Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Lahodná bravčová sviečkovica za 15 minút? Pripravte mu takúto večeru, bude vás nosiť na rukách!

Bravčová sviečkovica s jablkom a pórom

Zdroj: archív

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduchý, zdravý a superšťavnatý: MAKOVÝ koláč s broskyňami a ringlotami budete milovať!

    Pondelok: Nátierka z cukety a droždia

    4 porcie
    ● 50 ml olivového oleja
    ● 1 cibuľa
    ● 2 strúčiky cesnaku
    ● 300 g cukety
    ● 1 PL paradajkového pretlaku
    ● zmes pizzového korenia
    ● 42 g droždia

    1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Na rozpálenom oleji prudko opečieme cibuľu a cesnak dosklovita.
    2. Pridáme jemne nastrúhané cukety a podusíme. Do zmesi vmiešame pretlak a dochutíme korením.
    3. Kocku droždia vložíme do veľkej naberačky, ktorú do polovice ponoríme do vriacej vody. Keď sa droždie rozpustí, vmiešame ho do cuketového základu a podľa potreby dosolíme.
    4. Pred podávaním necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív

    Nátierka z cukety a droždia

    Utorok: Kuracia pečeň v čili omáčke

    4 porcie
    ● 600 g kuracej pečene
    ● 300 g šampiňónov
    ● 100 g cibule
    ● 100 g červenej papriky
    ● 50 ml oleja
    ● 100 ml hydinového vývaru
    ● soľ
    ● mleté čierne korenie
    ● 50 ml pikantnej čili omáčky

    1. Kuraciu pečeň umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno.
    2. Papriku umyjeme, osušíme, zbavíme jadierok a nakrájame na prúžky alebo kolieska.
    3. Na rozpálenom oleji pečeň prudko orestujeme. Potom k nej pridáme cibuľu, papriku a šampiňóny. Dôkladne premiešame a opečieme.
    4. K pečienkam pridáme pikantnú čili omáčku. Podľa potreby podlejeme trochou vývaru. Nakoniec okoreníme a osolíme. Podávame s dusenou ryžou alebo čerstvým chlebíkom.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív

    Kuracia pečeň v čili omáčke

    Streda: Zapekané piškóty s broskyňou

    4 porcie
    ● 40 g piškót
    ● 80 g čokolády na varenie
    ● 80 ml likéru Curaçao (môžete nahradiť šťavou)
    ● 4 zavarené broskyne
    ● 800 ml mlieka
    ● 4 vajcia
    ● strúhaná kôra z 1 citróna
    ● 100 g mandlí
    ● 300 g kryštálového cukru
    ● 1 balíček vanilínového cukru
    ● 100 g vanilkového pudingu v prášku

    1. Z mlieka, vanilínového cukru, polovice kryštálového cukru a pudingového prášku uvaríme hustejší puding. Vajcia rozdelíme, žĺtky zapracujeme do vlažného pudingu.
    2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu s citrónovou kôrou a nasekanými mandľami ho opatrne zapracujeme do pudingového krému.
    3. Piškóty rozdelíme do misiek vhodných na zapekanie. Na ne rozdelíme nalámanú čokoládu, pokvapkáme likérom a zakryjeme broskyňou.
    4. Do misiek nakoniec rozdelíme pudingový krém a zvrchu posypeme zvyšným cukrom. Zapekáme pri teplote 220 °C asi 15 minút, až cukor navrchu skaramelizuje.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 10 až 15 minút

    Zdroj: archív

    Zapekané piškóty s broskyňou

    Štvrtok: Bravčová sviečkovica s jablkom a pórom

    4 porcie
    ● 1 jablko
    ● 450 g póru
    ● 4 PL olivového oleja
    ● 4 rezne bravčovej sviečkovice
    ● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
    ● 150 ml jablkového džúsu
    ● 2 PL celozrnnej horčice
    ● 200 ml smotany na šľahanie

    1. Jablko a póry nakrájame najemno. V panvici zohrejeme polovicu oleja a opekáme mäso 2 a pol minúty z každej strany dohneda. Počas opekania raz obrátime. Vyberieme z panvice a odložíme do tepla.
    2. Do panvice dáme zvyšok oleja a jablká opekáme asi 2 minúty. Potom pridáme pór a petržlenovú vňať a podusíme ďalšie 2 minúty.
    3. Pridáme džús, horčicu a smotanu, privedieme do varu a varíme asi 5 minút.
    4. Mäso naservírujeme na taniere, polejeme omáčkou a podávame s novými zemiakmi s bylinkami.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Zdroj: archív

    Bravčová sviečkovica s jablkom a pórom

    Piatok: Tekvicová polievka

    6 porcií
    ● 1 cibuľa
    ● 1 tekvica
    ● 100 ml smotany na varenie
    ● 500 ml zeleninového vývaru
    ● 40 g masla
    ● mleté čierne korenie
    ● soľ
    ● balzamový ocot
    ● 100 g tekvicových jadierok

    1. Tekvicu ošúpeme, zbavíme semien a nahrubo postrúhame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
    2. V hrnci rozpustíme maslo, na ktorom cibuľu dosklovita opečieme. Podlejeme polovicou vývaru a pridáme postrúhanú tekvicu. Povaríme zhruba 20 minút.
    3. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme zvyšný vývar a smotanu. Necháme prejsť varom a dochutíme soľou, korením a octom.
    4. Pred podávaním rozdelíme do tanierov a posypeme tekvicovými jadierkami opečenými nasucho.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: archív

    Tekvicová polievka

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.