Pondelok: Nátierka z cukety a droždia

4 porcie
● 50 ml olivového oleja
● 1 cibuľa
● 2 strúčiky cesnaku
● 300 g cukety
● 1 PL paradajkového pretlaku
● zmes pizzového korenia
● 42 g droždia

1. Cibuľu a cesnak ošúpeme a najemno nakrájame. Na rozpálenom oleji prudko opečieme cibuľu a cesnak dosklovita.
2. Pridáme jemne nastrúhané cukety a podusíme. Do zmesi vmiešame pretlak a dochutíme korením.
3. Kocku droždia vložíme do veľkej naberačky, ktorú do polovice ponoríme do vriacej vody. Keď sa droždie rozpustí, vmiešame ho do cuketového základu a podľa potreby dosolíme.
4. Pred podávaním necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Nátierka z cukety a droždia
Zdroj: archív

Utorok: Kuracia pečeň v čili omáčke

4 porcie
● 600 g kuracej pečene
● 300 g šampiňónov
● 100 g cibule
● 100 g červenej papriky
● 50 ml oleja
● 100 ml hydinového vývaru
● soľ
● mleté čierne korenie
● 50 ml pikantnej čili omáčky

1. Kuraciu pečeň umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky. Šampiňóny očistíme a nakrájame na plátky. Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno.
2. Papriku umyjeme, osušíme, zbavíme jadierok a nakrájame na prúžky alebo kolieska.
3. Na rozpálenom oleji pečeň prudko orestujeme. Potom k nej pridáme cibuľu, papriku a šampiňóny. Dôkladne premiešame a opečieme.
4. K pečienkam pridáme pikantnú čili omáčku. Podľa potreby podlejeme trochou vývaru. Nakoniec okoreníme a osolíme. Podávame s dusenou ryžou alebo čerstvým chlebíkom.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 15 minút

Kuracia pečeň v čili omáčke
Zdroj: archív

Streda: Zapekané piškóty s broskyňou

4 porcie
● 40 g piškót
● 80 g čokolády na varenie
● 80 ml likéru Curaçao (môžete nahradiť šťavou)
● 4 zavarené broskyne
● 800 ml mlieka
● 4 vajcia
● strúhaná kôra z 1 citróna
● 100 g mandlí
● 300 g kryštálového cukru
● 1 balíček vanilínového cukru
● 100 g vanilkového pudingu v prášku

1. Z mlieka, vanilínového cukru, polovice kryštálového cukru a pudingového prášku uvaríme hustejší puding. Vajcia rozdelíme, žĺtky zapracujeme do vlažného pudingu.
2. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a spolu s citrónovou kôrou a nasekanými mandľami ho opatrne zapracujeme do pudingového krému.
3. Piškóty rozdelíme do misiek vhodných na zapekanie. Na ne rozdelíme nalámanú čokoládu, pokvapkáme likérom a zakryjeme broskyňou.
4. Do misiek nakoniec rozdelíme pudingový krém a zvrchu posypeme zvyšným cukrom. Zapekáme pri teplote 220 °C asi 15 minút, až cukor navrchu skaramelizuje.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 10 až 15 minút

Zapekané piškóty s broskyňou
Zdroj: archív

Štvrtok: Bravčová sviečkovica s jablkom a pórom

4 porcie
● 1 jablko
● 450 g póru
● 4 PL olivového oleja
● 4 rezne bravčovej sviečkovice
● 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
● 150 ml jablkového džúsu
● 2 PL celozrnnej horčice
● 200 ml smotany na šľahanie

1. Jablko a póry nakrájame najemno. V panvici zohrejeme polovicu oleja a opekáme mäso 2 a pol minúty z každej strany dohneda. Počas opekania raz obrátime. Vyberieme z panvice a odložíme do tepla.
2. Do panvice dáme zvyšok oleja a jablká opekáme asi 2 minúty. Potom pridáme pór a petržlenovú vňať a podusíme ďalšie 2 minúty.
3. Pridáme džús, horčicu a smotanu, privedieme do varu a varíme asi 5 minút.
4. Mäso naservírujeme na taniere, polejeme omáčkou a podávame s novými zemiakmi s bylinkami.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút

Bravčová sviečkovica s jablkom a pórom
Zdroj: archív

Piatok: Tekvicová polievka

6 porcií
● 1 cibuľa
● 1 tekvica
● 100 ml smotany na varenie
● 500 ml zeleninového vývaru
● 40 g masla
● mleté čierne korenie
● soľ
● balzamový ocot
● 100 g tekvicových jadierok

1. Tekvicu ošúpeme, zbavíme semien a nahrubo postrúhame. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
2. V hrnci rozpustíme maslo, na ktorom cibuľu dosklovita opečieme. Podlejeme polovicou vývaru a pridáme postrúhanú tekvicu. Povaríme zhruba 20 minút.
3. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme zvyšný vývar a smotanu. Necháme prejsť varom a dochutíme soľou, korením a octom.
4. Pred podávaním rozdelíme do tanierov a posypeme tekvicovými jadierkami opečenými nasucho.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút

Tekvicová polievka
Zdroj: archív