovej sústavy. Sto gramov obsahuje 6 gramov bielkovín, 13 gramov sacharidov (z toho 5 gramov cukrov) a zanedbateľné množstvo tuku.

Anne Hathaway (37)
Štíhla herečka je zarytá vegetariánka, a preto nečudo, že holduje akejkoľvek zelenine. Ale ako prezradila v jednom zahraničnom rozhovore, miluje mladý sladký hrášok. Čerstvý ho je aj ako zdravú „cukrovinku“.

Zdroj: shutterstock

Anne Hathaway

Grilované paradajky so sardelami a s arabským chlebom 

2 PORCIE

● 4 veľké paradajky
● 8 filiet zo sardel
● 1 šalátová uhorka
● olivový olej
Na zálievku:
● olivový olej, citrónová šťava, dijonská  horčica, soľ, mleté čierne korenie

Paradajky umyjeme, osušíme a prekrojíme na polovice. Dáme do malého pekáča reznou stranou nahor. Pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Filety zo sardel dáme na paradajky a v rúre pod grilom zľahka opečieme. Uhorku ošúpeme, prekrojíme na polovice a lyžicou vydlabeme zrniečka. Nakrájame ju na väčšie kocky. Na zálievku podľa chuti zmiešame olivový olej, citrónovú šťavu, horčicu, soľ a korenie a primiešame k uhorke. Servírujeme s opečenými paradajkami a opečeným arabským chlebom.

Príprava: 10 minút
Grilovanie: 15 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Grilované paradajky so sardelami a s arabským chlebom

Paradajky pomáhajú tráveniu
A tepelne spracované paradajky sú zdravšie. Výskum zo Španielska zistil, že rajčiny majú v črevách lepší probiotický účinok, ak sú uvarené. Čiastočne aj preto, že obsahujú antioxidačný lykopén, vďaka ktorému majú aj výrazné červené sfarbenie. Práve varenie posilňuje lykopén, čo znamená, že „prežije“ aj tráviaci proces a lepšie sa vstrebe do organizmu. To zvyšuje
ich probiotický efekt.

Beyoncé (38)
Speváčka odhalila, ako si udržiava postavičku. Často sa uchýli k paradajkovej diéte a varí si paradajky na milión spôsobov.

Pečená zelenina s ryžou 

2 PORCIE

● 1 biela cibuľa
● 1 červená cibuľa
● 1 malý baklažán
● 1 citrón
● 8 strúčikov cesnaku
● sušené oregano
● soľ
● olivový olej
● 1 lyžica mäty
● ryža basmati

Do zapekacej misy poukladáme cibuľu nakrájanú na plátky. Umytý a osušený baklažán pokrájame na kolieska a uložíme ho na cibuľu. Pokvapkáme citrónovou šťavou a pridáme celé ošúpané strúčiky cesnaku. Podľa chuti pridáme oregano a soľ. Polejeme 4 lyžicami oleja. Zeleninu zapekáme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 15 až 20 minút. Kým sa zelenina pečie, uvaríme ryžu. Do upečenej zeleniny primiešame mätu nakrájanú nahrubo. Zeleninu podávame s ryžou.

Príprava: 5 minút
Pečenie: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Pečená zelenina s ryžou

Baklažán je zoštíhľujúci zázrak
Skvele pôsobí na úbytok hmotnosti, dobre zasýti a vďaka nízkemu počtu kalórií neublíži línii. Je pritom úplne jedno, či ho upečiete, ugrilujete alebo uvaríte v polievke. Vyhýbať by ste sa mali len vyprážaniu. Znižuje hladinu cholesterolu v krvi, čím výrazne pomáha aj srdcu. Ak vás bolieva žlčník a nefunguje vám dobre vylučovanie žlče, mali by ste ho pravidelne jedávať. Zároveň upravuje aj hladinu cukru v krvi, pomáha pri prvých náznakoch cukrovky. Čo nás ženy však poteší úplne najviac, baklažán v sebe neobsahuje ani gram tuku a je vynikajúci pri akejkoľvek diéte.

Jennifer Lopez (50)
Je neuveriteľné, že táto kráska má už päťdesiatku na krku. Jej telo vyzerá božsky a môže za to aj stravovanie a pohyb. Speváčka už dávnejšie prešla na vegetariánstvo a tvrdí, že jej to dodalo veľa energie. Miluje baklažán a hovorí, že s maslom chutí všetko lepšie.

Zdroj: shutterstock

Jennifer Lopez

Pečená ryba s pórom a eniklom

2 PORCIE

● 2 pražmy kráľovské
● 1 fenikel
● 1 pór
● 4 lyžice olivového oleja
● 2 lyžice petržlenovej vňate
● 1 citrón
● soľ, mleté čierne korenie

Ryby umyjeme a osušíme kuchynskou papierovou utierkou. Zvnútra i zvonku osolíme a okoreníme. Fenikel umyjeme, osušíme a nakrájame na plátky. Pór umyjeme, osušíme a prekrojíme po dĺžke. Zeleninu pokvapkáme olejom, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu podľa chuti. Na zeleninu položíme ryby a potrieme ich ochuteným olejom z pekáča.  Ryby zapekáme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 20 minút.

Príprava: 5 minút
Pečenie: 25 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Pečená ryba s pórom a feniklom

Prečo si dopriať rybu
Ryby sú vynikajúcim zdrojom zdravého proteínu, pričom majú nízky obsah kalórií. Netreba zabúdať, že vďaka rybám do tela prirodzeným spôsobom dostávate zdravé nenasýtené omega-3 mastné kyseliny bez toho, aby ste museli brať rôzne výživové doplnky. Sú bohatým zdrojom vitamínov A, B a D, draslíka, fosforu, mangánu aj magnézia a železa. Morské ryby obsahujú viac selénu a jódu ako sladkovodné. Dobrým zdrojom jódu býva makrela, treska, losos, pražma, morský vlk.

Kate Middleton (38)
Vojvodkyňa z Cambridgea si minimálne raz týždenne dopraje ryby. Najčastejšie si dá lososa alebo tresku, ale aj pražmu  a občas si pochutí na  ustriciach alebo mušliach.

Zdroj: shutterstock

Kate Middleton

Šalát z pečeného kurčaťa, arašidov a fazuľových strukov 

2 PORCIE

● 300 g pečeného kuracieho mäsa  (zostalo z nedeľného obeda)
● 2 mladé mrkvy
● 50 g nesolených arašidov
● 200 g zelených a žltých fazuľových  strukov (čerstvé alebo mrazené)
● 1 paprička čili
● lístky mäty (nemusia byť)
● olej
Na dresing:
● 5 lístkov bazalky
● 5 lístkov estragónu
● 1 lyžica čerstvej petržlenovej  vňate
● 5 lyžíc olivového oleja
● soľ, mleté čierne korenie

Upečené kuracie mäso, ktoré zostalo, natrháme na väčšie kúsky. Mrkvu nahrubo postrúhame, arašidy podrvíme. Mrazené fazuľové struky podusíme na oleji. Osolíme a okoreníme.
V mixéri rozmixujeme bylinky a olej na dresing. Ochutíme soľou a korením.  V mise zmiešame ingrediencie na šalát s dresingom. Pridáme papričku čili nakrájanú na kolieska. Podávame vychladené.

Príprava: 10 minút
Varenie: 10 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šalát z pečeného kurčaťa, arašidov a fazuľových strukov

Fazuľové struky vás očistia
Je to dôležitý zdroj rastlinných bielkovín, ale aj vlákniny, ktorá sa v tele nerozpúšťa. Dokonale prečistí tráviacu sústavu a zbaví črevá zbytočných a škodlivých nánosov. Z vitamínov sú zastúpené najmä A a vitamíny skupiny B. Významný je najmä obsah kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre zdravý rast buniek. Zelená fazuľka tiež podporuje tvorbu červených krviniek, a tak zlepšuje krvný obraz, rozprúdi energiu vo vašom tele.

Emily Deschanel (39)
Emily alias doktorka Brennanová zo seriálu Kosti ostala verná vegánstvu aj počas tehotenstva. Pracuje s odborníkom, aby sa ubezpečila, že má potrebné proteíny. Keď čakala druhého syna, jej hlavnou ingredienciou v jedlách boli fazuľové struky. Hlavne pre kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre vývin plodu. Ale aj preto, že jej chutia.

Zdroj: shutterstock

Emily Deschanel

Autor článku

Ivana Adamcová

vedúca tímu týždenníka Nový Čas pre ženy
Na veci sa snažím pozerať vždy z tej lepšej strany, čo sa odráža aj v mojich článkoch. Preto príbehy plné ľudskosti, inšpiratívne ženy a veci medzi nebom a zemou, sú moja parketa. Vyspovedala som množstvo žien a mužov v Rozhovoroch nielen pre ženy naživo na našom Instagrame @novycasprezeny, ktoré si stále môžete pozrieť. Napísala som jednu knihu Vyvolený a Eva a pracujem na ďalšej. Rada posúvam veci dopredu, preto všetko nové vítam s otvorenou náručou.